Az ENSZ-főtitkár határozott nemzetközi választ vár a mianmari juntával szemben

2021.03.19. 20:50

Határozott és sürgős nemzetközi választ követelt pénteken António Guterres ENSZ-főtitkár a „brutális erőszakkal" szemben, amellyel a mianmari hadsereg lép fel a tüntetőkkel szemben a katonai puccs után.

„Határozott és egységes nemzetközi válaszra van szükség" – ismertette az ENSZ-főtitkár álláspontját Stéphane Dujarric, Guterres szóvivője, aki emlékeztetett arra: a mianmari katonai junta figyelmen kívül hagyja az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) felhívásait, hogy hagyjon fel a jogsértésekkel, és térjen vissza a demokráciához.

A világszervezet legfőbb döntéshozó szerve elítélte a mianmari erőszakot, de nem hozott intézkedéseket, és nem intézett felszólításokat a puccsista hatóságokkal szemben, 

elsősorban Kína, Oroszország és egyéb országok ellenkezése miatt.

A BT-ben vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína eddig visszafogottabb álláspontot képviselt a mianmari puccsal kapcsolatban, a BT további állandó tagjaival – Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia – szemben, amelyek nagyon kritikusak a katonai juntával.

Guterres pénteken hangsúlyozta: a békés tüntetők, valamint újságírók meggyilkolása és önkényes letartóztatása „teljességgel elfogadhatatlan". Mindezt azután, hogy pénteken több tüntető életét vesztette az újabb megmozdulásokon, miután a biztonsági erők tüzet nyitottak rájuk, illetve számos embert őrizetbe vettek, köztük újságírókat.

Az ENSZ-főtitkár ismételten támogatásáról biztosította a mianmari népet és törekvéseiket, hogy egy „békés, stabil és virágzó országot" teremtsenek.

Andrew Kirkwood, az ENSZ mianmari humanitárius koordinátora pénteken egy videokonferencia keretében újságíróknak elmondta, hogy eddig 

legalább 2400 embert vettek őrizetbe a tüntetéseken való részvétel miatt,

sokukat továbbra is fogva tartják, s továbbra sem lehet kapcsolatba lépni velük. Kirkwood beszámolt továbbá arról, hogy a katonák éjszakánként razziákat tartanak, embereket visznek el otthonaikból, és lövések zaja hallható. Elmondása szerint 

az elmúlt hét hétben legalább 211 ember vesztette életét,

de hozzátette: az áldozatok valós száma valószínűleg ennél sokkal nagyobb.

Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és őrizetbe vette Vin Mjint elnököt, az ország de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, valamint pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét.