Tornádók pusztítanak az Egyesült Államok déli részén

2021.03.26. 21:23

Legalább hat ember meghalt és otthonok százai váltak lakhatatlanná, miután csütörtökön több tornádó végigsöpört az Egyesült Államok déli államain – írja az MTI.

A tornádók különösen erősen sújtották Alabamát, ahol legalább öt ember halálát okozták a viharok. Az alabamai Florance város hatósága arról számolt be, hogy egy rendőrtisztet villámcsapás ért, miközben úttorlaszokat próbált kihelyezni a viharban. A rendőrt kórházba szállították. A Georgia állambeli Coweta megye tűzoltóparancsnoka, Pat Wilson az egyik helyi hírügynökségnek azt mondta, hogy körzetükben csütörtök este egy ember vesztette életét a zord időjárás következtében.

A CNN amerikai hírtelevízió pénteki beszámolója szerint

23 tornádóról érkezett bejelentés Georgia, Alabama, Tennessee, Kentucky és Mississippi államokból, és a vihar legalább 10 millió embert érintett.

Kay Ivey, Alabama republikánus kormányzója az állam 67 megyéjéből 28-ban rendkívüli állapotot hirdetett.

Az interneten közzétett képek és videofelvételek azt mutatják, hogy a viharok óriási pusztítást hagytak maguk mögött. Egy péntek délelőtti jelentés szerint 

több mint 25 000 alabamai és 13 000 georgiai háztartás maradt áram nélkül,

és volt olyan terület, ahol gázszivárgást is jelentettek. A régió egyes részein nyolc napon belül ez volt a második alkalom, hogy tornádók pusztítottak. A múlt héten több mint 50 bejelentés érkezett Alabama és Mississippi államokból.