Szombattól nem utazhatnak külföldre a szlovákok

2021.03.18. 20:54

A szlovák állampolgárok számára szombattól tilos lesz külföldi utazás céljából elhagyni az országot – közölte a pozsonyi kabinet döntésére hivatkozva a TASR, a szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön.

Az intézkedést a szombattól már negyedik alkalommal meghosszabbított vészhelyzet hatálybalépésével egy időben kezdik majd ellenőrizni a szlovák határokon és repülőtereken. A szlovák rendőrség közlése szerint a külföldre utazóknak igazolniuk kell majd, hogy nem turizmus céljából lépik át a határt. 

A korlátozást azzal indokolta a pozsonyi kormány, hogy ily módon akarja orvosolni azt az ideiglenesen fennállt „igazságtalan” állapotot, hogy a februárban érvénybe lépett járványügyi korlátozások alapján – néhány indokolt kivétellel – tilos az egyes járások között utazni, ugyanakkor a külföldre utazás bármilyen céllal megengedett volt.

Szlovákiában február 8-tól lépett működésbe az úgynevezett Covid-automata, egy olyan intézkedési keretrendszer, amely a járványintézkedések enyhítésének vagy szigorításának automatizálását hivatott szolgálni a fertőzöttek aktuális számának tükrében. Ez a rendszer heti szinten – az aktuális fertőzöttségi adatokat figyelembe véve – szigorít vagy enyhít a korlátozásokon, amelyeket az egyes járásokban be kell tartani. Ezek közé a korlátozások közé tartozik az is, hogy az adott járásból vagy járásba korlátozások nélkül szabad-e ki- vagy beutazni.   

A szlovák Nemzeti Egészségügyi Információs Központ adatai szerint a PCR-teszttel újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések számának heti átlaga az elmúlt hetekben nem mutatott lényeges változást, napi szinten 2000–2500 között mozgott a mintegy 5 és fél millió lakosú országban. Az országban jelenleg közel 3500 koronavírus-fertőzött személyt kezelnek kórházban. A kórnak tulajdonított új halálesetek hivatalos száma mintegy egy hete enyhén csökkenő tendenciát mutat, a halálesetek száma szerdán 76-tal 8814-re emelkedett.  • Hírek
  • Megtakarítás