18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Afganisztánban várandós nőket is megöltek a hétvégi támadásokban

2021.03.29. 20:28

Két várandós nő vesztette életét két különböző afganisztáni fegyveres támadásban. Számos afgán állampolgár és emberi jogi aktivista fejezte ki hétfőn ezzel kapcsolatban megdöbbenését és felháborodását a közösségi médiában.

A dél-afganisztáni Kandahár tartományban fegyveresek támadtak meg szombat éjszaka egy rendőrt, aki autójával éppen kórházba szállította feleségét, mert az anyának megindult a szülése, nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő a dpa német hírügynökségnek. A támadásban az édesanya életét vesztette, az orvosoknak mindazonáltal császármetszéssel sikerült világra hozniuk az újszülöttet, közölte egy kórházi forrás. A rendőrt id megsebesítették a támadók,de ő túlélte.

Afganisztán az egyetlen ország, ahol az világra jövő csecsemőket lövedékekkel üdvözlik

– írta a Twitteren Szamíra Hamídi emberi jogi aktivista.

A kelet-afganisztáni Hoszt tartományban egy várandós nő és meg nem született gyermeke vesztette életét, valamint további négy gyermek megsebesült egy magánházban bekövetkezett robbantásban, mondta egy szintén neve elhallgatását kérő tisztségviselő a dpa-nak. A kormány ellen fegyveres felkelést folytató radikális iszlamista tálibok szerint a kormányerők aknagránátokkal lőtték a polgári házakat, kormánytisztviselők szerint azonban a robbanás egy tálib lázadó által elrejtett robbanószerek miatt következett be.

Március elején szintén gyermekek és nők is áldozatául estek egy autóba rejtett pokolgép felrobbanása miatt. A robbantás elkövetését semelyik terror- vagy egyéb szervezet nem vállalta magára.

Afganisztánban az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet is hajt végre fegyveres terrortámadásokat, illetve az afgán kormány és az ellenük harcoló tálibok között is gyakoriak a fegyveres konfliktusok a béketárgyalások ellenére. Ugyanakkor a lázadó tálibok az Egyesült Államok segítségével is küzd az Iszlám Állam bujkáló erői ellen, írta a Washington Post még októberben. Továbbá 2020 februárjában született egy megállapodás a tálibok és az amerikaiak között, mely szerint az amerikai csapatok kivonulnak a térségből 14 hónapon belül, ha a tálib fegyveresek biztosítják, hogy az al-Káida és az Iszlám Állam fegyvereseit kiszorítják a tálibok által irányított területekről.