A CDU vezetőinél Armin Laschet a befutó

2021.04.12. 22:40

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöksége Armin Laschet pártelnököt, Észak-Rajna–Vesztfália tartomány kormányfőjét indítaná a CDU és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjeként a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag) választáson – mondta Volker Bouffier alelnök, Hessen tartomány miniszterelnöke. Az elnökségi ülés után közölte: a testület összes tagja Armin Laschetet indítaná.

Szavazást nem tartottak a kérdésről, de nem is tervezték. Az elnökség után a párt szélesebb vezető testületében, a választmányban folytatták a tanácskozást, amelynek eredményeiről Paul Ziemiak főtitkár Armin Laschettel közösen tartott tájékoztatóján elmondta: úgy ítélték meg, hogy további egyeztetés szükséges a CSU-val, és ennek lefolytatásával Armin Laschetet bízták meg.

A főtitkár kiemelte: a párt vezető testületeiben széleskörű támogatás övezi azt az elképzelést, hogy a párt elnöke legyen a CDU/CSU kancellárjelöltje. Armin Laschet hozzátette, hogy örömmel tölti el a támogatás. Aláhúzta, hogy sem az elnökség, sem a választmány nem hozott formális döntést, de a cél nem is ez volt, hanem a véleményáramlatok feltérképezése.

Az teljesen biztos, hogy a CDU-ban mindenki gyorsan le akarja zárni az ügyet, mert nem személyi kérdésekkel, hanem a pártszövetség és az ország előtt álló fontos feladatokkal kell foglalkozni – mondta a CDU elnöke, hozzátéve, hogy mielőbb megpróbál beszélni Markus Söderrel, hogy tájékoztassa pártja álláspontjáról.

A testvérpártok közös Bundestag-frakciójának vasárnapi berlini vezetőségi ülése után bejelentették, hogy a CDU elnöke és Markus Söder CSU-elnök, bajor tartományi miniszterelnök is kész vállalni a kancellárjelölti feladatokat. Markus Söder elmondta: a szövetség nagyobbik tagjaként a CDU dolga eldönteni, hogy kettejük közül kit indítsanak. A kiválasztási folyamat menetrendjét és befejezésének határidejét nem jelölték ki.

Markus Söder személyes népszerűsége jóval meghaladja Armin Laschetét, aki 2017-ben is alacsony népszerűségi mutatókkal vágott neki a tartományi törvényhozási (Landtag-) választás kampányának, és vezetésével pártja végül legyőzte az akkor hetedik éve kormányzó szociáldemokratákat (SPD). Ezzel kapcsolatban Armin Laschet a hétfői berlini tájékoztatón megjegyezte, hogy a választók véleményét tükröző népszerűségi mutatók igen változékonyak.

A kancellárjelölt megnevezésének nincs jogi vonatkozása, mert Németország kormányfőjét nem a választópolgárok, hanem a Bundestag választja meg. A jelölt megnevezése politikai állásfoglalás, azt az üzenetet közvetíti a választóknak, hogy az adott párt – vagy pártszövetség – azért dolgozik, hogy Németország következő kormányát a jelöltjük vezethesse. A kancellárjelölt egyben a párt választási kampányának főszereplője, függetlenül attól, hogy ki a párt elnöke, illetve kik az adott pártszövetség vezetői.

A CDU/CSU történetében kétszer fordult elő, hogy nem a 16 közül 15 tartományban működő CDU, hanem csak a tizenhatodik tartományban, Bajorországban működő CSU adta a kancellárjelöltet.

Így 1980-ban Franz-Josef Strauss CSU-elnök, bajor miniszterelnök, 2002-ben Edmund Stoiber CSU-elnök, bajor miniszterelnök volt a kancellárjelölt. A CDU/CSU ugyan mindkét alkalommal jól szerepelt a Bundestag-választáson, 1980-ban minden pártnál több szavazatot gyűjtött össze, 2002-ben pedig csupán hatezer szavazattal maradt el a szociáldemokraták (SPD) mögött, de mindkétszer ellenzékben maradt.  • Hírek
  • Hírek