új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink, köszönjük a figyelmüket és a türelmüket. Percről percre közvetítésünk véget ér, holnap reggel már új hírfolyammal várjuk önöket.

  • Erről az az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tett bejelentéstA négy szokatlan véralvadással járó esetből egy a klinikai vizsgálat szakaszában, három pedig a vakcina beadását követően fordult elő az Egyesült Államokban. Az egyik eset halálos kimenetelű volt.

    Az uniós gyógyszerfelügyelet közölte, még nem világos, hogy van-e okozati összefüggés a Janssen oltóanyaga és a kisszámú vérrögképződéses eset között, ezért folytatja a megkezdett vizsgálatot, melynek eredményéről hamarosan tájékoztatást ad.

  • Törökország kedden szigorított a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló korlátozásokon, mert újabb csúcsot ért el a fertőzöttek napi száma.

    Recep Tayyip Erdogan török elnök közölte, hogy szerdától két órával korábban, vagyis este hétkor kezdődik az éjszakai kijárási tilalom, emellett korlátozzák a tartományok közti utazásokat is. Közölte azt is, hogy a kedden kezdődött ramadán (iszlám böjti hónap) végéig be kell zárniuk a sportlétesítményeknek, valamint betiltják az esküvők és más rendezvények megtartását a zárt helyiségekben.

    Az egészségügyi minisztérium szerint 59 187 fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában, ami újabb rekordnak számít. A 84 millió lakosú országban a legsúlyosabban érintett térség Isztambul és környéke. A Boszporusz partjain elterülő nagyvárosban az utóbbi héten átlagosan 800 fertőzött jutott százezer lakosra. A fővárosban, Ankarában ugyanakkor százezer főre jutó 420 fertőzöttet regisztráltak.

    Törökországban a járvány kitörése óta több mint 3,9 millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül 34 182-en hunytak el a kórban.

  • Döntött a holland kormány: április 28-ig érvényben maradnak a lezárások és a kijárási tilalom. Úgy tűnik az országban nem javult a helyzet, mint azt az MTI írta, a döntést a koronavírusos esetek növekvő száma és a kórházi telítettség indokolta. A nyitást több lépcsőben tervezik.

    Április végén nyithatnak a vendéglátósegységek teraszai, kinyithatnak az üzletek, a felsőoktatásban tanulók visszatérhetnek a normál tanrendhez. Május első hetében negatív koronavírus teszt  birtokában látogathatók lesznek a nagyobb szabású sportesemények. A harmadik lépésre, május végén kerülne sor, amikor is újranyithatnak a kisebb éttermek és bárok.

    A KORMÁNY JÚNIUS KÖZEPÉTŐL JÚLIUS ELEJÉIG FELSZÁMOLNA MINDEN KORLÁTOZÓ INTÉZKEDÉST.

    A 17,5 milliós lélekszámú Hollandiában, az utolsó hét napban, 24 százalékkal emelkedett az új fertőzöttek száma, napi átlagban 7361 ember betegedett meg. A kórházi felvételek száma naponta 300 körül volt, jelenleg 2554 ember szorul ellátásra egészségügyi intézményekben, ebből 800 embert intenzív osztályon ápolnak. Az országban 6,3 százalékos az átoltottság.

  • Kimutatták a koronavírus brit-dél-afrikai variánsát első-Ausztriában. Az APA osztrák hírügynökség szerint egészen pontosan a brit B.1.1.7 jelű mutáció egy olyan változatáról van szó, amely a dél-afrikai változat jegyeit is magán viseli – írta az MTI, hozzátéve, hogy jelenleg kilenc megerősített és tizenegy feltételezett fertőzöttet tartanak nyilván.

    A variánst elsőként Linzben észlelték. Az érintett személy három hetet fertőződött meg, de tünetei nem voltak és időközben meggyógyult. Egyébként ennek a vírustörzsnek az elterjedése miatt rendeltek el korábban utazási korlátozásokat Tirolra vonatkozóan, amit kedden meghosszabbítottak.

    A döntés értelmében Észak- és Kelet-Tirolból is csak negatív koronavírus-teszteredmény birtokában engedélyezik a kiutazást a koronavírus brit variánsának újabb mutációja elterjedése miatt. Kelet-Tirolban jelenleg 198 ember szervezetében mutatták ki a vírusvariánst. A korlátozás egyelőre április 24-ig lesz életben.

