Egy olyan generáció megtestesítője volt, amelyet soha többé nem fogunk látni

GettyImages-825552386
2021.04.09. 15:30 Módosítva: 2021.04.09. 15:30

Az Egyesült Királyság és a világ számos vezetője reagált már Fülöp herceg halálhírére, amelyet pénteken kora délután jelentett be a Buckingham-palota.

Boris Johnson brit miniszterelnök a hivatal előtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatón emlékezett meg a hercegről. „Segített a megfelelő irányba terelni a királyi családot és a királyságot. Neki is köszönhető, hogy az intézmény ma is vitathatatlan szerepet játszik nemzetünk életének kiegyensúlyozottságában, boldogságában” – mondta, majd részvétét nyilvánította II. Erzsébet királynő és a hozzátartozók felé. 

Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon szintén részvétét nyilvánította, „rendkívüli karakternek” nevezte a társuralkodót. 

Sadiq Khan, London főpolgármestere a herceg jótékonyságát helyezte középpontba megemlékezésében. „Nem kétséges, hogy az öröksége pozitív lenyomatot hagyott London városán, Nagy-Britannián és sokak életén” – mondta. 

Méltósággal képviselte az Egyesült Királyságot, és határtalan erőt és támogatást adott nekik társuralkodóként. Laura és én szerencsések lehetünk, hogy élvezhettük elbűvölő társaságát, leleményességét, és tudjuk, hogy mennyire hiányozni fog

– mondta a hercegről George W. Bush volt amerikai elnök. 

Tony Blair volt brit kormányfő eközben azt hangsúlyozta, hogy bár a herceget sokan elsősorban a királynő támogatójaként fogják megőrizni emlékezetükben, a saját jogán is méltó arra, hogy emlékezzenek rá előrelátása, határozottsága és bátorsága okán. 

Narendra Modi, India miniszterelnöke ugyancsak a herceg karitatív kezdeményezéseit, valamint rendkívüli életpályáját emelte ki.

Jacinta Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke eközben azt emelte ki, hogy a herceg országa lakosai közül is ezreknek nyújtott bátorítását a Hillary Award által, amelyet Új-Zélandon osztott ki évről évre.

Egy olyan generáció megtestesítője volt, amelyet soha többé nem fogunk látni

– írta közleményében Fülöpről Scott Morrison ausztrál miniszterelnök. 

Fülöp herceg emlékére a hétvégén az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) mérkőzésein fekete karszalagot viselnek majd a futballisták. 

Az angol nemzeti krikettbajnokság mérkőzései kétperces gyászszünettel indulnak. A sportot kedvelő Fülöp herceg leginkább a krikettet szerette, két cikluson át a Marylebone Cricket Club elnöke volt – az egyesületet a sportág szabályainak védelmezőjének tartják. Tiszteletbeli tagja volt az MCC-nek és a Jockey Clubnak, így a pénteki lóversenyek Liverpoolban is gyászszünettel kezdődtek.

(Borítókép: Fülöp herceg emeli kalapját 2020 augusztusában. Fotó: WPA Pool / Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport