új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 2021-04-17T152834Z 2046408062 RC2RXM9TY652 RTRMADP 3 BRITAIN-ROY

    A koronavírus-járvány miatt csak harmincan vehettek részt a 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg temetésén, de a Szent György-kápolnában tartott szertartás közvetítését milliók követhették élőben. II. Erzsébet férje pontosan megtervezett mindent, kezdve a koporsó kialakításától és szállításától egészen a gótikus templomban felhangzó dalok sorrendjéig. A búcsúszertartás több eleme is megidézte a haditengerészet szellemiségét, amelynek Fülöp herceg 17 éves kora óta tagja volt, és amelyhez világháborús veteránként haláláig hű maradt.

    A gyászszertartás előtt, amelyet a windsori esperes, David Conner püspök és a canterburyi érsek, Justin Welby vezetett, egyperces néma főhajtással tisztelegtek a herceg előtt az Egyesült Királyságban. A brit tévécsatornák kommentátorai hangsúlyozták, hogy a 94 éves királynő – aki a szertartáson fekete maszkban egyedül ült a padsorban, a koporsó közvetlen közelében – most visszatér a kötelezettségeihez, amelyeket családtagjai támogatásával továbbra is ellát.

    A megható szertartás rövid volt, de hisszük, hogy annak finom eleganciája, visszafogottsága magának a hosszú életű Fülöp hercegnek is tetszett volna. Nyugodjon békében!

    Közvetítésünk véget ért, köszönjük, hogy velünk tartottak!

  • Öltözködésben a királyi család szögezzük le: nem ismer tréfát. Volt kinek az útmutatásait követni a royaloknak ebben a kérdésben. A királynő stílusteremtő divattervezője Norman Hartnell volt. A híres brit tervező találta ezt mondani egy, a brit Vogue-nak adott interjúban:

    megvetem az egyszerűséget, az a tagadása ugyanis mindennek, ami gyönyörű.

    Ezzel a tételmondattal a királynő is azonosult, akinek már az esküvői ruháját is Norman Hartnell tervezte. Az elefántcsontszínű szaténruhát Botticelli A tavasz című festménye ihlette.

    Hat évvel ezután Erzsébet koronázási ruháját is Norman Hartnell készítette. Így lett a férfiból udvari divattervező, aki számos ikonikus szettel örvendeztette meg a királynőt, egészen 1979-ben bekövetkezett haláláig. Addig viszont azon munkálkodott, hogy ruháiban minden nő tündérkirálynőnek érezhesse magát.

    (A lenti képen Erzsébet királynő az 1947-ben viselt esküvői ruhát szemrevételezi a pár gyémántlakodalma tiszteletére rendezett kiállításon a Buckingham-palotában.)

  • Királyi temetésen először volt igazi zavar abban a tekintetben, hogy kinek mit is kell felvennie. Rettentő sok mém elszabadult, ami azt vetítette előre vészjóslóan, hogy az uniformismentes ceremónián a casual öltözetek dominálnak, szerencsére nem így lett.

    A legrosszmájúbbak egy olyan forgatókönyvet is felvázoltak, amely szerint Erzsébet királynő megjelenése farmerban sem kizárt – húzza alá Lakatos Márk.

     

  • Van egy közös hobbi az egész családban. Fülöp herceg nagy szerelmese volt a lovassportoknak, még azután is, hogy 50 évesen fel kellett hagynia ezzel a hobbijával. Utána már nem nyeregbe pattant, hanem hintóra. Vilmos herceg visszaemlékezései szerint ugyanis a nagyapja egy hintóval „begyűjtötte” a dédunokákat a Kensington-palota udvarán, és így vitte el őket kalandozni. 

    De nem csak a dédunokák kedvelték meg a lovakat ennek köszönhetően – Anna hercegnő lánya, Zara Tindall és Vilmos herceg is odavan értük. 

  • Gyerekeivel kemény, míg unokáival sokkal lágyabb hangnemet ütött meg. Károly herceg a palotai pletykák szerint egyesen rettegett apjától és attól, hogy nem felel meg az elvárásainak. Fülöp herceg ezt állítólag azzal magyarázta, hogy  fia túl romantikus lélek a fiúiskolák világához. 