  • A Johnson&Johnson vállalat kedden bejelentette, hogy proaktívan késlelteti vakcinái Európába való szállítását, miután az Egyesült Államokban vizsgálat indult a ritka vérrögképződések miatt.

    Ahogy arról beszámoltunk, az amerikai gyógyszerügyi hatóság (FDA) közleményben indítványozta, hogy függesszék fel a Janssen-vakcinával való oltást, miután néhány esetben vérrögképződés alakult ki az oltást követő napokban. Egyelőre nem bizonyított, hogy van összefüggés a trombózis és a vakcina között. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken kezdte el az oltóanyag kivizsgálását, miközben Magyarországra épp kedden érkezett meg az első szállítmány az amerikai vakcinából. Az Európai Unió a héten kezdte volna alkalmazni az oltóanyagot, és a tervek szerint június végéig 55 millió adagot adtak volna be az EU államaiban.

    Bővebben itt!

  • Enyhítenek a koronavírus-járvány miatt bevezetett egyes korlátozásokon Norvégiában: péntektől öten is összegyűlhetnek az otthonokban az eddigi kettő helyett, az éttermek pedig felszolgálhatnak alkoholt bizonyos feltételek mellett. A norvég miniszterelnök abban reménykedik, hogy június végére sikerül megvalósítani a négylépcsős enyhítési tervet.

    A mostani lazítás azonban nem vonatkozik azokra a területekre, ahol a fertőzöttségi arányok a legnagyobbak, így a fővárosi régióra sem. A norvég kormány tájékoztatása szerint a fertőzöttségi mutatók általánosságban alacsonyak jelenleg, a kórházi kezelésre szorulók száma kisebb. Norvégiában egyébként a koronavírus-fertőzöttek és a fertőzéshez köthető halálesetek száma az egyik legkisebb Európában.

  • Felfüggesztette a légi közlekedést Franciaország Brazíliával, mert a francia kormány tart a brazil vírusvariánstól. A francia miniszterelnök azzal indokolta a döntést, hogy szerinte súlyos a helyzet. A járványügyi zárlat ellenére brazil városokból még kedden is két járat érkezett a párizsi Roissy repülőtérre – írta az MTI. 

    Az utasok csak negatív PCR-teszttel szállhattak fel a repülőgépre, és az érkezést követően, Párizsban is leteszteltek minden utast a repülőtéren, majd tíz napos kötelező karanténba kellett vonulniuk, vagy az otthonukban, vagy pedig az állam által biztosított hotelben.

    Hétfőn még azt mondta a kormány, hogy néhány járat közlekedhet, de az ellenzéki jobboldal a járatok azonnali felfüggesztését szorgalmazta, és szigorúbb hatósági karantén bevezetését is követelte a Brazíliából érkezők számára. 

    A kormány délelőtt még nem kívánta leállítani a brazíliai járatokat arra hivatkozva, hogy a lehető legszigorúbb a beléptetés az országba, hiszen a negatív PCR-tesztet produkáló utasokra is tíz napos karantén vár, de az ügy olyan nagy port kavart a nap folyamán, hogy a miniszterelnök végül a légi közlekedés felfüggesztése mellett döntött.

  • Eltörölték azt a korlátozást Szlovéniában, hogy csak a 60-64 éves korosztály kaphatja meg a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinát, amellyel ezentúl minden, 18. életévét betöltött felnőttet beolthatnak – jelentette a helyi sajtó kedden a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) közleményére hivatkozva.

    Az MTI azt írta, a döntést a szakbizottság javaslatára, valamint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlásainak figyelembevételével hozták meg. Az EMA nem találta semmilyen azonosítható specifikus kockázati tényezőt sem a nekem, sem pedig a kor alapján. 

  • Izrael készül a nyári szezonra: május 23-tól fogadják a beoltott, csoportban érkező külföldi turistákat – sajtóértesülésre hivatkozva írta az MTI kedden. Az idegenforgalom újraindításáról az egészségügyi és a turisztikai minisztérium egyezsége alapján döntöttek.

    Eilatban májustól megtelhetnek a tengerpartok
    Eilatban májustól megtelhetnek a tengerpartok
    Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

    Akik Izraelbe akarnak menni, azoknak egy friss PCR-tesztet kell bemutatniuk az utazás előtt, illetve az érkezést követően a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren is PCR- és szerológiai vizsgálatokat végeznek védettségük igazolására, amelyek bizonyítják, hogy beoltották őket a koronavírus ellen vagy felgyógyultak korábbi fertőzésükből.

  • A Belarusz Köztársaságban megkezdődött a koronavírus-járvány harmadik hulláma, erről tanúskodik az igazolt fertőzések számának múlt heti feltűnő emelkedése – írta az MTI a belarusz egészségügyi minisztérium keddi közléséből. Az ország különböző régióiban és Minszkben is tapasztalták ezt.

    A szakemberek azt közölték, hogy határozott intézkedésekkel felveszik a harcot a harmadik hullám ellen. Erősíteni fogják az ellenőrzéseket a maszkhasználatra és a fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályok betartását illetően. A minisztérium beszámolt arról, hogy a 9,4 millió lakosú országban eddig 129 899 ember kapta meg az oltás első adagját, 41 688 pedig már a második dózist is.

    Az orszában tavaly október elseje óta oltanak a Szputnyik V-vel. Februárban már a kínai Sinopharm vakcinából is kaptak százezer darabot, és közben megkezdték az orosz vakcina közös gyártását is. A belaruszok elsőként kaptak a novoszibirszki Vektor kutatóközpont által kifejlesztett EpiVacCorona vakcinájából is.

  • Péntektől előjegyzés nélkül is beadják az AstraZeneca vakcináját Romániában – írta az MTI. Mint az kiderült, ha az oltóponton van szabad hely és senki nincs a várólistán, akkor azt, aki akarja az oltóanyagot, beoltják. 

    Romániában a jelenleg működő 1062 oltóközpontban elvileg 115 ezer vakcinát lehetne beadni naponta, de eddig legfeljebb 65 ezer embert sikerült beoltani 24 óra alatt.

    Egy román katonaorvos azt mondta, azért vannak egyre kevesebben a várólistákon, mert felgyorsult az oltás üteme, sokan pedig arra várnak, hogy előjegyzés nélkül a családorvosi rendelőben oltathassák be magukat.

    Romániában mintegy 300 ezren visszamondták az AstraZeneca oltás-előjegyzésüket, amely korábban sem volt túl népszerű. Eddig 410 ezer dózist használtak fel az az oltóanyagából, és 910 ezer adag van készleten, kedden pedig újabb 57 ezer érkezett. Az országban február 15-e óta oltanak vele.

  • A Broadway színházai 2020 márciusában zártak be a koronavírus-járvány miatt. Bill De Blasio, New York polgármestere reméli, hogy a megnyílt oltóhely segíthet abban, hogy a színházi világ újra megnyithasson szeptemberben.

    A Times Square-en lévő oltópont a színházakban, a filmes és televíziós produkciókban dolgozókat várja.

    Az oltópont megnyitása a Times Square-en
    Az oltópont megnyitása a Times Square-en
    Fotó: Noam Galai / Getty Images Hungary

    Az oltópontnak naponta 1500 oltás beadására van kapacitása, emellett 80−100 embert tud alkalmazni, akik munkanélkülivé váltak a show-biznisz leállása miatt.

    A lehetőséget elsősorban a színházi szakszervezetek és a segélyszervezetek körében hirdették meg, és a kreatíviparban dolgozó embereket célozzák meg vele.

  • Közel 200 holland turista egy rodoszi hotelben rendhagyó, Covid–19-es világjárvány-vakáción vesz részt. A fejenként 399 eurós nyaralási csomagra meglepően sok, 25 ezer érdeklődés érkezett.

    A nyaralás teljesen luxuskörülmények között zajlik, ugyanakkor a vendégek nem hagyhatják el a hotelt, szigorú maszkviselési előírások és a másfél méteres védőtávolság betartása is kötelező.

    A turisták a szigorú szabályozások mellett is élvezik a nyaralást.

    Rendkívül fontos, hogy visszatérjenek a vendégek, az ilyen megoldásokat is csak üdvözölni tudjuk

    – nyilatkozta Konstantinos Taraslias, Rodosz szigetének turizmusért felelős vezetőhelyettese.

    Kapcsolódó

    Görög szállodában tesztvakációznak a holland turisták

    Kötelező a maszk és a távolságtartás, a tengert is csak a teraszról szabad csodálni.

  • A járványügyi mutatók folyamatosan javulnak, ennek ellenére a helyzet továbbra is nagyon törékeny − jelentette ki Petr Arenberger tárcavezető a cseh közszolgálati rádióban.

    Az elmúlt 24 órában 3843 új fertőzést mutattak ki a laboratóriumi szűrések, ami november vége óta a munkanapon azonosított legalacsonyabb számú fertőzés. A kórházakban hétfőn 5300 beteget kezeltek, 1144 beteg van súlyos állapotban. 

    Mindezzel ellentétben az utóbbi napokban romlott a járvány terjedését mutató reprodukciós szám, amely hétfőn 1,05-re emelkedett. Legutóbb március elején volt ilyen magas.

    A kormány hétfőn este újra két személyben korlátozta a beltéri és kültéri gyülekezések résztvevőinek számát.

    Csehországban eddig összesen 2,148 millió vakcinát adtak be, mindkét dózist 742 653 személy kapta meg.

    Az országban továbbra is az Európai Unióban elfogadott vakcinákat használják.

  • Káoszhoz vezetett a 70−80 évesek regisztráció nélküli oltásának elindítása Olaszországban, miután a kormány korosztályok szerint programozta át a koronavírus elleni vakcinázást, elsőbbséget adva az időseknek.

    A kereskedelem és a vendéglátás újranyitásán dolgozó tartományok az idősebbek oltásának felgyorsítására regisztráció nélküli vakcinázást indítottak.

    Országosan valamivel kevesebb mint egymillió 90 év felettit oltottak be.

    A 80 és 89 közötti korosztályban több mint négymillió ember kapott oltást, a hetven évesek között 1,6 millióan részesültek oltásban.

    A továbbra is teljes zárlat alatti Campania régió kormányzója, Vincenzo De Luca értelmetlennek nevezte a korosztályok szerinti oltást. Bejelentette, hogy a nyolcvanasok vakcinázása után a gazdaságban dolgozók beoltására térnek át.

  • Nőtt a fegyveres konfliktusok alatt elkövetett szexuális erőszakcselekmények száma a koronavírus-világjárvány miatt − hívta fel a figyelmet az ENSZ. A világszervezet főtitkára az atrocitások azonnali beszüntetését és a felelősök megbüntetését követelte.

    A 18 országot vizsgáló jelentésben leszögezik, hogy a nemi erőszakot és egyéb, szexuális jellegű támadást sok esetben háborús taktikaként is alkalmazzák. Olyan erőszakszervezetek szerepelnek a vizsgált szervezetek között, mint az Iszlám Állam és az al-Kaida, a mianmari hadsereg és a határőrség, valamint a délkelet-ázsiai ország több gerillacsoportja is.

    A járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások és a nők gazdasági mozgásterének beszűkülése szintén növelte a szexuális kizsákmányolás veszélyét.

    Az ENSZ főtitkára szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az ilyen ügyek a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé kerüljenek.

  • Ősszel elkezdődhet a 12–15 éves korosztály beoltása a koronavírus ellen – nyilatkozta Valeriu Gheorghiţă, a román oltáskampány koordinátora.

    A Pfizer már benyújtotta az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelethez (FDA) a 12–15 éves gyerekek beoltásának engedélyeztetéséhez szükséges dokumentációt, így várhatóan két hónapon belül meg is kapja az engedélyt. Ha ez megtörténik, ősztől elkezdődhet a 12–15 évesek beoltása Romániában.

    Kapcsolódó

    Romániában ősztől olthatják a 12–15 éveseket

    Az engedélyek iránti kérelmeket már benyújtották az illetékes hatósághoz.

  • Az elmúlt 24 órában 870 új koronavírusos beteget regisztráltak Szlovákiában. A halálos áldozatok száma 86-tal emelkedett − írja az Új Szó.

    Eddig 870 609 embert oltottak be, hétfőn 8574-en kapták meg a védőoltást. A vakcina második adagját 298 298-an kapták meg, ebből tegnap 9298-an.

    A betegség miatt 2456 személyt kezelnek kórházakban. Intenzív osztályon 210 beteget ápolnak, 296 fő lélegeztetőgépre szorul.

