Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Rómában egymásnak estek a rendőrök és a tüntetők

2021.04.12. 21:21

Tüntetők és rendőrök szegültek egymásnak a kereskedők és vendéglátósok újabb tüntetésén Róma belvárosában, ahol a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt demonstrálók megpróbáltak eljutni a parlament épületéig hétfő délután – írja az MTI. 

Több száz tüntető foglalta el az olasz főváros egyik központi terét. Az engedély nélküli megmozdulás résztvevői megpróbáltak eljutni a közeli képviselőházhoz, de ezt rendőrkordon akadályozta meg. Az „Én kinyitok!” tiltakozó akcióhoz kereskedők, vendéglátósok, az idegenforgalomban dolgozók, zenészek is csatlakoztak az egyiptomi származású, 34 éves firenzei vendéglőtulajdonos Mohamed El Hawi irányításával. A demonstrálók olasz zászlókat lobogtattak.

A tüntetés a pandémia miatti zárlat ellen szólt. Azonnali újranyitást követeltek, állami segítséget, pontos dátumot az üzletek, éttermek újraindítására. Azt hangoztatták, hogy a járványadatok már nem indokolják a szigorú korlátozásokat.

A tüntetők tárgyakat, füstbombákat, petárdákat dobáltak a rendőrökre és a közeli épületekre. Magasba tartották a kezüket, néhányan össze is bilincselték magukat. Arra kérték a rendőröket, vegyék le rohamsisakjaikat, és álljanak a tiltakozók oldalára.

Nem bírjuk tovább

– sírta a tévékamerákba egy szicíliai éttermes. Az eddig kapott támogatást borravalónak nevezték hangoztatva, hogy nyári szezon nélkül nem tudnak soha többé újraindulni. A miniszterelnök, Mario Draghi távozását szorgalmazták kijelentve, hogy semmi nem változott a korábbi kormányfő Giuseppe Conte lemondása óta.

Hasonló tüntetés zajlott április 6-án, amikor a demonstrálókat a képviselőház előtti téren a rendőrök szorították vissza. Más vendéglátóipari szervezetek keddre hirdettek meg tüntetést Rómában, szerdán pedig a légiforgalmi dolgozók tartanak megmozdulást. Az Istat olasz statisztikai hivatal korábbi adatai szerint Itáliában hozzávetőleg egymillió munkahely szűnt meg az utóbbi egy év alatt. 

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3799 Ft
3230 Ft