Olaszországban már vonattal evakuálják a koronavírusos betegeket

2021.03.16. 18:10

A zsúfolásig telt kórházak és térségek evakuálását szolgálja a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek szállítására alkalmas vonat, amelyet az olasz vasutak műszaki igazgatóságának vezetője kedden mutatott be az MTI tudósítójának. 

A római Termini pályaudvarra érkezett meg a Milánóból indult Covid–19-vonat.

A szerelvény kívülről olyan, mint akármelyik átlagos vonat, az ablakok hiánya és az oldalára festett nemzeti színű sáv hívja fel a figyelmet arra, hogy rendkívüli vasúti járatról van szó: síneken mozgó intenzív osztályról, amely steril körülmények között, trauma nélkül tudja a szedált, intubált, lélegeztetőgépre kapcsolt betegeket szállítani. 

Az egészségügyi vonatnak nevezett szerelvény ötlete tavaly tavasszal született, amikor a járvány első hullámában felmerült a Covid–19-betegek szállításának problémája. A gócpontnak számító Lombardia tartomány telített kórházaiból Olaszország más térségeibe kellett áthelyezni az intenzíven kezelt betegeket, 

többeket külföldre is szállítottak.

A mentőautóval vagy más járművel történő szállítás gyakran nem bizonyult problémamentesnek, utóbbit hosszabb távolságon a betegek vasúti mozgatása helyettesítheti.

Az olasz vasutak, a polgári védelem és Lombardia tartomány közös finanszírozásával a szerelvény tíz hónap alatt készült el Voghera vasútgyárában.

A vonatban három vasúti kocsi a betegek elhelyezésére van fenntartva: kocsinként hét-hét beteget tudnak elhelyezni, egymástól elkülönítve. Minden páciensnek saját boksz jut önálló lélegeztetőgéppel, a beteg állapotát folyamatosan ellenőrző más gépekkel, monitorokkal, műszaki felszereléssel. A fedélzeti műholdas számítógéprendszer folyamatosan továbbítja a beteg adatait a kiindulási és a befogadó kórháznak. További két kocsi a gépeket ellátó generátorokat és más áramfejlesztőket szállítja, és külön kocsiban alakították ki az egészségügyi személyzet öltözőjét és pihenőrészét, valamint egy kisebb tárgyalószoba is elfért a vonaton.

A járműre felférő 21 beteget 45 orvos és ápoló kíséri. Utóbbiak steril folyosón keresztül jutnak át a betegek részlegére.

A vonat óránként százhatvan kilométeres sebességet érhet el, az országos sínhálózaton elsőbbsége van, épp úgy, mintha egy mentőautóról lenne szó – nyilatkozta Marco Caposciutti, a Trenitalia olasz vasutak műszaki igazgatóságának vezetője az MTI-nek. Hozzátette,

a vonaton a betegeket akár napokig el tudják látni.

A tervek szerint a jármű az új koronavírus-járvány után is szolgálatban marad, hiszen más vészhelyzetben, például földrengések esetén is fel tudják használni.  • Hírek
  • Hírek