  • Korlátozza a vadon élő állatok élelmiszerpiaci árusítását az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közegészségügyi kockázatok (értsd: járványok terjedése) csökkentése érdekében – tudatta hivatalos közleményében a szervezet kedden.

    A WHO a Nemzeti Állatjárványügyi Hivatallal (OIE) és az ENSZ Környezetvédelmi programjával (UNEP) közösen felszólította az illetékes nemzeti hatóságokat, hogy függesszék fel a vadon élő állatok kereskedelmét élelmiszeripari és tenyésztési célokra, és zárják be az élelmiszerpiacok azon részét, amelyek ilyen élő állatokat árusítanak.

  • Főként Oroszországból és Nyugat-Európából számít turistákra a nyáron Montenegró, az előzetes bejelentések szerint jó lesz a szezon − mondta Ivana Djurovic gazdaságfejlesztési államtitkár a montenegrói közszolgálati televízióban.

    A sikeres turisztikai szezon alapja a vakcináció, és az oltakozás jól halad az országban

    − tette hozzá.

    A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában keddre 2965-tel, Koszovóban 345-tel, Észak-Macedóniában 193-mal, Montenegróban 150-nel, Bosznia-Hercegovinában pedig 444-gyel nőtt.

  • Ukrajnában 11 680 koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában − tájékoztat a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács adatai alapján a Kárpátalja.ma. A halálos áldozatok száma 457.

    A legtöbb megbetegedést Kijev megyében regisztrálták, ahol 1503 fertőzöttet jegyeztek fel egy nap alatt.

    A pandémia kezdete óta 1 430 234-en gyógyultak fel a vírusból. Eddig 37 758 személy életét követelte a betegség.

  • Ezentúl bárki kérheti az AstraZeneca vakcináját Romániában, függetlenül a regisztrációtól − írja a Főtér.

    Az oltóközpontoknak ezentúl megengedik, hogy bárkit beoltsanak ezzel a fajta vakcinával. Ehhez csupán személyi igazolvány felmutatása szükséges. Erre azért volt szükség, mert az oltópontokról több panasz is érkezett, hogy üresen állnak.

    Kedden az országban 144 új oltópont nyílt meg, ahol kizárólag a Pfizer–BioNTech vakcinájával oltják be a jelentkezőket, s ezzel a tervek szerint el lehet érni a napi nyolcvanezer beoltottat.

    Romániában jelenleg 948 Pfizer-oltópont működik, 103-ban kizárólag Modernával, 240-ben pedig AstraZenecával oltanak. A kampány koordinátorai szerint egy hét múlva 41 újabb Pfizer-oltópont nyílik.

  • Magas hatékonysággal rendelkező, koronavírus elleni vakcinák esetében is előfordulhat, hogy a beoltott személy később mégis megbetegszik, de ebben az esetben tipikusan nagyon enyhe vagy éppen tünetmentes megbetegedés alakul ki – írja az ABC News

    A Washington államban 1,2 millió ember adatait elemző kutatás mindössze 102 ilyen, oltás mellett bekövetkező megbetegedést talált, ami az oltottak kevesebb mint 0,01 százalékát jelentette. Legtöbben enyhe tüneteket tapasztaltak, nyolcan kerültek kórházba, és kettejük esetében vizsgálják azt is, hogy a megbetegedés halálos kimeneteléért a koronavírus felelt-e kizárólagosan.

    Kapcsolódó

    Megóv a súlyos megbetegedéstől a védőoltás

    De még ott vannak a biológiailag megmagyarázhatatlan dolgok.

    A Pfizer és a Moderna oltásai gyakorlatilag 100 százalékos arányban előzik meg az annyira súlyos megbetegedések kialakulását, amelyek miatt kórházba kerülhetnének az érintettek, de ezt közel 84 százalékos hatékonysággal „tudja” brazil adatok szerint a leggyengébbnek tartott CoronaVac, a Sinovac-gyár védőoltása is. A halálos kimenetelt az mRNS-oltások mellett ez a vakcina is kiküszöböli – írja az InfoStart.hu.

  • Kína 200 ezer adag Sinopharm-oltóanyagot adományozott Szomáliának – derült ki az afrikai ország kínai nagykövetségének bejegyzéséből.

    A vakcina vasárnap meg is érkezett Szomáliába.

  • A világon 136 663 803 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 945 655, a gyógyultaké 77 811 435 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint – írja az MTI.