    Anna hercegnő rajongással imádta apját, a legközelebb ő állt hozzá. András és Edward követték egyedül Erzsébet királynő legfőbb támaszát a katonai pályán.

  • Erzsébet királynő és Fülöp herceg esküvőjére milliók voltak kíváncsiak, néhány ember jelenléte viszont hatalmas vihart kavart volna, ha megjelennek. Nővérei házasságaik miatt nem lehettek jelen a szertartáson, ugyanis ők olyan férfiakhoz mentek hozzá, akik szimpatizáltak a náci Németországgal.

    A nővérek, Zsófia, Teodóra, Margit és Cecília már évekkel ezelőtt meghaltak, ám a család néhány leszármazottja ott lehet a mai búcsúztatón. 

  • Egy ausztrál portálon néhány napja látott napvilágot az a cikk, amely úgy fogalmazott, Meghan Markle valójában azért nem utazik Angliába, mert nem akar a felhajtás középpontjába kerülni – a hercegné ismerőse legalábbis ezt állítja. Annak ellenére, hogy az orvosa pihenést javasolt neki, Meghan mindenképp szeretett volna ott lenni Harry mellett, és ott is lett volna, ha nem lenne ilyen fagyos a családtagok között a hangulat. 

    A bennfentes szerint Meghan és Fülöp szoros kapcsolatban állt egymással, a herceg rajongott unokája választottjáért. Azt, hogy ennek mennyi a valóságalapja, nem tudni, ám köztudott, hogy Fülöp herceg egykor Lady Dianát is kedvelte, sőt, egyenesen csodálta. Fülöp a fiát, Károly herceget hibáztatta, amiért az képes volt Kamilláért elhagyni gyermekei anyját. 

  • Tudta ön Fülöp hercegről, hogy operatőrnek és rendezőnek is kiváló volt?

    Van egy film, amit nagyjából 70 millió ember látott, pedig betiltották. 1969-ben ez volt Nagy-Britannia egyik legnézettebb „valóságshow-műsora”. Fülöp herceg maga kérte fel a BBC egykori producerét, Richard Cawstont, hogy forgassa le a család életét bemutató dokumentumfilmet. Sok nehézség árán, de sikerült, és a filmet az egész ország láthatta.

    Kapcsolódó

    Gyászos emlék: betiltották Fülöp filmjét a királynőről

    A néhai herceg a Buckingham-palota lakóit próbálta szerethetőbbé tenni, de visszafelé sült el a terv.

    Végül II. Erzsébet királynő tiltotta le a filmet, pedig a család imádta. Fülöp herceg azt szerette volna bemutatni, hogy ők is ugyanolyan keményen dolgozó emberek, csak kicsit gazdagabbak. 

  • Fülöp egyik legjobb beszólása az esküvőn történt. A keresetlen stílusáról is ismert férj a lakodalom napján nemes egyszerűséggel Erzsébetnek szegezte a kérdést: 

    Hol szerezted ezt a kalapot?

    Nos, kalapnak sosem volt híján az uralkodócsalád, Erzsébet uralkodása alatt több ezer darabot viselt, amelyeket szigorú szabályok szerint készítettek a mesterek. Karimájuk nem takarhatja el Erzsébet elől a kilátást, hátsó része nem érintkezhet a kabát gallérjával, a legmagasabb pontja nem lehet akkora, hogy a királynőnek nehézkessé váljon kiszállnia a kocsiból.

    Royal hat makernek, avagy a királyi család kalaposának lenni nagy dicsőség. Erzsébetet leghosszabban Philip Sommerville szolgálta ki kalappal, aki 25 éven keresztül gyártotta számára a szebbnél szebb darabokat.

  • Ami a búcsúztatókat illeti, a hercegek legutoljára Diana hercegnő temetésén vettek részt együtt. Édesanyjuk halálos balesetekor Vilmos 15, Harry pedig 13 éves volt.

    Mint lelki támasz, Fülöp herceg menye temetésén is végig unokái mellett maradt. Ami a hercegnőt illeti, Fülöp jó kapcsolatot ápolt vele, és megértette, hogy nehéz kívülállóként helytállnia a királyi családban.

  • Ugyan a királyi család tagjai között nem divat a nyilvános testi kontaktus, Fülöp herceg a kamerák kereszttüzében is puszival üdvözölte az unokáját, amikor megérkezett Diana hercegnő 10. évfordulós megemlékezési ceremóniájára 2007-ben.

