300 elefánt kilövésére adták meg az engedélyt

2021.04.06. 17:02

Többévi tilalom után újraindult az elefántvadászat Botswanában, ahol mintegy 300 állat kilövésére adtak engedélyt a kedden kezdődött szezonban.

„Ma reggel kezdetét vette a vadászati idény, amely a tervezettnek megfelelően zajlik” – jelentette be Kabelo Senyatso, a nemzeti parkokat igazgató hatóság vezetője. Közlése szerint a szezon szeptember 21-ig tart, addig 287 elefántot ejthetnek el a jó pénzt fizető vadászok.

A szafariparadicsomnak számító dél-afrikai országban már tavaly újra engedélyezni akarták az elefántvadászatot, de akkor a koronavírus-járvány miatt elhalasztották az ágazat újraindítását.

Máris kuncsaftok vannak a helyszínen, egyesek közülük az Egyesült Államokból és más országokból érkeztek

– jelentette be a vadon élő állatok és a belőlük származó termékek forgalmazásával foglalkozó ágazati szövetség, a BWPA szóvivője, Debbie Peak, aki örömét fejezte ki az üzlet újraindulása miatt. Mint mondta, az elefántvadászat beindítása jót tesz a helyi közösségeknek és a nemzetgazdaságnak is.  

Botswana általánosságban véve jól teljesít a természetvédelemben, ezért tavaly nemzetközi felháborodást váltott ki az elefántvadászat újbóli engedélyezésének híre. A döntést mindemellett az magyarázza, hogy míg Afrika sok térségében csökken az elefántok száma, közben Botswanában az 1991. évi 50 ezerről 130 ezerre nőtt az állomány, amely jelenleg a teljes afrikai elefántpopuláció csaknem egyharmadát teszi ki.

Az elefántokból nemcsak náluk, hanem Namíbiában is túl sok van, ők azonban kicsit másképp oldották meg ezt a problémát tavaly.  • Tippek
  • Hírek