Szerbiában oltás jár a vakációért, nézők előtt rendeznek futballmeccset Angliában

A pandémia hírei percről percre

Vége
000 97N78P
Ágoston Zoltán
Balogh Krisztina
Kurkó Gyula
2021.04.18. 20:28
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 318-an haltak meg Törökországban egyetlen nap alatt a koronavírus-fertőzés következtében. Ez csúcsot jelent a halálesetek számában. Emellett 55 802 új esetet regisztráltak – közölte a török egészségügyi minisztériumra hivatkozva a The Guardian.

    Törökországban eddig összesen 35 926-an haltak meg a Covid-19 miatt a járvány kezdete óta.

  • Thaiföld fővárosában, Bangkokban az egyik stadiont alakították át kórházzá – derült ki az AFP hírügynökség helyszíni riportjából.

    Az országban idén kezdett el igazán terjedni a koronavírus: szombaton több mint 1500 új fertőzöttet azonosítottak, az aktív fertőzöttek száma átlépte a 40 ezret.

  • December 8. óta mostanáig 35 882 008, koronavírus elleni védőoltást adtak be Angliában. Az elmúlt napon 570 975-tel nőtt a beadott vakcinák száma, 8 322 627-en már a második oltásukat is megkapták – írja a The Guardian.

  • Jó hírek érkeztek Észak-Írországból, ahol az elmúlt 24 órában senki sem halt meg koronavírus-fertőzés következtében.

    A brit országrész egészségügyi hatóságai egy nap alatt 83 új esetet regisztráltak, jelenleg 68 ember szorul kórházi kezelésre. Heten fekszenek intenzív osztályon, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen.

    Észak-Írországba n 2135-en hunytak el koronavírus-fertőzésben a pandémia kezdete óta.

  • Kína hamarosan engedélyezheti az első importált vakcinát – számolt be a The Guardian. Egy, a kínai Fosun vállalathoz közeli forrás szerint a cég lépeseket tett annak érdekében, hogy engedélyezzék a BioNTech nevű német céggel partnerségben kifejlesztett vakcinát. A BioNTech az amerikai Pfizerrel is együttműködött már vakcina kifejlesztésében.

    000 9826TY
    Fotó: Noel Celis / AFP

    Pénteken a Wall Street Journal szellőztette meg, hogy a kínai hatóságok várhatóan a következő tíz hétben engedélyezhetik a vakcinát, de a pontos időpont egyelőre nem ismert.

    A távol-keleti ország eddig négy, Covid–19 elleni vakcinát fejlesztett ki – egyiküket, a Sinopharm nevű cégét Magyarországon is használják –, és az év végéig várhatóan hárommilliárd adag vakcinát gyárt. Külföldi gyártó vakcinája Kínában még nem kapott használati engedélyt. 

  • Újranyitnak Szlovákiában az üzletek, a múzeumok, a galériák, a könyvtárak, az állatkertek, a botanikus kertek, valamint a templomok, az uszodák, a sportpályák és az autósiskolák is – írja a Euronews.

    Továbbá három hónapról 180 napra hosszabbodik az az időtartam, amely alatt a koronavírus-fertőzésen átesettek mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól. A beoltott személyek is mentesülnek ezalól hétfőtől, az mRNS-alapú vakcinák esetében a második dózis után két héttel, vektoralapú vakcinák esetében pedig az első dózis után négy héttel.

  • Anthony Fauci, Joe Biden járványügyi főtanácsadója szerint hamarosan új ütemtervvel állnak elő az Egyesült Államok szakemberei a Johnson & Johnson oltóanyagával kapcsolatban. Mint ismert, az egydózisú vakcina használatát átmenetileg felfüggesztették, mivel a vérrögképződéssel való kapcsolatát vizsgálják.

    A tervek már az asztalon vannak, arra számítok, hogy hamarosan újra használni fogjuk valamilyen formában – idézi az NBC Anthony Faucit.  Erősen kétlem, hogy felfüggesztenék a használatát. Az elképzelhető, hogy valamiféle korlátozás vagy megfigyelés lesz a jövőben. Azt fogják mondani a szakemberek, hogy használjuk tovább, de bizonyos körülményeket vegyünk figyelembe.