    Ilyen – esetükben már intimnek mondható – érintkezés még Vilmos és felesége, Katalin hercegnő között is nagyon ritka a fotósok előtt, sőt. Hivatalos eseményeken is maximum egymás kezét fogják meg.

  • Fülöp és Katalin voltaképpen ugyanazon a szerepen osztoztak. Tudták, hogy övék lesz a házastárs szerepe, amikor a párjuk trónra lép. Fülöpnek ez nem volt könnyű, sok lemondással járt a brit királynő férjeként élnie. Ott kellett hagynia a haditengerészetet, de a legjobban az zavarta, hogy a gyermekei nem viselhették a nevét, ahogyan ő fogalmazott:

    Egy senki vagyok, csupán egy elcseszett amőba. Én vagyok az egyetlen férfi ebben az országban, akinek nem engedélyezett, hogy a saját nevét adja a gyerekeinek.

    Végül amikor II. Erzsébet nagyanyja (aki a leginkább kifogásolta, hogy Fülöp nevét tovább vigyék a gyerekek) meghalt, és Churchill is távozott a politikai életből, a királynő kijelentette, hogy akik nem viselik az „Ő királyi fensége” megszólítást vagy a hercegi és hercegnői címet, használhatják a Mountbatten–Windsor nevet.

  • Amíg a férfiak egységesen, zsakettban gyászolják Fülöp herceget, a nők szabadabb kezet kaptak az öltözködésben. Katalin hercegné ruhája nagyon elegáns, hozzá illően konzervatív, és egy méretes masni is díszíti. A kalap pedig az az extra, aminek a viselését ritkán mulasztja el.

    Lakatos Márk stylist azt mondja, Katalin a királynő gyöngysorát viselte, azt a japán gyöngy gyémánttal díszített choker nyakékét, melyet II. Erzsébet királynő és Fülöp 70. házassági évfordulóján is viselt.

  • Fülöp és Erzsébet útjai először egy hercegi esküvőn keresztezték egymást 1934-ben. Fülöp 13, Erzsébet pedig 8 éves volt ekkor, és valószínűleg egyikük sem emlékezett az első találkozásra. Nem úgy a másodikra, öt évvel később. VI. György király családjával 1939 júliusában látogatott el Dartmouthba, a haditengerészeti akadémiára, ahol maga is kadét volt. Lánya, a 13 éves Erzsébet mellé a 18 éves görög herceget jelölték ki kísérőnek. Nem ő volt az első számú kiszemelt a feladatra, de

    két másik kadét is mumpszos lett,

    így végül neki kellett köszöntenie és szórakoztatnia a hercegnőt. A szigorú elvek szerint nevelt Erzsébet pedig a találkozás első pillanatában átváltozott hétköznapi tinilánnyá. Nevelőnője, Marion Crawford naplójának tanúsága szerint le sem vette a szemét a szőke hajú, hórihorgas kadétról, aki „már-már kínos” magabiztosságával teljesen levette a lábáról.

    Fülöp azonban nem sokat foglalkozott Erzsébettel, és éveknek kellett eltelnie, mire a háborús szolgálatra vezényelt hercegnek leesett, hogy itt valami komoly dologról lehet szó. Erzsébet elszántan próbálta felhívni magára Fülöp figyelmét, 1942-ben már leveleztek, öt évvel később pedig összeházasodtak.

  • Harry herceg láthatóan feszültebb volt a többieknél a ceremónia alatt, azonban úgy tűnik, valamelyest felengedett a jég. A windsori Szent György-kápolnából már együtt sétált el Vilmossal és Katalinnal.

  • A szertartás véget ért. A windsori esperes, David Conner püspök a himnusz elhangzása után elvezette a királynőt, majd egymás után a királyi család többi tagja is elhagyta a Szent György-kápolnát.

  • A hozzátartozók kivonultak a kápolnából. Először a királynő hagyta el az épületet, őt követte nem sokkal később Harry herceg. Kifelé menet az összes résztvevő meghajolt az oltár előtt – Harry herceg is, csak éppen az ő főhajtását alig lehetett észrevenni. A herceg visszanézett az emelvényre, emiatt volt félreérthető a mozdulata. 

