Leállította a vakcinaexportot a világ legnagyobb gyártója

2021.03.26. 08:59 Módosítva: 2021.03.26. 09:00

Komoly fennakadásokat fog okozni a globális vakcinaellátásában, hogy a világ legnagyobb gyártója, az indiai Serum Institute (SII) felfüggesztette az exportot. 

Ezt pedig leginkább a szegényebb országok fogják megérezni, ugyanis az SII az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COVAX nevű, a fejlődő országok beoltását célzó programjának a legnagyobb beszállítója. Jóllehet a gazdag országok is számítanak az AstraZeneca helyi verzióját, a CoviShield-vakcinát gyártó SII termelésére, Nagy-Britannia például az indiai gyártót okolta a vakcinaellátásának lassulásáért.

A CoviShieldből Budapest is rendelt, az indiai lépés miatt azonban valószínűleg a magyarországi szállítmányok is késni fognak. 

Mindeddig mintegy 60 millió dózist szállított le India a világ 76 országának, miközben belföldön nagyjából 54 millió oltóanyagot osztott szét saját állampolgárai között. A járvány új hulláma azonban arra késztette az újdelhi kormányt, hogy ideiglenesen, legalább április végéig felfüggessze a vakcinaexportot – írja többek között az al-Jazeera

A lépés indokolt, ugyanis az SII kapacitásának jelentős részét a külföldi megrendelések teljesítése foglalja le, miközben az ország több államában is vakcinahiány van. Erre még rájön az is, hogy

egy új típusú, úgynevezett „dupla mutánst" azonosítottak Indiában. 

Indiai szakemberek szerint arról van szó, hogy az új variáns két, már korábban azonosított változat tulajdonságait vegyíti magában, de egyelőre nem világos, hogy veszélyesebb-e az eredeti vírustörzsnél. 

Az SII eddig 28 millió adagot szállított le a COVAX-nak, márciusban további 40 millió, áprilisban pedig még 50 millió dózisra számított az ENSZ-program. Ez most csúszik, amíg India saját, 1,4 milliárdos lakosságának beoltására összpontosít. 

A WHO kezdeményezésére létrehozott COVAX nemzetközi program azt tűzte ki célul, hogy az év végéig kétmilliárd dózist oszt szét az alacsony jövedelmű országok között.   • Hírek
  • Hírek