Navalnijék szerint is Oroszország része a Krím

2021.03.26. 10:43

Nagyszabású tüntetésre készül a bebörtönzött Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista támogatóinak szervezete, amihez egy honlapon várják a jelentkezőket.

Navalnij stábja létrehozott egy interaktív térképet, melyen regisztrálni lehet az ellenzéki szabadon bocsátásának követelését célul kitűző, legalább félmillió résztvevővel számoló kezdeményezéshez. A térképen meg lehet tekinteni azt is, hogy Oroszország egyes területein eddig hányan regisztráltak. Eddig már több mint 270 ezren jelentkeztek. 

A térképen az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím is szerepel, mint Oroszország része.

Ezt nehezményezve Refat Csubarov krími tatár aktivista, a krími tatár törvényhozás, a Medzslisz elnök jelezte Leonyid Volkovnak, Navalnij regionális szervezeteinek koordinátorának, hogy a nemzetközileg elismert államhatároknak megfelelően kéne a térképet átalakítani. Volkov pedig elmagyarázta, hogy a tatár aktivista kérését miért nem tudja teljesíteni – írta Csubarov a Facebook-oldalán, de Volkov válaszát nem részletezte. 

fakty.com.ua ukrán híroldal emlékeztetett, hogy 2014-ben Navanij sem ellenezte a Krím elcsatolását, melyre ő maga is Oroszország részeként tekint. Akkor még azt mondta a félszigetről, hogy

„olyan, mint egy kolbászos szendvics, amely után hiába csordogál az ukránok nyála".

Ezen az álláspontján azóta sem korrigált. 

Mindeközben a Moszkva melletti börtöntelepen raboskodó Navalnij egészségügyi állapota súlyosan megromlott, komoly fájdalmakat érez a hátában és a jobb lábában – közölte az ügyvédje. „Mindenki félti az életét és az egészségét" – mondta Olga Mihajlova, hangsúlyozva, hogy már az ellenzéki már alig érzi a lábát. 

Ez akár verésekre is utalhat, ugyanis több orosz börtönben bevett szokás, hogy a foglyoknak a hátukat és a lábukat megcsapkodják gumibotokkal, hogy a testen nem mutatkozzanak meg a fizikai bántalmazás jelei, de közben iszonyatos fájdalmat okozzanak, miközben a tortúra elszenvedője egy időre járásképtelenné válik, és még napokig, de akár hetekig kínzó fájdalmakat él meg.

 Navalnij ügyvédje tudatta azt is, hogy az aktivistát szerdán MRI-vizsgálatra szállították egy, a börtönön kívüli kórházba, de az orvosok semmit sem közöltek az eredményekről. Navalnij korábban arról is beszámolt, hogy effektíve alvásmegvonással kínozzák, ugyanis minden este óránként felébresztik az őrök, hogy egy kamerán rögzítsék, a fogoly még mindig a cellájában tartózkodik.   • Hírek
  • Csok