Vatikán: ha egy mód van rá, kerüljék a katolikusok a Johnson & Johnson vakcináját

2021.03.18. 09:12 Módosítva: 2021.03.18. 09:13

A katolikusok is beoltathatják magukat a Johnson & Johnson vakcinájával, de ha van rá lehetőség, akkor jobb lenne, ha más oltóanyagot választanának – közölte legfrissebb iránymutatásában a Vatikán a USA Today szerint.

A közleményben hangsúlyozták: a hívőknek „morális kötelességük” az, hogy magukat és másokat megvédjenek a vírustól, azonban ha van lehetőségük rá, akkor ezt nem a Johnson & Johnson vakcinájával kellene megtenniük.

Az egyház ugyanis erkölcsileg problémásnak tartja a vakcinát amiatt, hogy az oltóanyag kifejlesztéséhez és gyártásához egy abortált magzat sejtjeit is felhasználták.

Egy amerikai püspök például a napokban egyenesen kijelentette, hogy az oltóanyag

morálisan kompromittálódott, és ezért elfogadhatatlan.

Ezzel szemben azonban az Amerikai Püspökök Konferenciája, valamint a Vatikán is azt nyilatkozta, hogy az oltóanyag elfogadható abban az esetben, ha nincs más megoldás. A Vatikán közleményében az áll, hogy ha nem áll rendelkezésre „etikailag kifogásolhatatlan” oltóanyag, 

akkor morálisan elfogadható, hogy azokkal a vakcinákkal oltassák be magukat, amelyek gyártásához és kifejlesztéséhez abortált magzatok sejtjeit is felhasználták.

Egyébként a Pfizer- és Moderna-vakcinák fejlesztéséhez is felhasználták egy abortált magzat sejtjeit, azoknál az oltóanyagoknál viszont a gyártás során már nincs rájuk szükség.

PONTOSÍTÁS:  Olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy a Johnson and Johnson vakcinája esetében sem közvetlenül az abortált magzatokból származó sejteket, szöveteket használták fel a fejlesztéshez és gyártáshoz. Valójában csak a PerC6 nevû sejtvonalat alkalmazták, amelyet viszont egy 1988-ban, Hollandiában abortált magzat retinasejtjeiből tenyésztették ki.

Ennél a vakcinánál a sejtvonalra azért van szükség, mert az oltóanyag készítéséhez az Adenovírusok egyik módosított fajtáját (Ad26) is felhasználják. Ez a vírusvariáns az, amelyet a PerC6 által szaporítanak.  A Pfizer és a Moderna oltóanyagainál ehhez hasonlóan a HEK293 nevű, szintén abortált magzati sejtből eredő sejtvonalat használttak fel, de csupán a teszteléshez.  • Hírek
  • Személyi kölcsön