Európa-szerte robbant a bezártság okozta feszültség

2021.04.05. 10:19

A német kormányzat koronavírus-politikája elleni tiltakozásul özönlötték el Stuttgart utcáit a tüntetők az ünnepen. Becslések szerint több mint tízezren tiltakoztak, döntő többségük maszk és persze az előírt távolságtartás nélkül. A hatóságok mégsem avatkoztak közbe, csak akkor, amikor a demonstrálók az ellentüntetőkkel kerültek összetűzésbe, ekkor három rendőr is megsérült.

Több újságírót is megtámadtak, akik a helyszínről tudósítottak; az egyik támadót elfogták. A külügyminiszter szerint a riporterekkel szembeni inzultusoknak semmi köze a gyülekezés szabadságához, sokkal inkább a sajtószabadság elleni támadásról van szó. Heiko Maas hangsúlyozta, hogy az elkövetőket meg kell büntetni. A tárcavezető azt is kritizálta, hogy a rendőrség nem akadályozta meg az úgymond tömeges szabálysértést. Sven Metis, a stuttgarti rendőrség szóvivője ugyanakkor azt mondta, hogy a baden-württembergi járványügyi előírások nem korlátozzák a gyülekezés szabadságát. Clemens Maiert polgármester viszont arra figyelmeztette a résztvevőket, hogy mindenki pénzbüntetésre számíthat. 

A megmozdulást a Querdenken nevű vírustagadó csoport szervezte. A német politikusokat a gonosz erők képviselőinek, „koronáciknak” állították be, akik értelmetlenül kényszerítik a társadalomra a korlátozásokat. 

Nincs szükségünk a maszkjaitokra – harsogták a német felvonulók. Hozzájuk hasonlóan tiltakozó megmozdulásokat szerveztek Európa több más országában, köztük Svájcban, Belgiumban, Hollandiában, Dániában, az Egyesült Királyságban, Írországban és a kontinens keleti felén Szerbiában és Romániában is. 

Brüsszelben egy nem csak maszk nélkül, meztelenül tiltakozó nő súlyosan megsérült, amikor a lovas rendőrök egyszerűen átgázoltak rajta. Amszterdamban az egészségügyi diktatúra elleni tiltakozás jelszavával szólították utcákra az embereket,  Londonban pedig az váltotta ki a népharagot, hogy egy új törvényjavaslat több jogosítványt adna a rendőrségnek a tüntetések feloszlatására. 

Belgrádban összekötötték a kellemeset a hasznossal, és a nem engedélyezett húsvéti körmenetet is megtartották a korlátozásellenes felvonulás égisze alatt. 

Letartóztatások kevés esetben történtek, gyakorlatilag mindenütt szabad folyást engedtek a hatóságok a tiltakozásnak.