Óránként felébresztik Navalnijt a börtönben

2021.03.26. 22:20

Nem hajlandó reagálni a Kreml Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus feleségének arra a követelésére, hogy férjét egészségügyi problémái miatt engedjék szabadon – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Julija Navalnaja csütörtökön az Instagramon panaszkodott amiatt, hogy férjének hátfájdalmai vannak, és a hatóságok nem engedik, hogy olyan orvosok gyógyítsák, akikben megbízik. Követelte Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, hogy haladéktalanul bocsáttassa szabadon Navalnijt.

Peszkov orosz állampolgárok érdekképviseletében fellépő orosz konzulokra hivatkozva azt állította, hogy bizonyos külföldi börtönökben a fegyelmező intézkedések gyakran „sokkal durvábbak és embertelenebbek”, mint Oroszországban. Ezzel arra a panaszra reagált, hogy Navalnijt mint szökésre hajlamosnak nyilvánított személyt éjszaka óránként felébresztik az őrök.

A Kreml szóvivője elutasította azt a felvetést, miszerint párhuzam vonható Navalnij és a 2009-ben börtönben meghalt könyvvizsgáló, Szergej Magnyitszkij ügye között. Peszkov szerint „mindössze” annyi a hasonlóság, hogy mindkettőjüket elítélték – írja az MTI.

Navalnij korábbi Instagram-bejegyzésben közölte, hogy nagy fájdalommal jár számára az ágyból felkelni, mert fáj a háta, és a probléma átterjedt a jobb lábára, amire nem tud ráállni, és amelynek egyes részei érzéketlenek. Mint írta, bírósági tárgyalásai közben képtelen volt leülni, mert az idegbecsípődés miatt csak állni és feküdni tud.

Egyszer Mihail Hodorkovszkij, aki 10 évet ült le a börtönben, azt mondta nekem: ott az a legfontosabb, hogy meg ne betegedj. Senki sem fog gyógyítani téged. Ha komolyan megbetegszel, meghalsz

– írta a Vlagyimir megyei Pokrov 2. javítókolóniában fogva tartott ellenzéki.

Szergej Magnyitszkij William Browder amerikai születésű brit üzletember alkalmazásában állt, aki tíz éven át irányította a Hermitage Capital befektető cég tevékenységét az orosz piacon, amíg 2005-ben „nemzetbiztonsági kockázatra” hivatkozva ki nem tiltották az országból. A könyvvizsgáló orosz belügyi vezetőket leplezett le, miután szerinte 230 millió dollárnak megfelelő összeget elsikkasztottak az orosz költségvetésből. Az orosz hatóságok mégis Magnyitszkij ellen indítottak eljárást, aki 2009-ben az előzetes letartóztatásban meghalt tisztázatlan körülmények között.

A könyvelőt az orosz sajtóban megjelent hírek szerint is agyonverhették, ám az ügyészség azt állította, hogy szív- és érrendszeri elégtelenség okozta a halálát. Egy orosz elnöki bizottsági vizsgálat megállapította, hogy nem megfelelő körülmények között tartották fogva, és a börtönhatóságok elutasították az orvosi ellátását. Később hasonló következtetésre jutott az Európa Tanács is.  • Hírek
  • Hírek