Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Mexikó történelmének legnagyobb egészségügyi válságát éli

2021.04.08. 06:43
A koronavírus-járvány és más betegségek következtében Mexikó modernkori történelmének legnagyobb egészségügyi válságát éli - áll mexikói nem kormányzati szervezetek által az egészségügyi világnap alkalmából kiadott szerdai közleményében.

A Polgárok a Szegénység Ellen és más helyi civil szervezetek közleménye rámutat arra, hogy az országban már 2,25 millió regisztrált koronavírus-fertőzöttről tudnak, a Covid-19-nek pedig több mint 205 ezer igazolt halálos áldozata van.

 A szervezetek kiemelték, hogy mindezek ellenére az egészségügyi szektor költségvetése továbbra is hiányos, és ezen az országban dúló járvány sem változtatott.

A közlemény foglalkozik a lakosok közti egyenlőtlenségekkel is, kiemelve, hogy a társadalombiztosítási rendszer mintegy 33 millió mexikóit, tehát az ország lakosságának 26 százalékát zárja ki. Sürgették ugyanakkor a kormányt, hogy minden állampolgára számára tegye lehetővé a hozzáférést az egészségügyi szolgáltatásokhoz, mert "az egészség emberi jog".

A szervezetek egyúttal aggasztónak tartják azt is, hogy a koronavírus miatt elvonták a forrásokat több szűrővizsgálat és kezelés elől, példaként említve a rákszűréseket, valamint a cukorbetegséget - írja az MTI.

A Föld legnépesebb spanyol nyelvű országában jelenleg 257 624 kritikus állapotban lévő koronavírusos beteg van.