    Az Egyesült Államokban  amely jelenleg a Pfizer és a Moderna vakcináját használja csak  mintegy 206 millióan megkapták az első oltást, a másodikat pedig már 82 millióan.

  • Az Európai Unió csak olyan vakcinagyártókkal szerződik, amelyek a vállalt időben teljesítik a megrendeléseket – indokolta vasárnap Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos, hogy miért is nem újíthatja meg szerződését az Európai Bizottság az AstraZenecával.

    120 millió dózist rendeltünk az első negyedévre, és 180 milliót a másodikra. De az első fél évben csak 30 milliót szállítottak le, ami a mindenki által látható problémákhoz vezetett

     – szögezte le Thierry Breton a BFMTV francia hírtelevíziónak adott nyilatkozatában. 

  • Megemlékezést tartottak Németországban a koronavírus csaknem 80 ezer német áldozatának emlékére – számolt be a Guardian.

    Angela Merkel német kancellár és Frank-Walter Steinmeier német elnök részt vett egy ökumenikus istentiszteleten a berlini Vilmos császár emléktemplomban. Később a berlini Konzerthaus koncertteremben vesznek részt egy ceremónián, ahol az elnök beszédet tart. 

    000 9898UQ
    Fotó: Michael Sohn / AFP

    A megemlékezést élőben közvetítették, a személyesen jelenlévők száma a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedéseknek megfelelően korlátozva volt. 

    Vasárnapi adatok szerint Németországban eddig 3 142 262 ember kapta el a fertőzést és 79 914 ember halt meg koronavírusban a járvány kezdete óta.

  • Túl korai megmondani, hogy a vendéglátósok kinyithatnak-e a terveknek megfelelően május 17-én, de ami az oltási programot illeti, az Egyesült Királyság jó úton van – erről beszélt George Eustice brit környezetvédelmi miniszter a The Guardian  szerint.

    A politikus kiemelte, bár a felnőtt brit lakosság mintegy hatvan százalékát mostanra beoltották, figyelniük kell az aggodalomra okot adó vírusvariánsokat és azt is, milyen hatásaik vannak az eddig életbe léptetett lazításoknak.

  • A rendszeres testmozgást végzők jóval kisebb eséllyel kerülnek kórházba, vagy halnak bele a koronavírus szövődményeibe – derült ki a New York Times által közölt új brit tanulmányból.

    A British Medical Journal (BMJ) akadémiai folyóiratban közölt kutatás során mintegy 50 ezer kaliforniait vizsgáltak, és arra jutottak, hogy a legaktívabb életvitelt folytatók kerültek legkisebb eséllyel kórházba, vagy haltak meg a koronavírus szövődményei miatt. Fontos hozzátenni, hogy az adatokat még a vakcinák megjelenése előtt gyűjtötték, és arra vonatkozóan nincs utalás a tanulmányban, hogy a testmozgás bármilyen módon helyettesítheti-e az immunizációt.

    További részletek itt!

  • Izraelben visszatértek a koronavírus-járvány előtti oktatási rendhez, vasárnaptól megszűnt a kiscsoportos és a távoktatás, valamint szabadtéren nem kötelező a maszkviselés, mert az oltási kampánynak köszönhetően jelentősen visszaszorult a járvány – adta hírül az MTI.

    Április 18-tól szinte minden egészségügyi előírás nélkül folytatódhat az oktatás Izraelben.

    Újra teljes létszámban tanulhatnak együtt az iskolák minden évfolyamán az osztályok, nem korlátozzák tovább az egy tanteremben együtt leültethető gyerekek számát,

    azonban a tizenkét éveseknél idősebb tanulóknak továbbra is kötelező a maszkviselés zárt térben, és ezenfelül gyakran kell szellőztetni, és a szokásosnál távolabb helyezik el egymástól a padokat – számolt be róla a ynet.

