Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Robbanás előtt a cseh-orosz konfliktus, a prágai vezetés támogatást vár

2021.04.18. 17:15

Csehország szolidaritást vár el szövetségeseitől a 18 orosz diplomata kiutasítása után – jelentette ki Jan Hamácek kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter vasárnap a cseh közszolgálati televíziónak adott interjúban.

Igen, elvárjuk a szolidaritást

– válaszolta Jan Hamácek a riporter ismételt kérdésére. A miniszter szerint azt viszont nem az ő országa határozza meg, hogy a szolidaritás kifejezésének milyen formája legyen. A cseh közszolgálati televízió – írja az MTI – úgy értesült, hogy vasárnap délig már több ország – köztük az Egyesült Államok, Szlovákia, az Egyesült Királyság és Ukrajna nyilvánosan támogatásáról biztosította a prágai kormány lépését.

Ján Hamácek elmondta, hétfőn ülésezik az uniós külügyminiszterek tanácsa, amelyen felszólal és tájékoztatja partnereit az orosz diplomaták kiutasításáról. Az EU-nál és a NATO-nál akkreditált cseh nagykövetek feladatul kapták, hogy haladéktalanul tájékoztassák a szövetségeseket a történtekről.

A külügyminisztérium állandó kapcsolatban van az orosz féllel, és úgy értesült, hogy az oroszok már készítik a válaszlépéseket, tehát Moszkvában dolgozó cseh diplomaták kiutasítását - jegyezte meg a megbízott külügyminiszter.

Andrej Babis kormányfő bejelentette, hogy már szombat este telefonon beszélt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével és ismertette vele a helyzetet. Babis az Európai Tanács következő ülésén ad tájékoztatást partnereinek.

A jobboldali cseh ellenzék ezúttal teljes támogatásáról biztosította a kormányt.

Milos Zeman államfő, akit közismerten jó kapcsolatokat ápol az orosz politikusokkal a szóvivője útján közölte: a történtekkel kapcsolatban csak egy hét múlva, vasárnap foglal nyilvánosan állást. Andrej Babis szombat este azt mondta: tájékoztatta Milos Zemant az orosz diplomaták kiutasításáról, és az államfő a kormány lépését teljes támogatásáról biztosította.

Szombat este jött a bejelentés be, hogy 18 orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak.

Andrej Babis miniszterelnök szerint a kiutasítás oka a megalapozott gyanú, hogy az orosz titkosszolgálatok képviselőinek szerepük volt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében, 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban.