Antony Blinkennel egyeztettek a visegrádi külügyminiszterek

2021.03.23. 22:00

Magyarország büszke arra, hogy a második legnagyobb beruházói közösséget az amerikai vállalatok alkotják Magyarországon − mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, miután a visegrádi országok külügyminiszterei megbeszélést folytattak amerikai kollégájukkal, Antony Blinkennel. A magyar diplomácia vezetője kiemelte: az első alkalommal tartott találkozó világosan mutatja a visegrádi csoport erejét, szerepét, a közép-európai térség jelentőségét.

A miniszter biztosította az Egyesült Államok külügyminiszterét, hogy Magyarország továbbra is készen áll a nemzetközi fórumokon való együttműködésre, különösen a terrorizmus elleni műveletekre vonatkozóan, ugyanis véleménye szerint ez az illegális bevándorlási hullámok egyik kiváltó oka.

Magyarország az elsők között csatlakozott az Egyesült Államok kezdeményezéséhez az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemben; kötelezettségvállalását fenn is fogja tartani

− emelte ki Szijjártó Péter, hozzátéve: Magyarország szintén jó együttműködést alakított ki az üldözött vallási közösségek támogatására is.

Magyarország mindig is elutasította az Izraellel szembeni, egyoldalú, igazságtalan és elfogult támadásokat. Magyarország azt gondolja, hogy Izrael is megérdemli a kiegyensúlyozott, igazságos és méltányos megközelítést

− fogalmazott a külügyminiszter. Magyarország részben az ENSZ ember jogi tanácsának tagjaként is kiállt Izrael mellett. Továbbá arról biztosította az Egyesült Államokat, hogy Magyarország támogatja és meg fogja szavazni az Egyesült Államok visszatérését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába.

Szijjártó Péter szerint számítani lehet az Egyesült Államokra a Nyugat-Balkán európai és euroatlanti integrációjának elősegítésében. Kifejtette továbbá, hogy az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokban fontos kapcsolódási pont lesz a közép-európai országok nagyobb csoportjának együttműködése, az úgynevezett Három Tenger Kezdeményezés is. Ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy a térség valós energetikai infrastrukturális fejlesztéseinek elmaradása esetén nem lehet jelentős előrelépést elérni az energiabiztonság terén.

A külügyminiszter arra kérte az amerikai külügyminisztert, hogy az egyes infrastrukturális fejlesztésekben vagy az új energiaforrások feltárásában való részvételre ne pénzügyi, hanem stratégiai kérdésként tekintsenek az amerikai vállalatok. Mint fogalmazott:

Azt gondolom, hogy az elkövetkezendő időszakban a kölcsönös tiszteletre alapozva sikeresen fogjuk tudni fejleszteni Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatrendszerét.

Az a tény, hogy az Egyesült Államok kezdeményezett egy találkozót a visegrádi országokkal, azt mutatja, hogy Közép-Európa az amerikai külpolitika radarján tud lenni, ez pedig jó hír az országcsoport számára − tette hozzá Szijjártó Péter.  • Bérelnék
  • Bankszámla