Felelniük kell a szerb titkosszolgálat egykori vezetőinek az etnikai tisztogatások miatt

2021.04.13. 11:58

Jovica Stanišic és Franko Simatović volt szerb titkosszolgálati vezetők felelősek a szerbek kiképzéséért és felszereléséért, hogy brutális etnikai tisztogatást folytattak Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban – jelentette ki Douglas Stringer ügyész Hágában, a két szerb vezető ügyének az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) keretében zajló újratárgyalása e heti fordulójának nyitónapján.

Douglas Stringer, a vád képviselője álláspontja ismertetésekor hangsúlyozta: Stanišic és Simatović vezető szerepet játszott az etnikailag homogén, szerb dominanciájú területek megteremtését célzó erőfeszítésekben Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban.

A két férfi kulcsfontosságú szereplője volt a Slobodan Miloševic volt államfő, valamint a szerb állam által vezetett „bűnszervezetnek”, hogy a horvátokat és a bosnyákokat kiűzzék a szerbek által igényelt területekről.

A tárgyalási forduló szerdán fejeződik be. Az egykori szerb vezetők ügyében legkorábban májusban születhet ítélet.

Stanišic az egykori szerb állambiztonsági szolgálat főnöke volt, Simatović pedig a helyettese. Mindketten Slobodan Miloševic közeli munkatársai voltak. 2003-ban vádolták meg őket a Horvátország és Bosznia területén 1991 és 1995 között elkövetett, emberiesség elleni bűncselekményekkel. A szerb állambiztonsági szolgálat félkatonai csoportokat hozott létre és fegyverzett fel, amelyek azután Horvátországban és Boszniában ezrek halálát követelő atrocitásokat követtek el.

A vád mindkettőjükre életfogytiglani börtönt követelt, de 2013-ban, megfelelő bizonyítékok hiányára hivatkozva, első fokon felmentette őket a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására felállított törvényszék. Később azonban elrendelték az ügy újratárgyalását, mondván, a bírák korábban hibát követtek el, és tévesen alkalmazták a jogot az ügyben.

Az ügyet korábban tárgyaló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) az egykori Jugoszlávia területén 1991 óta elkövetett, a nemzetközi humanitárius jogot súlyosan sértő cselekményekért felelős személyek megbüntetésére jött létre. A törvényszék megbízatásának 2017. december 21-i lejárta után a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) vette át.

Az MICT öt, folyamatban lévő ügyet visz tovább. Ilyen Jovica Stanišic és Franko Simatović volt szerb titkosszolgálati vezetők ügyének újratárgyalása.

Az 1992–1995-ös boszniai háborúban mintegy 100 ezren vesztették életüket, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.  • Hírek
  • Hírek