Tömegével menekülnek az emberek Mianmarból

2021.03.21. 16:58

Fehér köpenyes orvosok és ápolók részvételével folytatódtak a tüntetések szombat éjjel és vasárnap Mianmarban, újabb kihívásként a junta véres megtorlásával szemben, ami a február 1-i puccs óta mintegy 250 polgári személy életét követelte.

„Mentsétek meg a vezetőnket”, „Mentsétek meg a jövőnket” – állt a vasárnap hajnalban Mandalajban összegyűlt tüntetők transzparensein.

A Nobel-békedíjas Aung Szang Szjú Kjít, az ország megválasztott de facto vezetőjét a junta 49 napja ismeretlen helyen tartja fogva.

Az ország északi és középső részén további nagygyűléseket tartottak az éjszaka folyamán, hogy kijátsszák a biztonsági erők véres ellentámadását, a tiltakozók gyertyák százait gyújtották meg az ENSZ közbelépését kérve.

Orvosok, tanárok, banki és vasúti alkalmazottak hat hete sztrájkolnak a katonai rezsimet bírálva. A puccs előtt amúgy is gyenge teljes gazdasági ágazatokat bénítanak meg.

Az utóbbi időben kevesebben vannak az utcákon, a megtorlástól tartva sok mianmari otthon maradt.

Az áldozatok száma egyre nő.

Vasárnap reggel az ország középső részén fekvő Monivában egy férfi meghalt, két társa pedig megsebesült, amikor a biztonsági erők tüzet nyitottak egy barikád közelében tartózkodó kis csoportra.

A Politikai Foglyokat Segítő Szövetség nevű civil szervezet szerint közel 250 embert öltek meg a puccs óta, az elmúlt héten őrizetbe vett több száz ember pedig eltűnt.

A lakosság félelemben él, az embereket megfélemlítik, és fegyveres ellenállókként kezelik

– közölte a civil szervezet.

Rangunban, az ország gazdasági fővárosában feszült a helyzet, amióta a város ötmillió lakosa közül kétmillióra vonatkozóan hadiállapotot vezettek be. Egyes negyedekben szombaton eluralkodott a káosz, a tüntetők Molotov-koktélokkal dobálták a biztonsági erőket, akik éles lőszerrel lőttek rájuk. A városban legalább két tüntető meghalt, három társuk megsebesült.

Az erőszak miatt 

a lakosság tömegesen menekül a nagyvárosból, sokan külföldre akarnak utazni. Thaiföld menekültáradattal számol, Indiába már több száz menekült érkezett.

Az egykori Burmából az északkelet-indiai Mizoram államba átszökött rendőrök, akik megtagadták a hadsereg parancsát, hogy a tüntetőkre lőjenek, felszólították Narendra Modi kormányát, ne küldje őket vissza, és humanitárius megfontolásból adjon nekik politikai menedékjogot.

Egy indiai falu 34 rendőrnek és egy tűzoltónak adott menedéket, ők az elmúlt két hétben lépték át a mianmari határt. Az egyik, nevének elhallgatását kérő mianmari rendőr az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a mianmari hadsereg parancsot adott nekik, hogy „vegyék őrizetbe, verjék meg, kínozzák a tüntetőket”, és „mindenütt az első vonalba küldték őket, ahol tüntetések voltak”. A közléseket nem sikerült független forrásokból megerősíteni, de a biztonsági erők fellépéséről készült felvételek a civilek elleni erőszak fokozódásáról tanúskodnak – írta az AP.

Mizoram állam korábban beengedte a menekülteket, fedelet és élelmet biztosított számukra. A múlt héten azonban a szövetségi belügyminisztérium utasította a Mianmarral szomszédos négy államot – közöttük Mizoramot –, hogy humanitárius okok kivételével akadályozza meg a menekültek belépését.

Korábban Mianmar kérte Indiától a rendőrök visszatoloncolását.

A megtorlás Mianmarban jogi úton is folyik, több mint 2300 embert állítottak elő.

Aung Szang Szjú Kji pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több vezetője ellen „hazaárulás” címén emeltek vádat, amely 22 évi börtönnel büntethető. Magát a 75 éves vezetőt korrupcióval és más törvénysértésekkel vádolják.

A történtek miatt egyre nagyobb a nemzetközi felháborodás. Az Európai Unió várhatóan hétfőn hoz büntetőintézkedéseket a megtorlásban érintett tizenegy tiszt ellen.