    Emellett visszaállítják a hatnapos oktatást, hogy behozzák a lemaradást, mert az elmúlt évben többségében szünetelt pénteken a tanítás, ráadásul bizonyos évfolyamokon és intézményekben csak a hét egyik felében, felváltva vettek részt a jelenléti oktatásban a tanulók, a többiek távoktatásban voltak.

    Rendhagyó lesz, hogy az iskolaudvarokon tartják az uzsonnaszünetet és a testnevelésórákon nem lesz kötelező a maszkviselés. A pedagógusoknak csak szabadtéri osztálykirándulások szervezését engedik, külön kitétel, hogy csak már beoltott vagy felgyógyult szülők lehetnek a kísérők.

    Többnapos, szállást igénylő kirándulásokra is gondoltak, ezekre kizárólag a már oltható, tizenhat évesnél idősebb tanulók mehetnek, közülük is csak azok az osztályok, ahol már legalább kilencven százalékban megkapták a vakcinát.

    Izraelben már a pedagógusok nyolcvanegy százalékát vagy beoltották, vagy igazoltan koronavírus-fertőzöttek voltak, de azok is visszatérhetnek az osztályokba, akik még nem védettek. 

    A december 20-án kezdődött oltási kampányban eddig összesen 5 543 094 embert legalább egyszer beoltottak a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával, ez az ország lakosságának 57,46 százalékát jelenti.

  • Az utazás lefoglalásakor egyben a koronavírus elleni védőoltás felvételére is lehet regisztrálni ezentúl Szerbiában,

    ezzel is felgyorsítva az oltás folyamatát, illetve egyszerűsítve az utazást.

    Tatjana Matic idegenforgalmi miniszter a szerbiai közszolgálati televízió vasárnap reggeli beszámolója szerint elmondta, azért tették lehetővé ezt a regisztrációs formát, mert a belgrádi kormány szerint csak a vakcinák beadásával lehet megállítani a járványt, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél többen beoltassák magukat.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 2583-mal 660 299-re, Koszovóban 498-cal 100 827-re, Észak-Macedóniában 824-gyel 146 733-ra, Montenegróban 172-vel 95 377-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1302-vel 190 295-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 34-gyel 5954-re, Koszovóban nyolccal 2069-re, Észak-Macedóniában 31-gyel 4419-re, Montenegróban hattal 1427-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 49-cel 7814-re nőtt.

  • A labdarúgó-FA-kupa vasárnapi elődöntőjén tesztelik majd a nézők biztonságos visszaengedését az angliai stadionokba. A lelátó mintegy négyezer fős közönsége azonban nem a két csapat szurkolóiból fog állni a Wembley-stadionban, hanem helyi lakosokból, illetve egészségügyi dolgozókból, valamint szociális munkásokból.

    Oliver Dowden kulturális miniszter korábban közölte, számos tesztelést terveznek, hogy a lehető legtöbb embert biztonságban visszaengedhessék az eseményekre. Az április 25-i, Manchester City‒Tottenham Hotspur Ligakupa-döntő is ilyen lesz, amelyre mintegy nyolcezer néző ‒ szurkoló és helyi lakos vegyesen ‒ ülhet fel a Wembley lelátójára.

    AW
    AW
    Fotó: Chloe Knott ‒ Danehouse / Getty Images Hungary

    A folyamatos nyitásra vonatkozó elképzelés szerint május 17-től már a legnagyobb kapacitású ülőhellyel rendelkező szabadtéri helyszínekre tízezer nézőt beengednének, a kisebb kapacitású létesítményekbe pedig negyedháznyian mehetnének be.

    A Premier League-ben azt tervezik, hogy az utolsó két fordulóban, május 18–20-án és május 23-án lehetnének jelen nézők a stadionokban.

  • A koronavírus brit mutációja a legdominánsabb az Egyesült Államokban, és a fiatalokra nagyobb hatással van, mint a korábbi variációk – derült ki a CNN tudósításából.

    Egyre emelkedik az esetek száma, és egyre többen vannak kórházban. Különösen a fiatal, még be nem oltott felnőttek körében terjed a vírus – idézi a CNN Rochelle Walenskyt, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatóját.

