Nyomozás indult egy húsvéti mise miatt Franciaországban

2021.04.06. 20:34 Módosítva: 2021.04.06. 20:34

Emberéletek veszélyeztetésének gyanúja miatt eljárást indított kedden a párizsi ügyészség egy párizsi templomban tartott húsvéti mise miatt, amelyen sem a papok, sem a hívek nem viseltek maszkot – írja az MTI. 

A vádhatóság a vizsgálatot a Le Parisien című napilap internetes oldalán közzétett felvétel alapján indította el, amely szombat délután a párizsi Saint-Eugène-Sainte-Cécile-templom mintegy négyórás hagyományos szertartásán készült.

A felvételen maszkot nem viselő, egymás mellett szorosan álló papok közvetlenül a hívek szájába teszik az ostyát. A templomban a többségében idősebb korú hívek is szorosan egymás mellett láthatók.

Elképedve tapasztaltuk, hogy a távolságtartás és a maszkviselés alapvető szabályait nem tartották be, és elhatárolódunk a nehéz egészségügyi helyzetben minden nem megfelelő viselkedéstől

– mondta az AFP hírügynökségnek Karine Dalle, az egyházkerület kommunikációs felelőse.

Az egyház kommunikációs felelőse elmondta: a témát természetesen az egyházon belül is meg fogják vitatni, miután a párizsi plébániák jelentős többsége hónapok óta betartja az egészségügyi előírásokat. Kiemelte, hogy az érintett plébánia szerint a hatszáz férőhelyes templomban 280-an voltak szombat délután.

A párizsi érsekség minden papot arra kért, hogy legyen feddhetetlen az egészségügyi előírásokat illetően.

A maszkviselés 11 éves kortól kötelező a templomokban, s a hívek, illetve a családok között legalább két széket üresen kell hagyni – emlékeztetett a kommunikációs felelős.  • Tippek
  • Babaváró hitel