Konstruktív párbeszéd volt, az oroszok mégsem blokkolják teljesen a Twittert

2021.04.05. 19:40

„Konstruktív párbeszédet” folytatott saját elmondása szerint a Twitter az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatósággal (Roszkomnadzor). A megbeszélés törvénytelen tartalmak eltávolításáról szólt, ami után az orosz hatóság jelezte, idővel megszünteti a közösségi média adatforgalmának lassítását. 

A Roszkomnadzor március 16-án figyelmeztette a Twittert, hogy blokkolni fogja a szolgáltatásához való oroszországi hozzáférést, ha egy hónapon belül nem távolítja el a kifogásolt tartalmakat – emlékeztet jelentésében az MTI. 

A hatóság március 10-én kezdte el lassítani a fotók és videók forgalmát, arra hivatkozva, hogy az amerikai szolgáltató 2017 óta nem teljesíti az arra vonatkozó kérését, hogy távolítsa el az öngyilkosságra buzdító, valamint a gyerekpornográfiát tartalmazó és a kábítószerek fogyasztásához tanácsokat adó anyagokat. A Roszkomnadzor 3168 bejegyzés ellen emelt kifogást, ezek közül a Twitter március 10. óta mintegy 1900-at eltávolított.

A Twitter hétfői közleményében leszögezte: nem tolerálja a gyermekek szexuális kizsákmányolását, szabályaival ellentétesnek minősítette az öngyilkosságra és az önkárosításra való ösztönzést, és megfogadta, hogy nem engedi meg szolgáltatásának felhasználását az orosz törvényekkel ellentétes célokra.

A mostani párbeszéd után a Roszkomnadzor május 15-ig meghosszabbította az adatforgalom lassítását, egyúttal a kifogásolt tartalmak törlésére adott időt is, mivel – közlése szerint – a Twitter változtatott oroszországi moderálásának alapelvein és sebességén. 

A Twitterre az elmúlt hetekben meghozott három bírósági ítélet 8,9 millió rubel (csaknem 36 millió forint) bírságot rótt ki, amiért a cég nem volt hajlandó eltávolítani a fiatalkorúakat nem engedélyezett tüntetésen való részvételre buzdító bejegyzéseket.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM