Rudolf
2 °C
13 °C

Az orosz és a kínai vakcina okozta a cseh miniszter vesztét

2021.04.07. 15:16

Andrej Babiš cseh kormányfő szerdán menesztette tisztségéből Jan Blatný egészségügyi minisztert – adta hírül az MTI. Jan Blatný tavaly szeptembertől vezette az egészségügyi minisztériumot, menesztését politikai döntésnek minősítette, amire szerinte a kormányfőnek joga van.

A lelkiismeretem tiszta. Szakemberként igyekeztem dolgozni, és szakmai érvek, elemzések alapján dönteni

– mondta Blatný újságíróknak prágai sajtótájékoztatóján. Megjegyezte: a kormányfő talán azért lépett így, mert úgy véli, hogy Csehország már túl van a járvány legnehezebb szakaszán.

Miloš Zeman államfő már több mint egy hónappal ezelőtt követelte Blatný menesztését, arra hivatkozva, hogy szerinte a tárcavezető nem jó menedzser és hibás lépéseket tett. Zeman kijelentette: amennyiben Babiš nem meneszti Blatnýt, negatív hatással lesz eddigi jó viszonyukra.

Az ellenzék bírálta az államfőt, és azt hangoztatta, hogy Blatný, aki korábban kórházigazgató volt, tisztességesen irányítja az egészségügyet és szakmailag megalapozott döntéseket hoz.

A sajtó szerint Zeman leginkább azt kifogásolta, hogy Blatný nem volt hajlandó engedélyezni a koronavírus elleni kínai és orosz vakcinák használatát Csehországban, amiért az államfő nyíltan lobbizott. A hatályos törvények szerint ilyen szakmai ügyben a döntő szó az egészségügyi miniszteré.

Amíg én vagyok a minisztérium vezetője, addig Csehországban nem fognak használni olyan vakcinákat, amelyeket nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség

– hangsúlyozta több alkalommal is Jan Blatný, aki a Babiš-kormány harmadik egészségügyi minisztere volt.

A szaktárca új vezetője Petr Arenberger, a prágai Vinohrady kórház eddigi igazgatója lett. 

Csehországban már néhány hete lassul a járvány terjedése és jelentősen csökkent a napi új fertőzések, elhalálozások száma és a kórházakra nehezedő nyomás is. Blatný még miniszterként bejelentette: a javuló helyzetre való tekintettel a cseh kórházak ötven külföldi covidos beteget hajlandók fogadni kezelésre.