Konrád
5 °C
17 °C

Minden eddiginél súlyosabb járványhullámtól tart Amerika

2021.04.01. 09:15

Az amerikai kontinens országaiban feltehetően rosszabb lesz a koronavírus-járvány újabb hulláma, mint a tavalyi volt, például Brazíliát, Uruguayt és Kubát máris jobban sújtja a Covid–19 – közölte a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO).

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) amerikai regionális szervezetének igazgatója, Carissa Etienne arról számolt be, hogy a déli féltekén nyár végével ugrottak meg a számok, amikor az emberek csoportokban vakációztak, és terjesztették a vírust. Az igazgató felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon, a kormányokat pedig arra kérte, jól gondolják meg, mielőtt enyhítik a korlátozó intézkedéseket.

Az amerikai kontinensen idén több mint 19,7 millió embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus, és 475 ezren haltak bele a Covid–19-betegségbe – mondta.

Folynak az oltási kampányok, eddig 124 millió ember kapott egy adag vakcinát, 58 millió pedig kettőt – tette hozzá.

Az elmúlt 30 napban körülbelül 2,5 millió adag vakcina érkezett a WHO kezdeményezésére, az oltóanyagok méltányos globális elosztására létrehozott COVAX-program keretében, a jövő héten a térség minden országa kap szállítmányokat a PAHO igazgatóhelyettese, Jarbas Barbose szerint.

A vakcinaszállítmányok jelentik továbbra is a legnagyobb kihívást – ismerte be Etienne, és felszólította a világ országait, hogy adják át a felesleges készleteket.

A jelenlegi rendszer egyenlőtlen és elfogadhatatlan

– jelentette ki az igazgató.

A térség immár 32 országában azonosították a Covid–19 három, „aggodalomra okot adó variánsát”, közöttük a brazíliai P1 mutánst Argentínában, Chilében, Uruguayban, Kolumbiában, Venezuelában, Peruban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban.

A PAHO továbbra is tanulmányozza a variánsok hatását. Sylvain Aldighieri, a szervezet veszélyhelyzeti igazgatója felhívta a figyelmet azokra a brazíliai jelentésekre, amelyek szerint a kórházak intenzív osztályán sokkal több a fiatal, mint 2020-ban.

A P1 variáns „egyértelműen hozzájárul” az esetek számának növekedéséhez Brazíliában – tette hozzá Aldighieri.