Szabadon engedték Mianmarban a német hírügynökség újságíróját

2021.03.25. 11:43

Szabadon engedték letartóztatása után csaknem két héttel a dpa német hírügynökségnek dolgozó lengyel újságírót, Robert Bociagát Mianmarban. Csütörtökön a ranguni repülőtérről indult Varsó felé.

Kapcsolódó

Letartóztatták és bántalmazták a német hírügynökség újságíróját Mianmarban

Már a külföldi tudósítókat sem kímélnek a mianmari hatóságok.

Az újságírót két hete katonák vették őrizetbe a kelet-mianmari San állam székhelyén, Taundzsíban, miközben a puccs elleni tüntetésekről tudósított.

Sven Gösmann, a dpa főszerkesztője elmondta, nagyon megkönnyebbültek a hír hallatán. Az eset nemzetközi visszhangot váltott ki, különböző szervezetek követelték Bociaga, illetve a délkelet-ázsiai országban letartóztatott többi újságíró azonnali szabadon engedését.

Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és őrizetbe vette Vin Mjint elnököt, az ország de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet csütörtöki közlése szerint legalább 280 ember vesztette életét a biztonsági erők fellépésének következtében. A szervezet szerint eddig több mint 2900 embert vettek őrizetbe. Szerdán mintegy 600 foglyot, többségében diákot szabadon engedtek.