18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Mozambikban csaknem egymillió embert fenyeget éhínség a terrorizmus miatt

2021.04.13. 21:36

Csaknem egymillió embert fenyeget éhínség Mozambikban az erőszak és terrorizmus miatt - figyelmeztetett kedden az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (World Food Program).

Sokaknak kellett elmenekülniük otthonukból az észak-mozambiki Cabo Delgado tartományban, ahol iszlamista terroristák egyre több támadást hajtanak végre március vége óta.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) elhúzódó humanitárius válságra számít a régióban, mondta kedden Manuel Fontaine, az UNICEF sürgősségi programjainak vezetője.

Segélyszervetek képviselői szerint a térségből elmenekült emberek családtagjaik legyilkolásáról, nemi erőszakról és emberrablásról számoltak be.

Az UNICEF több mint 200 olyan menekült gyermekről gondoskodik a térségben, akiknek szülei eltűntek.

A WFP jelezte: 82 millió dollár adományra van szüksége ahhoz, hogy élelmiszerrel lássa el a mintegy 750 ezer menekültet, valamint az őket befogadó térségek lakosait, akiket szintén éhínség fenyeget. Egyes családok mintegy 20 embert fogadtak be, akikkel megpróbálják megosztani azt a keveset, amijük van, mondta egy szóvivő.

Az Iszlám Államhoz köthető szélsőségesek március 24-én elfoglalták és napokig ellenőrzésük alatt tartották a Cabo Delgadóban található Palma városát. 

A helyi rendőrség múlt heti közlése szerint a szélsőségesek 12 lefejezett embert – feltehetőleg külföldieket – hagytak maguk után.

A kormány szerint több tucatnyian vesztették életüket a szélsőségesek támadásában.

Kapcsolódó

Az Iszlám Állam magára vállalta a mozambiki terrortámadást

Szerda óta tart a harc a dzsihádlisták és a mozambiki hadsereg között.

Cabo Delgadóban 2017 óta egyre aktívabbak az Iszlám Államhoz köthető felkelők. Az ENSZ szerint elmúlt években legalább 2600-an haltak meg és százezrek váltak földönfutóvá a fokozódó erőszak miatt. A térségben humanitárius válsághelyzet alakult ki.