18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Francia szexmunkások tüntettek az ügyfeleik büntethetősége ellen

K EPA20210413324
2021.04.14. 10:14

Franciaországban éppen öt éve fogadták el azt a törvényt, amely büntethetővé tette a fizetős szexet. Így ha annak igénybe vevőjéről ez kiderül, duplán fizethet: nemcsak az örömlányoknak, hanem a hatóságoknak is. A legtöbb rajtakapott vendég 50 év fölötti férfi volt, akik többsége inkább vállalta a helyszíni bírság kifizetését, minthogy a lakcímére kapjon hivatalos levelet az esetről. 

A büntetés mértéke első alkalommal 300 euró, visszaesőnél viszont akár 3500 euró is lehet. A törvény megalkotói abból indultak ki, hogy a szexmunkásokat úgy lehet megvédeni, ha az ügylet valamelyik résztvevőjét kriminalizálják. Mivel úgy gondolták, nem létezik, hogy valaki önként dolgozzon ezen a piacon, a megoldást a kuncsaftok megsarcolásában látták. 

A prostituáltak azonban már akkor sem értettek egyet ezzel a szabályozással, amely szerintük az ő zsebükből húzza ki a pénzt. Szó szerint is, hiszen a megbüntetettnek kevesebb elkölthető bankója marad, és átvitt értelemben is azzal, hogy a törvény visszariasztja az ügyfeleket. Ráadásul ez szerintük veszélyesebbé teszi a munkájukat, mivel arra kényszerülnek, hogy eldugott helyekre szervezzék a légyottokat, ahol senki nem veszi észre, ha közben bajba kerülnek. 

A törvény meghozatalának ötödik évfordulóján ezért korábbi munkahelyükre, Párizs utcáira vonultak, hogy tiltakozzanak a munkájukat ellehetetlenítő szabályozás ellen. A klienseket büntető törvényt egy kutatás szerint a szexmunkások 98 százaléka ellenzi Franciaországban éppen amiatt, hogy az illegalitás fokozza a lányokat érő inzultusok veszélyét. 

A francia Fészek Mozgalom (Le Mouvement du Nid) azzal kampányol, hogy a saját testüket áruba bocsátóknak is szükségük van biztonságos fészekre, hogy elkerülhetők legyenek az erőszakos cselekmények.

Tetszik, amit látsz? Szeretnél még képeket?

– kérdezi a Girls of Paradise honlap chatjén az egyik örömlány. Ám a várható szexi képek helyett brutális monoklis, össze-vissza szabdalt arcok következnek, majd a kiírásból megtudni, hogy a keresett hölgy már „nem elérhető”, ami azt jelenti, hogy meggyilkolták. A szexmunkásoknak egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó Médecins du Monde szervezet szerint egyre többen fordulnak hozzájuk amiatt, hogy erőszak áldozatai lettek.

Bár az öt éve elfogadott törvény a külföldről dokumentumok nélkül érkező nőknek tartózkodási engedélyt ígért, ha vállalják, hogy felhagynak a legősibb mesterséggel, a valóságban inkább az a bevett gyakorlat, hogy a rendőrség emberkereskedelem elleni akciók címén olyan bordélyokra csap le, ahol illegálisan dolgozó bevándorlók kínálják bájaikat. A következő lépés pedig nem a legalizálás, hanem a kiutasítás Franciaországból.

 (Borítókép:  Francia szexmunkások tüntetnek az ügyfeleik büntethetőségéről szóló törvényjavaslat elfogadásának ötödik évfordulóján Párizsban 2021. április 13-án. Fotó: MTI / EPA / Yoan Valat)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport