Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Német egészségügyi miniszter: le kell zárni az egész országot

2021.04.09. 15:42 Módosítva: 2021.04.09. 15:42

Félre kell tenni a pártpolitikai vitákat Németországban, és meg kell törni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványának harmadik hullámát, amihez viszont két-három hétre le kell zárni az egész országot – mondta a német egészségügyi miniszter pénteken Berlinben az MTi szerint. 

Jens Spahn tájékoztatóján kiemelte: hazája nagyon hasonló helyzetben van, mint tavaly októberben: a második fertőzéshullám felerősödése előtt a tartományi kormányoknak vannak ugyan eszközei a járvány elleni védekezéshez, de nem hozzák meg azokat. Hozzátette azt is, hogy véleménye szerint a húsvéti időszak és iskolai szünet jó alkalom lett volna a járvány visszaszorítására, de ez elmaradt. 

Ezért meg kell fontolni, hogy miként lehet szövetségi szintre emelni a járványügyi korlátozások szabályozását

– mondta a miniszter, kiemelve, hogy a szövetségi kormányban már dolgoznak a vonatkozó törvény módosításán.

Rámutatott, hogy a még érvényes járványügyi előírások alapján szövetségi szinten legfeljebb határigazgatási intézkedéseket lehet tenni, így például el lehet rendelni beutazási korlátozásokat, de a járványügy összes többi területe tartományi hatáskör.

Ezen változtatna a tervezett törvénymódosítás, amely az egész országban, valamennyi tartományban egységes szabályokat írna elő bizonyos feltételek teljesülése esetén –  fejtette ki Jens Spahn.

A szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra utalva hangsúlyozta, hogy „választási év ide vagy oda, most félre kell tenni a pártpolitikai vitákat, és a legfontosabbra, a járvány megfékezésére kell összpontosítani”.

Jens Spahn azt is kiemelte, hogy gyorsan – heti szinten nagyjából 20 százalékos ütemmel  – emelkedik a SARS-Cov-2 által okozott betegség (Covid-19) miatt intenzív kórházi ellátásra szoruló száma.

Ez a szám már a 4500-at is meghaladta, és túlterhelődhet az ellátórendszer, ha nem sikerül fékezni a folyamatot – húzta alá a miniszter. 

A német sajtóban pénteken megjelent értesülések szerint a szövetségi kormány a napokban be is nyújtja a Bundestaghoz a javaslatot, amely arról szól, hogy milyen korlátozásokat kell elrendelni, ha száz fölé emelkedik az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, azaz a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma.

Erről már március elején megállapodtak a tartományi kormányfők és a szövetségi kormány tanácskozásán, amelyen kidolgozták az úgynevezett vészfékrendszert. Ennek lényege, hogy vissza kell állítani a második hullám enyhülése révén felfüggesztett korlátozásokat, és újabb szigorításokat is be kell vezetni azokban a tartományokban, járásokban vagy városokban, amelyekben tartósan - egymás után három napon keresztül - száz fölött van az újonnan regisztrált fertőzöttek száma.

Azonban több tartományban nem indították be a rendszert, noha a fertőzések gyakorisága meghaladta a határértéket. Ez heves politikai vitákhoz vezetett az utóbbi hetekben. Ugyanakkor a közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy a lakosság többsége egyetértene a SARS-CoV-2 terjedésének lassítását szolgáló korlátozások szigorításával.

Németországban az utóbbi 24 órában 25 464 SARS-Cov-2-fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez 15 százalékot meghaladó növekedés az egy héttel korábbi 21 888-hoz képest. Az új esetekkel együtt összesen 2 956 316 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

A koronavírus-fertőzéssel összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 296-ra emelkedett az egy héttel korábbi 232-ről. Az új halálesetekkel 78 003-ra emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.