     

  • Hiába kérték előzetesen, hogy a járványhelyzetre való tekintettel ne búcsúzzanak el Fülöp hercegtől, voltak, akik Windsorba utaztak a temetésre. A kastély mellett gyülekező civilek többsége maszkban emlékezett meg Edinburgh hercegéről. 

  • A héten szinte semmi másról nem lehetett olvasni, mint a Fülöp hercegről megemlékező posztokról. Nemcsak az alattvalók, hanem az uralkodócsalád is online ünnepelte a herceg életét, és siratta a halálát. Soha nem látott, személyes fényképek kerültek ki az internetre. Igen ám, csakhogy a palota által megosztott fotók egyike sem ábrázolta Meghan hercegnét vagy Archie-t (holott a kisfiú az uralkodócsalád teljes jogú tagja). 

    Vilmos herceg feleségéről és gyermekeiről, valamint Fülöp herceg többi unokájáról, dédunokájáról is számos felvétel jelent meg, Harry családja azonban mintha szándékosan kimaradt volna a posztokból. Harry és Meghan maguk sem osztottak meg képet a néhai Fülöp hercegről, de írásos formában, az alapítványuk honlapján ők is megemlékeztek az elhunytról. 

  • Fülöp herceg koporsóját a szertartás végén a Szent György-kápolna királyi kriptájába engedték le, de nem ez lesz a végső nyughelye. II. Erzsébet halála után kiemelik a koporsót, és átszállítják a gótikus templom VI. György királyról (a királynő apjáról) elnevezett emlékkápolnájába. Ennek kriptájában, felesége mellett temetik majd el újra. Itt nyugszik a királynő húga, Margit hercegnő, és édesanyja, Erzsébet anyakirályné is.

  • II. Erzsébet élete során több zenészt is lovaggá ütött, Elton John mellett, aki igen közel állt a királyi családhoz, Mick Jagger és Ringo Starr is megkapta az előkelő címet. Mindnyájan megrendülten fogadták Fülöp herceg halálhírét. 

    Sir Elton John, aki Diana hercegnő ismerőseként került közel a családhoz, de legutóbb Harry herceg és Meghan hercegné esküvőjén is részt vett, egy fotóval búcsúzott Fülöptől az Instagram-oldalán, köszönetet mondva az egész életen át tartó, odaadó szolgálataiért. 

    A Rolling Stones élő rocklegendája, Mick Jagger szintén a közösségi felületén emlékezett, kiemelve Edinburgh hercegének karitatív munkáját, illetve hogy milyen sokat segített a fiatal sportolóknak és azoknak a sportszervezeteknek, amelyekben az édesapja is dolgozott. A Beatles egykori dobosa, Ringo Starr, aki 2017-ben kapta meg a lovagi címet, egy olyan fotót osztott meg, amelyen Fülöp herceg a zenekar tagjaival látható.

  • Fülöp herceg odavolt az unokáiért. Rajongott Harry és Vilmos hercegért is, felhőtlenül érezte magát a társaságukban.

    A fentebb látható fotón Fülöp és Vilmos láthatóak, akik éppen a Sandhursti Katonai Akadémián ünneplik Harry herceg másodhadnaggyá avatását. Hivatalos ceremónia ide vagy oda, a nagypapa és az unoka együtt kacagtak. Fülöp herceg egyébként részt vett az összes nagyobb rendezvényen, amin a nagypapáknak szokás. Az udvarhoz köthető eseményeken persze mindig katonai öltözetben tisztelgett.

  • El sem tudtuk képzelni, hogy egyszer elhagyna téged Camilláért. Ez butaság volt a részéről,

    ilyen és ehhez hasonló leveleket küldött menyének, amikor fény derült a megcsalásra. Fülöp herceg ugyanis jól szót értett Károly herceg első feleségével, a néhai Diana hercegnével. Jól tudta, milyen beházasodni a brit királyi családba, és milyen nehézségekkel is tud ez járni.

    Egy idő után menye a palotában töltött feszült hangulatú étkezések alatt is inkább Fülöp, mintsem Károly mellett foglalt helyet, az empátia tehát mindenképp szerepet játszott kettejük harmonikus kapcsolatában.

