18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Videóra vették, ahogy a parlamenti képviselőnő asztalán szexelnek Ausztráliában

2021.03.23. 08:22

Egész Ausztrália azon pörög, hogy valaki olyan videókat szivárogtatott ki, amelyeken a parlament különböző dolgozói szexelnek a törvényhozás épületében. Egy felvétel tanúsága szerint valaki az egyik képviselőnő íróasztalát választotta a hancúr helyszínéül, de volt példa szexre az imateremben is. Akadt, aki prostituáltakat vitt be a parlamentbe – írja a BBC.

A felvételeket egy volt kormányzati alkalmazott szivárogtatta ki, és azzal kommentálta tettét, hogy ő már annyi ilyet látott, hogy immunissá vált az ilyesmire. Szerinte a férfiak azt hiszik, hogy bármit megtehetnek, néhány kollégáját pedig erkölcsileg romlottnak titulálta. 

Scott Morrison miniszterelnök gyalázatosnak nevezte a kiszivárgott felvételeket, és gyors rendcsinálást ígért. A The Australian című lap és a Channel 10 televízió adása után a politikus elismerte, hogy a videófelvételeken a kormányzó Liberális Párt párt több alkalmazottja is szerepel a parlament irodáiban folytatott szex közben. 

Az ügy azután robbant ki, hogy Brittany Higgins, egy korábbi parlamenti dolgozó azt állította, hogy egy tanácsadó megerőszakolta a törvényhozás épületében még 2019 márciusában, de igazi botrány végül abból lett, hogy a védelmi miniszter, Linda Reynolds hazug tehénnek nevezte az allkalmazottjaként dolgozó Brittany Higginst. Bár a tárcavezető emiatt később bocsánatot kért, több nagyvárosban tüntetéseket tartottak, a botrány pedig a közvélemény-kutatások szerint Scott Morrison népszerűségét is megtépázta. A miniszterelnököt rengeteg bírálat érte, amiért találkozni sem volt hajlandó a tüntetők képviselőivel, a kormánya pedig nem lépett fel kellő eréllyel az ügyben, és általában véve az ausztrál politikát átitató, párthovatartozástól független szexizmus ellen sem.

A botrány miatt mostanáig egy tanácsadót bocsátottak el.

Bár a miniszterelnök korábban igyekezett védelmébe venni kormányának a nemi egyenlőség megvalósítása felé tett lépéseit, kedden elismerte, hogy további intézkedések szükségesek. A miniszterelnök egyúttal visszataszítónak nevezte a felvételeket, és hozzátette, kormánya parlament személyzetének minden alkalmazottjával beszélni fog. Bejelentette azt is, hogy

további, a munkahelyi környezetre és a munkahelyi kultúrára vonatkozó intézkedéseket jelentenek be a következő hetekben.

Marise Payne, a külügyi és a nőügyi tárca vezetője szintén felháborodását fejezte ki a kiszivárgott képsorok miatt, amelyek szerinte azt bizonyítják, igenis szükség van arra a vizsgálatra, amelyet nemrég rendeltek el „a parlamenti munkakultúra” felderítésére.