Kizárta a helyettese Mianmar londoni nagykövetét a képviselet épületéből

2021.04.08. 09:39

Mianmar londoni nagykövete közölte, hogy a helyettese kizárta őt a diplomáciai képviselet épületéből, és a junta nevében átvette az irányítást – számolt be az MTI.

Ez tulajdonképpen egy puccs, méghozzá London közepén

– hangsúlyozta újságíróknak Kjau Zvar Minn a nagykövetség épülete előtt, és hozzátette, hogy kapcsolatba lépett a brit külügyminisztériummal.

Diplomáciai források megerősítették, hogy a nagykövet helyettese, Csit Vin átvette az irányítást a diplomáciai képviseleten.

Kjau Zvar Minn nemrég szakított a délkelet-ázsiai ország demokratikus kormánya ellen február elején puccsot végrehajtó hadsereggel, amelyet márciusban felszólított, engedje szabadon a hatalomátvétel nyomán őrizetbe vett Aung Szan Szú Kjit, Mianmar addigi de facto vezetőjét.

A rendőrség bejelentése szerint az épület előtt tüntetők gyülekeznek, a nagykövet pedig nem hajlandó elhagyni a helyszínt arra hivatkozva, hogy „ez az ő épülete”. A brit külügyi tárca egyik szóvivője által jegyzett közlemény szerint a minisztérium további részleteket igyekszik megtudni az ügyről.

Az Egyesült Királyság a mianmari hadsereg puccsát követően szankciókat vezetett be egyes tábornokok, illetve a hadsereghez köthető üzleti érdekeltségek ellen, London pedig felszólította a juntát, haladéktalanul állítsa helyre a demokráciát.  • Tippek
  • Biztosítás