Mától legális az eutanázia Spanyolországban

2021.03.18. 16:45

Elfogadta az eutanázia engedélyezéséről és szabályozásáról szóló törvényjavaslatot a spanyol parlament csütörtöki ülésén, Madridban. A jogszabály a hivatalos állami közlönyben (BOE) való megjelenése után három hónappal lép életbe, felkészülési időt hagyva a feltételek biztosításához az egyes tartományoknak – írja az MTI.

A törvény értelmében nagykorú, legalább egy éve Spanyolországban élő, gyógyíthatatlan vagy súlyos, elviselhetetlen szenvedést okozó betegségben szenvedők kérelmezhetik haláluk előidézését. A kérelmet többlépcsős engedélyezési folyamatban vizsgálja felül egy egészségügyi és jogi szakemberekből álló bizottság, amely alatt a kérelmezőnek legalább négy alkalommal kell megerősítenie szándékát.

Carolina Darias egészségügyi miniszter szerint a törvény elfogadásával Spanyolország előrelépést tett a jogok elismerése terén, s egy „emberibb és igazságosabb” társadalom irányába halad.

A témában utoljára 2019-ben készült átfogó közvélemény-kutatás Spanyolországban. A Metroscopia intézet felmérésében akkor a megkérdezettek 87 százaléka támogatta az eutanázia engedélyezését. A jogszabály elfogadásával Spanyolország a hetedik állam a világon, Európában pedig a negyedik, ahol törvényes az eutanázia.  • Hírek
  • Hírek