    Egy nappal korábban 136 046 262 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 2 936 364 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegség

    • az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 31 267 377 fertőzött volt eddig a napig, és 562 521-en haltak meg.
    • Indiában 13 689 453 fertőzöttet, 171 058 halálos áldozatot és 12 156 529 gyógyultat jegyeztek fel.
    • Brazíliában 13 517 803 fertőzöttről, 354 617 halálos áldozatról és 11 892 229 gyógyultról tudni.
    • Franciaországban 5 128 140 fertőzöttet és 99 294 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 4 597 400-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 101 552-re, a gyógyultaké pedig 4 223 590-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 388 296 fő a fertőzöttek száma, és 127 346-an haltak meg a betegségben.
    • Törökországban 3 903 573 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 34 182 a hivatalos közlés szerint.
    • Olaszországban 3 779 594 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatoké 114 612, és 3 140 565-en gyógyultak fel a Covid–19-ből.
    • Spanyolországban 3 370 256 fertőzöttet és 76 525 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 024 604 a fertőzöttek száma, 78 796 a halottaké, 2 708 320-an meggyógyultak.
    • Lengyelországban 2 586 647 fertőzöttet, 58 481 halálesetet és 2 383 785 gyógyultat tartanak nyilván.
    • Kolumbiában 2 552 937 fertőzöttet és 66 156 halálos áldozatot tartanak nyilván.
    • Argentínában 2 551 999 a fertőzöttek és 57 957 a halottak száma, és 2 247 124-en gyógyultak meg.
    • Mexikóban 2 281 840 az igazolt vírusbetegek és 209 702 a halottak száma, és 1 765 244 a gyógyultak száma.
    • Iránban 2 093 452 fertőzöttet, 64 764 halálesetet és 1 720 084 gyógyultat regisztráltak.
    • Ukrajnában 1 913 415 fertőzöttet, 39 012 halálos áldozatot és 1 464 790 gyógyultat tartanak számon.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Az Europol jelentésében a koronavírus-járvány következtében megerősödő szervezett bűnözés kockázataira figyelmeztetett. Az EU bűnüldöző hatósága felhívta a figyelmet, hogy az erőszakos bűnszervezetek egyre több olyan vállalkozásra csapnak le, amelyek gazdasági erejét meggyengítette a koronavírus-járvány.

    Rávilágítottak, hogy a kábítószer-, különösen a kokainkereskedelem példátlan méreteket öltött.

    Ezenkívül a bűnbandák gyakran kezdenek egészségügyi védőeszközök és gyógyszeripari termékek hamisításába, illetve értékesítésébe.

    Kapcsolódó

    A járványt is kihasználják a bűnbandák

    Új stratégiákra van szükség a szervezett bűnözés felszámolásához.

  • Bezárják az összes iskolát Kanada legnépesebb tartományában, Ontarióban. Távoktatásra térnek át, mert rekordszámúra emelkedett a koronavírus-járvány fertőzöttjeinek száma − jelentette be Doug Ford, Ontario kormányfője hétfőn.
    A 14,6 millió lakosú Ontarióban

    napi négyezer fölé emelkedett az új fertőzöttek száma,

    és növekedett a koronavírus variánsai miatt a kórházakban intenzív kezelésre szoruló betegek száma is.
    Kanada legnépesebb városában, Torontóban már múlt hét szerda óta zárva vannak az iskolák.

  • Ausztráliában 700 ezer AstraZeneca-vakcinás oltást követően mindössze két vérrögképződéses esetet észleltek, de egyik páciens sem halt meg − adta hírül az ausztrál egészségügyi hatóság. Mindkét beteg állapota stabil.

    Mivel Ausztráliában eddig 700 ezer embert oltottak be március eleje óta az AstraZeneca-vakcinával, csupán 1 a 350 ezerhez a valószínűsége annak, hogy valakinél vérrögképződés alakul ki az oltás után.

  • Albániában hétfőre a tavaly október eleji szintre mérséklődött a koronavírusos fertőzöttek napi száma − adta hírül az ország egészségügyi minisztériuma.

    Mindössze 125 esetet jegyeztek fel, és ennél kevesebbre fél év óta nem volt példa. Az elmúlt 24 óra alatt mindössze négyen haltak meg a járvány miatt.

    Albániában eddig 260 ezren kaptak oltást koronavírus ellen.