Izrael már májustól fogad külföldi turistákat

Koronavírus-járvány a világban – keddi hírösszefoglaló

Vége
GettyImages-1232278342
Index
2021.04.13. 07:28
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Írországban is változtatnak hétfőtől a brit–svéd AstraZeneca vakcinájának használatán. Az ír Országos Oltási Tanácsadóbizottság (NIAC) azt ajánlja, hogy az oltóanyagot csak hatvan évnél idősebbek esetében alkalmazzák.

    GettyImages-1232276230
    Fotó: SOPA Images / Getty Images Hungary

    Azok a 60 év alatti emberek, akik már megkapták az AstraZeneca-védőoltás első dózisát, és nincsen olyan egészségügyi problémájuk, amely a magas kockázati csoportba helyezné őket, lehetőség szerint a mostani 12 hét helyett 16 hetet várjanak a második adag beadásáig, több időt biztosítva ezzel az egészségügyi hatóságoknak a helyzet kiértékelésére.

    Az EMA az oltóanyag korosztályi korlátozás nélküli használatát javasolta.

    Az ajánlástól több ország eltér, és az AstraZeneca vakcináját egyelőre csak az idősebbek, általában a hatvan év felettiek immunizálásához használja.

  • Nagy-Britanniában az 50 évesnél idősebb korosztály és a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja megkapta a koronavírus elleni oltást, vagy van időpontja az oltás beadására − közölte a brit kormány.

    Ezt a kitűzött határidő előtt sikerült elérni, ugyanis a kormányzati tervek szerint április 15-ig tervezték ezeknek a lakossági csoportoknak a beoltását.

    Boris Johnson brit miniszterelnök azt mondta:

    Nagy-Britannia most már elindulhat annak a célnak a teljesítése felé, hogy július végéig a teljes brit felnőtt lakosság részesüljön a koronavírus elleni oltásban.

    Kiemelte, hogy az első és a második dózisokkal együtt csaknem 40 millió adagnyi vakcinát adtak be az oltási kampány kezdete óta.

    Nagy-Britanniában jelenleg az AstraZeneca, a Moderna és a Pfizer oltóanyagait használják.

  • India gyógyszerellenőrzési hatósága jóváhagyta a koronavírus elleni Szputnyik V orosz oltóanyag használatát − adta hírül kedden az Orosz Közvetlen Beruházási Alap (RDIF), a vakcina exportjának orosz felelőse.

    India, ami 1,4 milliárd fővel a világ második legnépesebb országa, hatvanadikként engedélyezte a Szputnyikot, miután kedvező eredményekkel zárult a vakcina helyi, 3. fázisú tesztelése

    − olvasható a Szputnyik V hivatalos Twitter-oldalán. Kiemelték, hogy ezekben az országban több mint hárommilliárd ember él.

    GettyImages-1267039804
    Fotó: Oksana Kuznetsova / Getty Images Hungary

    Az RDIF olyan megállapodást írt alá, amely szerint 750 millió adag oltást állíttat elő Indiában hat helyi vállalattal.

    Az országban eddig csak az AstraZenecát és a helyi Barath Biotech cég oltóanyagát alkalmazták.

  • Már kora ősszel rendelkezésre állhat a koronavírus elleni védőoltás az Egyesült Államokban a 12 és 15 év közötti fiatalok számára. Az oltásokat valószínűleg a gyermekorvosok fogják beadni – mondta Andy Slavitt, a Fehér Ház vezető Covid−19-tanácsadója.

    Az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok március végén jelentették be, hogy klinikai vizsgálati eredményeik kimutatták, hogy

    a vakcinájuk hatékonysága 100 százalékos a 12 és 15 év közötti gyermekek körében.

    A vállalatok pénteken kérték az általuk gyártott oltás engedélyezésének kiterjesztését az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hivatalától (FDA), amely eddig a 16 évnél idősebbek beoltását hagyta jóvá ezzel a vakcinával.

  • Mintegy 200 menedékkérő is besegíthetne a koronavírussal összefüggő egészségügyi munkába Belgiumban diplomájuk, illetve vonatkozó tapasztalataik elismerése mellett − közölte a The Brussels Times című angol nyelvű hírportál, egy belga szövetségi ügynökség (Fedasil) felmérésére hivatkozva.

    Közel felük kevesebb mint öt évvel ezelőtt szerzett egészségügyi diplomával rendelkezik, az érintettek másik fele pedig az egészségügy területén szerzett több mint ötéves munkatapasztalattal bír.

    Az érintették jelezték, hogy szívesen támogatnák munkájukkal az egészségügyi ágazatot. Menedékjogi kérelmük elbírálásának ideje alatt azonban munkavállalásuk nehézségekbe ütközik.

  • Négy hete töretlenül nő a koronavírussal fertőzöttek száma az Egyesült Államokban. Múlt héten nyolc százalékkal emelkedett, és a hét nap összességében megközelítette a félmilliót – derül ki a Reuters elemzéséből.

    Az államok összességében csökken a koronavírus halálos áldozatainak a száma: a múlt héten hét százalékkal kevesebben vesztették életüket a koronavírus miatt.

    Kapcsolódó

    Egy hónapja folyamatosan nő a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban

    Az oltási kampány jól halad, már a lakosság 36 százaléka kapott oltást.