18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Azerbajdzsán kiállítást rendezett a meggyilkolt örmények sisakjaiból

2021.04.14. 06:19

Örményországban különösen nagy felháborodást keltett, hogy Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök hétfőn avatta fel a „Trófeák parkja” elnevezésű kiállítást, ahol az elesett örmény katonák harci sisakjaival a háttérben fényképezkedett – írja az MTI.

000 97W3LG
Fotó: Handout / Azerbaijani Presidential Press Office / AFP

A kiállításon egyébként a látogatók az örményektől zsákmányolt harci berendezéseket, fegyvereket is gépjárműveket láthatnak. Viaszból készült manöken bábukat is kiállítottak, amelyek nevetséges karikatúraként ábrázolják a volt ellenfeleket.

Mindenki, aki ellátogat majd a Trófeák parkjába, meggyőződhet hadseregünk erejéről, eltökéltségünkről és arról, hogy milyen nehéz legyőzni bennünket

– mondta Ilham Aliyev egy videóban, amelyet internetes oldalára töltött fel.

Az örmény külügyminisztérium azonban felháborodásának adott hangot, közleményében elítélte „a háborús áldozatok, az eltűnt személyek, valamint a hadifoglyok emlékének nyilvános meggyalázását", , amely Jereván szerint családtagjaik emberi jogainak és méltóságának a lábbal tiprása is egyben.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azerik között. A térségben tavaly szeptember 27-én újultak ki ismét a harcok. 

Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel foglalja vissza az enklávét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia.

A harcok a november 9-én Moszkvában aláírt tűzszüneti megállapodással értek véget.

Kapcsolódó

Hivatalos nyelv lett az orosz Hegyi-Karabahban

Gesztusértékű lépés az örmények legfőbb térségbeli szövetségesének, Oroszországnak.

Ennek értelmében Moszkva mintegy kétezer békefenntartót vezényelt Hegyi-Karabahba. Az azeri hadsereg a megállapodás szerint megtarthatja az enklávé déli részén visszafoglalt területeket, sőt folyosót nyithat örmény területen át az Azerbajdzsánhoz tartozó, de területileg tőle elkülönült nahicseváni exklávéhoz. Ugyanakkor a tűzszüneti megállapodás Örményországnak is biztosít folyosót Hegyi-Karabah felé. Több mint háromszáz település – köztük több város – és számos magaslat került az azeri hadsereg ellenőrzése alá, a katonai sikerek pedig rákényszerítették Örményországot arra, hogy visszaszolgáltassa a Hegyi-Karabahhal határos Agdami, Kelbeceri és Lacini járást.