A romák kollektív megbélyegzése ma is jellemző

2021.04.06. 16:25 Módosítva: 2021.04.06. 16:25

A romák kollektív megbélyegzése napjainkban is folytatódik, zaklatással és hátrányos megkülönböztetéssel szembesülnek – jelentette ki Marija Pejcinovic Buric az Európa Tanács főtitkára, a romák április 8-án esedékes nemzetközi napja alkalmából kiadott nyilatkozatában kedden.

A strasbourgi székhelyű, 47 tagot számláló szervezet főtitkára mindenekelőtt arra emlékeztetett, hogy a romáknak a megsemmisítéssel kellett szembenézniük az 1930-as és 1940-es években a Balti-tengertől a Balkánig. A fasiszta erők romák százezreit végeztek ki, alig néhány ezren élték túl a holokausztot és a koncentrációs táborokat. A romák tömeges meggyilkolásának ügye még a nürnbergi perek során sem került a tárgyalóasztalra – mondta.

Kiemelte, hogy a koronavírus-járvány még kiszolgáltatottabbá tette a roma közösségek tagjait. A távoktatással kapcsolatos intézkedések pedig kizárják a roma gyermekeket az iskolából az internet és a számítógéphez való hozzáférés hiánya miatt. Hozzátette ugyanakkor: az Európa Tanács üdvözli, hogy egyes európai államok ingyenessé tették áramellátást, a vízellátást, illetve ingyenes internetkapcsolatot biztosítanak a roma közösségek számára a koronavírus-járvány visszaszorítására hozott rendkívüli intézkedések érvényessége idején.

Tájékoztatása szerint a romák nemzetközi napja alkalmából az Európa Tanács konferenciát szervez, ami a történelmi ismeretek szélesítése, valamint a tudatosság növelése mellett a romák jövőképével is foglalkozik. A konferencia javaslatot tesz a cigányellenesség mai megnyilvánulásai, például az online gyűlöletbeszéd, a történelem torzítása, és a holokauszt-tagadás elleni fellépésre is.

A romákkal szembeni előítéletek és az általánosítások erősítik gyűlöletet, ami felidézi a romák évszázadokra visszanyúló elnyomásának olykor brutális történelmét Európában

– fogalmazott. A romák történelmének megismerése és a jelenlegi problémák felismerése és kezelése melletti elköteleződés biztosíthat szebb jövőt a romáknak, és ezáltal egész Európának – tette hozzá az Európa Tanács főtitkára.

A romák nemzetközi napját 1990 óta a romák első nemzetközi találkozójának emlékére tartják, amely 1971 április 7-e és április 12-e közt zajlott Chelsfieldben, az Egyesült Királyság fővárosa, London közelében.  • Hírek
  • Hírek