Capitoliumi támadás: egy rendőr és a merénylő is meghalt

K  AP20210402096
2021.04.02. 19:50

Helyi idő szerint péntek délután lezárták a Capitolium épületét és környékét Washingtonban. A capitoliumi rendőrség hivatalos Twitter-oldalán közölte, hogy 

EGY JÁRMŰVEL PRÓBÁLTAK ÁTHAJTANI AZ ÉPÜLETEGYÜTTEST VÉDŐ BARIKÁD ÉSZAKI RÉSZÉN. A GYANÚSÍTOTT KÉT RENDŐRT ÜTÖTT EL, MINDKÉT SZOLGÁLATOT TELJESÍTŐ TISZT MEGSÉRÜLT, ŐKET KÓRHÁZBA VITTÉK.

A sofőr, miután kiszállt a kocsiból, egy késsel hadonászott. A Capitolium biztonsági szolgálata ezt követően meglőtte, majd őrizetbe vette az elkövetőt.

Az AP korábban arról írt, hogy az egyik rendőrnek súlyosak a sérülései. Később azt írták, 

Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának demokrata párti elnöke elrendelte, hogy a Capitolium zászlóit eresszék félárbócra a meggyilkolt rendőrre emlékezve.

Jelenleg a Capitoliumban dolgozók nem hagyhatják el az épületet, és senki nem is mehet be. A CNN azt írja, egy mentő és egy helikopter is érkezett a helyszínre.

A kongresszus ülésezési szünetet tart, képviselők nem tartózkodnak az épületben. Joe Biden elnök sincs az épületben: már elhagyta a fővárost, a Camp Davidben lévő elnöki rezidencián tölti az ünnepet.

Az incidens pont azon a helyen történt, ahol a szenátorok beérkeznek a Capitolium együttesébe gépjárművel, vagy átsétálnak az irodáikból szavazásra. A Nemzeti Gárda pajzsokkal, teljes felszerelésben vonult a barikádhoz.

Nem véletlen, hogy a rendőrség nagy erőkkel lezárta a környéket, hiszen január 6-án a Donald Trump volt amerikai elnök gyűlésére érkező tüntetők megrohamozták a Capitoliumot, és betörtek az épületegyüttesbe. A biztonsági erők összecsaptak velük, de nem tudták feltartóztatni őket. Az ostromban mellkason lőttek egy tüntetőt, aki a kórházba szállítása után életét vesztette. Későbbi rendőrségi közlések szerint, mire a Capitoliumból sikerült kiszorítani a tüntetőket, négy ember meghalt a zavargásokban. 

(Borítókép: J. Scott Applewhite / MTI)