Mihály
2 °C
16 °C

Alekszandr Lukasenko: Merényletet terveztek ellenem és gyermekeim ellen

2021.04.17. 22:12

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök szombat este Telegram-oldalán bejelentette, hogy a belarusz hatóságok őrizetbe vettek egy összeesküvő csoportot, amely merényletet tervezett ellene és gyermekei ellen, és valószínűleg kapcsolatban állt az amerikai titkosszolgálatokkal.

Elfogtuk a csoportot, elmondták, hogyan tervezték ezt az egészet. Nyilvánvalóan külföldi titkosszolgálatok tevékenységének is nyomára bukkantunk. Valószínűleg az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt, nem tudom, ki dolgozott ott az amerikaiak közül – jelentette be a politikus.

Közben Moszkvában a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtóosztálya azt közölte, hogy őrizetbe vettek két gyanúsítottat, akik katonai hatalomátvételt készítettek elő Belaruszban. A közlemény szerint Jurij Zjankovics belarusz-amerikai kettős állampolgár és Alekszandr Feduta belarusz állampolgár fegyveres felkelést és katonai hatalomátvételt akartak kirobbantani a „színes forradalmak” mintájára Belaruszban, helyi és ukrán nacionalisták részvételével, és  meg akarták gyilkolni az elnököt.

A hatalomátvételt a május 9-i minszki győzelem napi ünnepségekre időzítették. Az orosz biztonsági szervek belarusz kollégáikkal együttműködve azonban leleplezték az összeesküvést, és átadták a két gyanúsítottat a belarusz hatóságoknak.