Vizsgálódik az ENSZ a belarusz hatóságok túlkapásai miatt

2021.03.24. 18:04

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (OHCHR) szerdán jóváhagyta egy nyomozócsoport felállítását, amelynek feladata a belarusz hatóságok kormányellenes tüntetőkkel szembeni állítólagos túlkapásainak kivizsgálása lesz.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa egyben felszólította a minszki vezetést, hogy engedje el a törvénytelenül bebörtönzött aktivistákat és 

vizsgáltassa ki a hatósági őrizetben elkövetett kínzásokkal és bántalmazásokkal kapcsolatos mintegy kétezer bejelentést.

Az Európai Unió által beterjesztett és húsz ország által jóváhagyott határozat alapján az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 2,5 millió dolláros költségvetést különít el a vizsgálatokkal megbízott csaknem húsz szakértő, illetve egyéb személyzet alkalmazására.

Meg kell mutatnunk, hogy támogatjuk a belarusz népet és felelősségre vonjuk a kirívó emberi jogi jogsértések elkövetőit áttörve a büntetlenség ördögi körét

– fogalmazott Rui Macieira portugál nagykövet, aki az EU nevében nyilatkozott a genfi testületben.

Jurij Ambrazevics belarusz nagykövet szerint a lépés újabb próbálkozás arra, hogy beavatkozzanak Belarusszia belügyeibe.

Hét ország, köztük a minszki vezetéssel szövetséges Oroszország a határozat elfogadása ellen szavazott, további húsz állam tartózkodott a voksoláson.

Belarussziában az augusztus 9-i elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte meg a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. A valódi győztesnek Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezetőt elismerő ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és Lukasenkát a Nyugat, ezen belül az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek. A választás óta hetente tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. 

Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette,

további százak pedig megsérültek a megmozdulások során. A hatóságilag nem engedélyezett tüntetéseken való részvétel miatt büntetőeljárások százai indultak, és az ellenzék több vezetőjét is bíróság elé állították.

Kapcsolódó

Jogvédők és újságírók otthonában razziázott a belarusz rendőrség

Számos őrizetbe vett jogvédő holléte nem tisztázott.