Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Véleménye miatt 20 év börtönre ítéltek egy embert Szaúd-Arábiában

2021.04.08. 21:09

Egy szaúdi bíróság húsz év börtönbüntetésre ítélt egy emberi jogi aktivistát, Abdulrahmán asz-Szadhant, aki a Twitteren fejtette ki a véleményét közéleti ügyekről – olvasható az Öbölbeli Központ az Emberi Jogokért (GCHR) nevű civil szervezet portáljánA férfinak harminc napja van a fellebbezésre.

A GCHR közlése szerint az aktivistát elítélő rijádi különleges büntetőbíróságot 2008-ban alapították azzal a céllal, hogy a terrorszervezetek tagjainak ügyét tárgyalja, azonban tevékenysége leginkább abból áll, hogy aktivistákat és jogvédőket zárat be. 

Abdulrahmán Asz-Szadhánt 2018. március 12-én vették őrizetbe a szaúdi Vörös Félhold segélyszervezet rijádi irodájában, ahol humanitárius munkatársként dolgozott, de csak két évvel később állították bíróság elé.

Az ítéletet nagy felháborodást keltett, számos emberi jogi aktivista és a férfi testvére is bírálta a döntést. Az elítélt aktivista azt írta a Twitteren, hogy szerinte a szaúdi vezetést „a terrorizmus elleni harc mögé bújik, hogy igazolja a nők üldöztetését és a véleménynyilvánítás szabadságának elfojtását”.