  • A koronavírus-járványra való tekintettel a szigetországba érkezőknek kötelező a tíznapos karantén, ám ez azt jelenteti, hogy a Kaliforniából érkező Harry herceg nem tud részt venni nagyapja, Fülöp herceg temetésén. A herceg azonban mégis ott van a szertartáson, nos, ő két kiskapun át is megkerülheti a szabályokat.  

    Kiderült ugyanis, hogy néhány kivételes helyzetben az ember elhagyhatja a karantént. Ilyen eset például egy közeli barát vagy hozzátartozó temetése. A másik szabály sokkal kevésbé meglepő, az államnak ugyanis van egy úgynevezett Test to Release kezdeményezése: negatív koronavírusteszt értelmében szintén megszakítható a tíznapos karantén. 

  • Leeresztették a királyi kriptába a koporsót, közben Fülöp herceg rangjait olvasták fel. A királyi kripta, a Royal Vault nem a végső nyughelye. II. Erzsébet királynő halála után Fülöp herceg földi maradványait is átszállítják majd a felesége sírja mellé.

  • Többen találgatták, Erzsébet visel-e majd fekete fátylat. Ez akkor megszokott, ha uralkodót temetnek, tehát azok tippeltek jól, akik arra szavaztak, hogy nem visel majd fátylat: így is lett! – jegyzi meg a temetés követése közben Lakatos Márk.

  • Fülöp herceg az életét minden tekintetben az Egyesült Királyságnak adta. Hosszú évtizedeken át volt a királynő ereje és támasza, ez a szerep azonban nem maradhat üresen: Vilmos herceg és Katalin hercegné folytatni szeretnék, amit elkezdett.

    A nagyapám különleges ember volt, része egy különleges generációnak. Katalin és én folytatni fogjuk, amit ő akart, és támogatni fogjuk a királynőt. Nagyapám hiányozni fog, de tudom, hogy azt szeretné, hogy folytassuk, amit elkezdtünk

    mondta Vilmos herceg, aki hálás azért, hogy a felesége ilyen sokáig ismerhette a nagyapját.

  • A szertartásra érkezvén a vendégeken látszik az, ami a várakozásnak is megfelel, hogy a királyi család férfi tagjai nem viselnek díszegyenruhát. Ehelyett tradicionális, fekete, hosszított farokkal ellátott zsakettet öltöttek magukra – segít az öltözetek közti eligazodásban Lakatos Márk stylist.

    A hölgyek vagy bokáig, vagy térd alá érő, fekete szövetből készült kabátot vagy kabátruhát viselnek fekete harisnyával, cipővel, a fejükön kalappal vagy fejdísszel.

    Érdemes felhívni a figyelmet, hogy a tradicionális zsakettviseletben a nadrág feltétlenül szürke vagy csíkozott, itt közepesnél sötétebb árnyalatú a szövet, ehhez jön a fekete kabát.

  • Károly walesi herceg és Kamilla cornwalli hercegné 2005. április 9-én házasodott össze, vagyis Károly édesapja, Fülöp edinburghi herceg éppen a tizenhatodik házassági évforduló napján tért örök nyugalomra. A gyászra való tekintettel nem ünnepeltek, a közösségi médiában sem posztoltak az évfordulóról. 

    A most 72 éves trónörökösnek figyelnie kell a látszatra, egyes szakértők szerint ugyanis népszerűtlensége a korona tekintélyére is árnyékot vethet.

    Károly első házassága közismerten pocsék volt, miközben feleségét, Diánát imádta a brit nép. Miután az 1997-ben történt tragikus autóbalestben a walesi hercegné elhunyt, Károly elvehette szerelmét, Kamillát. Bár a cornwalli hercegné soha nem érhette utol elődjét, rengeteget javított a saját megítélésén. Mára a királyi család kilencedik legnépszerűbb tagja, februárban Meghan Markle-t is megelőzte. Károllyal azonban csak a brit lakosság fele érez rokonszenvet.

  • II. Erzsébet a Leverton & Sons nevű céget, a Zöld Temetkezési Vállalkozók Szövetségének tagját bízta meg Fülöp herceg koporsójának elkészítésével.

    A cég angol tölgyből és speciális, biológiailag lebomló gyapjúból készítette el a koporsót, Fülöp herceg végakaratát követve, aki elszánt természetvédőként zöldbúcsúztatót akart magának.