Bonifác
10 °C
16 °C

Külön ültetik Vilmost és Harryt nagyapjuk gyászmiséjén

GettyImages-450482694
2021.04.16. 06:02
Fülöp herceg temetése április 17-én, szombaton, helyi idő szerint délután 3 órakor kezdődik a windsori Szent György-kápolnában, előtte azonban a koporsót áthelyezik az istentisztelet helyszínére. A szertartás előtt egy perc néma csönddel emlékeznek II. Erzsébet királynő elhunyt férjére.

A koronavírus-járvány alatt érvényes korlátozások kimondják, hogy egy temetésen legfeljebb 30 fő vehet részt, a palota azonban csütörtök délután megerősítette, hogy igyekeznek minél több hozzátartozót fogadni.

A herceg koporsója jelenleg a windsori kastély magánkápolnájában fekszik, és egészen a szertartás kezdetéig ott is marad (mielőtt a kastély belső termébe szállítanák). A koporsót szombaton, 14 óra 41 perckor szállítják el, méghozzá egy maga Fülöp herceg által tervezett Land Roverben. A királyi család tagjai kísérik majd a járművet a windsori Quadrangle-től egészen a Horseshoe Cloisterig. A menet 14 óra 45 perckor indul útjára.

A járvány miatt a herceg temetését zárt kapuk mögött, a nagyvilág zajától és az árgus tekintetek elől elvonulva, a windsori kastélyban tartják. Ennek ellenére a hadsereg pirbrighti kiképzőközpontjában tartott próbán több száz katona vett részt. A katonai menetet nyolcpercesre tervezik. A résztvevők olyan zenékre fognak vonulni, mint a Jerusalem, az I Vow To Thee, My Country és – természetesen – a nemzeti himnusz. 

A gyászmenet élén Károly herceg és Anna hercegnő, a királyi pár két gyermeke vonul. Őket követi Eduárd herceg és András herceg, majd Harry herceg, Vilmos herceg és Peter Phillips (Anna hercegnő fia). A trió után Anna hercegnő férje, Tim Laurence altengernagy, majd a néhai Margit hercegnő fia, David Armstrong-Jones snowdoni gróf vonul. A menet végén a herceghez közelálló személyzet menetel, köztük két-két inas is. 

Erzsébet és udvarhölgye a királynő Bentley márkájú autójából kíséri majd férje gyászmenetét. A körmenetben nem vesz részt: 

  • Kamilla hercegné,
  • Katalin hercegné,
  • Eugénia hercegnő és férje, Jack Brooksbank,
  • Beatrix hercegnő és férje, Edoardo Mapelli Mozzi,
  • Zara és Mike Tindall,
  • Eduárd kenti herceg,
  • Richárd gloucesteri herceg,
  • valamint Alexandra hercegnő.

A koporsót a kápolna nyugati lépcsője tetején a windsori esperes és a canterburyi érsek fogadja. Fülöp haditengerészeti sapkáját és kardját a koporsóra fektetik, jelvényét pedig az oltárra helyezik. Az 50 perces istentisztelet további részletei nem ismertek. 

A járványhelyzet, valamint a korlátozások ellenére Fülöpöt a családja megtiszteli azzal, hogy a saját kívánsága szerint temeti el, ám mivel a herceg mindig is szűk körű temetést szeretett volna, így nem sok változtatást kellett beiktatni. A szertartás emléket állít a néhai herceg életének, és méltatja Fülöp több mint 70 éves szolgálatát, amit a királynőért, az Egyesült Királyságért és a Nemzetközösségért tett.

A négytagú kórus a távolságtartás miatt a vendégektől külön, a templomhajóból fog énekelni. A résztvevőknek kötelező lesz a maszkviselés, valamint megkérték őket, hogy lehetőleg ne énekeljenek, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt. Fülöp herceg által válogatott dalok hangzanak el – a herceg már halála előtt előkészítette a szertartást. 

Nem állami, hanem királyi temetésről beszélünk, holott az uralkodócsalád elhunyt tagjai általában állami búcsúztatásban részesülnek. A szertartás menetét természetesen maga Erzsébet királynő hagyta jóvá.

A szertartás lesz az első alkalom, hogy Harry és bátyja, Vilmos újra találkoznak, hiszen legutóbb 2020 márciusában látták egymást. A brit média előszeretettel cikkezett arról, hogy a két fivér vajon egymás mellett vonul-e nagyapjuk temetési menetén. Hogy mennyi alapja van a kijelentésnek, miszerint a testvérek közé beékelődik Peter Phillips, az szombaton kiderül. Harry és Vilmos az istentisztelet alatt sem fog egymás mellett ülni: Vilmos Peter Phillips oldalán, míg Harry a snowdoni gróf mellett foglal helyet. A hercegek „szétválasztására” nem érkezett magyarázat, az viszont kiderült, hogy nagyanyjuk, a királynő jóváhagyta a döntést. 

Harry miatt civilben

Harry herceg és Meghan Markle az uralkodócsaládból való – formális – kilépése, továbbá az ebből adódó kellemetlenségek elkerülése végett a szertartáson résztvevő családtagok nem egyenruhában, hanem civil öltözékben róják le kegyeletüket. A döntést az indokolja, hogy Harry a királyi családból történt kilépése után elveszítette katonai rangját és az uniformis viseléséhez való jogát, így elég kellemetlen lenne, ha rajta kívül mindenki katonai szerelésben jelenne meg. 

A döntést a királynő az utolsó pillanatban hagyta jóvá, de még azután is heves viták folytak arról, hogy melyik családtag viselhet katonai egyenruhát. Nemcsak Harry, hanem András herceg, Erzsébet és Fülöp fia sem igazán jogosult az uniformisra, bár a Forbes szerint András szívesen öltötte volna magára az egyenruhát. Habár András herceg nem veszítette el a címét, az Epstein-botrány miatt ő is lemondott a kötelezettségeiről. 

Hagyományos gyászöltözetben jelenik meg Károly herceg, Vilmos herceg, Eduard wessexi gróf és Anna hercegnő is.

Korlátozások a vendéglátóiparban

Windsorban a hatóságok teljes erőbedobással igyekeznek visszaszorítani a „nemkívánatos” látogatókat annak érdekében, hogy Fülöp herceg szombati temetését minél szűkebb körben – és minél kisebb felhajtással – bonyolíthassák le a Londontól alig 35 kilométerre fekvő városban. A High Street kávézóinak péntek estétől egészen szombat délután 18 óráig tilos kitenniük a kültéri étkezőasztalokat. A rendelet a helyi kávézótulajdonosokat különösen érzékenyen érinti. A korlátozásokra azonban elsősorban a járványveszély, mintsem Fülöp temetése miatt lehet szükség – írja a The Guardian

Gyászol a nemzet

A briteket arra kérik, hogy ne vegyenek részt a különféle temetési eseményeken. Az uralkodócsalád nem szeretné, ha bárki is virágot hagyna a királyi lakhelyek előtt; aki teheti, inkább egy jótékonysági szervezetnek adományozzon. A nagyközönség egy nyilvános (virtuális) emlékkönyvbe írhatja részvétnyilvánító üzeneteit. 

A nemzeti gyászidőszak a temetés napján véget ér, az uralkodócsalád azonban még két hétig gyászolja Fülöp herceget. 

(Borítókép: Fülöp herceg 2014. június 12-én. Fotó: Nigel Treblin / Getty Images)