Őrizetbe vettek egy iszlamista vezetőt Pakisztánban

2021.04.12. 22:30

A pakisztáni rendőrség hétfőn őrizetbe vette azt az iszlamista vezetőt, aki november óta követeli Franciaország pakisztáni nagykövetének kiutasítását Mohamed-karikatúrák miatt. Az őrizetbe vétel után tüntetések törtek ki, tiltakozók autópályákat zártak le a dél-ázsiai országban.

Saad Hussain Rizvit, a Tehrik-i-Labbaik (TLP) pakisztáni radikális iszlamista mozgalom vezetőjét egy mecsetben vették őrizetbe a kelet-pakisztáni Lahor városában − mondta az EFE spanyol hírügynökségnek a mozgalom szóvivője.

Azután vették őrizetbe, hogy Rizvi vasárnap újabb tüntetésekkel fenyegetett amennyiben nem utasítják ki a francia nagykövetet április 20-ig, ahogyan arról a kormánnyal megállapodtak.

Rizvi őrizetbe vételét követően a TLP országszerte tiltakozásokat szervezett. Kijelentették, hogy folytatják a tiltakozást, amíg szabadon nem engedik vezetőjüket.

Azután, hogy a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap tavaly szeptemberben újraközölte a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, Emmanuel Macron francia elnök úgy fogalmazott:

a szentségtörés szabadsága kéz a kézben jár a vallásszabadsággal Franciaországban.

Pakisztánban és más muszlim többségű országokban a tüntetők azzal vádolták a francia kormányt, hogy iszlamofób, és szándékosan provokálja a hívőket. A pakisztáni miniszterelnök szerint pedig Macron muszlimok millióinak érzéseit sértette meg. A TLP tavaly novemberben lezárta a fővárost, Iszlámábádot tiltakozásul a Mohamed prófétáról megjelent karikatúrák és Emmanuel Macron francia elnöknek az iszlámmal kapcsolatos „istenkáromló” kijelentései miatt. A rákövetkező hetekben rendszeresek voltak a tüntetések, egyes esetekben a tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel. A tüntetők a francia nagykövetséghez akartak vonulni olyan jelszavakat skandálva, mint „az istenkáromló fejét akarjuk” és „a próféta nevében halált követelünk”.

A pakisztáni rendőrség március 18-án letartóztatott egy férfit, aki meg akarta támadni a francia nagykövetet. A muszlim többségű országban ezenkívül bojkottot hirdettek a francia termékekkel szemben.  • Tippek
  • Árfolyam