    A televíziós csatorna által megkérdezett orvosok szerint sok fiatal szenved a koronavírus nem várt komplikációitól, és itt az ideje, hogy elfelejtsük azt a tévhitet, hogy a járvány az idős, krónikus betegekre veszélyes.

  • Szombaton elkezdték oltani az embereket koronavírus ellen Líbiában is, kínai és orosz oltóanyaggal, összesen 450 oltóponton folyik a vakcinálás. Először az egészségügyi dolgozók kapják a vakcinát, majd az idősek és a krónikus betegek következnek. Eddig félmillióan jelentkeztek az oltásra a 6,77 millió lakosú országban – közölte az MTI.

  • 314 millió adag Pfizer-vakcinát kötött le a tokiói kormány. A japán miniszterelnök állítólag azt is kérte az oltóanyagot gyártó cégtől, hogy szeptemberig szállítson le annyi oltóanyagot, amennyi az ország teljes felnőtt lakossága számára elegendő. 

    Szuga Josihide szombaton beszélt erről telefonon Albert Bourlával, a Pfizer vezérigazgatójával. Japán még az amerikai Moderna és a brit–svéd AstraZeneca gyártóval kötött előzetes megállapodást, de csak a Pfizer vakcináját engedélyezték eddig. 

    Az országban február közepén kezdték oltani az embereket. Az MTI közlése szerint nagyon lassan haladnak, egyelőre a lakosság mindössze 1 százaléka kapta meg a vakcina legalább első dózisát. Tény az is, hogy Japán oltóanyaghiányban szenved. 

    A japán vírushelyzetet szerte a világon árgus szemmel figyelik, mert idén július 23. és augusztus 8. között Tokióban rendeznék meg a tavalyról elhalasztott nyári olimpiát.

  • Kormányzati pilotprogramként rendezik meg azt a szabadtéri koncertet, amelyre 5000  embert engednek be május 2-án a liverpooli Sefton Parkban – írja a BBC. A belépés feltétele mindössze egy negatív koronavírusteszt, amelynek fejében távolságot sem kell tartani. Jegy birtokában mindenkit tesztelnek koncert előtt és után is, fél óra múltán pedig ki-ki kézhez is kapja az eredményt. 

    Remélem, már nem kell sok időnek eltelnie, hogy a koncertek örökre visszatérjenek

    – nyilatkozta Oliver Dowden kulturális miniszter, hozzáfűzve, a május 2-i eseménnyel egy lépéssel közelebb lehet jutni a nyári fesztiválszezon megtartásához.

  • Ausztrália az egyetlen hely jelenleg, ahol a világ nagyobbik feléhez képest lényegében az élet visszaállt a koronavírus-járvány előtt megszokottakhoz, ám az ország ennek ellenére sem sürgeti határai újranyitását a külföldi utazók előtt – erről Scott Morrison ausztrál kormányfő beszélt a helyi televízióban.

    Biztosíthatom önöket, hogy Ausztrália nem siet a határok újbóli megnyitásával. Nem fogom kockára tenni a jelenlegi életmódunkat, amely igencsak eltér a világ más részeitől 

    – jelentette ki a liberális párti politikus.

    Ausztráliban több mint egy éve le vannak zárva a határok, még a világjárvány kitörésekor, 2020 márciusában döntöttek erről, a beutazás azóta is csak az ausztrál állampolgárok számára lehetséges, illetve azok számára, akik bejelentett lakóhellyel rendelkeznek az országban.

    000 9783TN
    Fotó: Martin Bernetti / AFP

    A hatalmas területe ellenére mindössze huszonhatmillió lakosú országnak gyors és rendkívül szigorú intézkedésekkel sikerült harmincezer ezer alatt tartania a koronavírus-fertőzöttek számát, és mindössze kilencszáztíz olyan halálesetet regisztráltak, amely összefüggésbe hozható a Covid–19-betegséggel.

    Ennek köszönhetően Ausztráliában már néhány hónapja szinte minden korlátozás nélkül összegyűlhetnek az emberek, kinyitottak a vendéglátóhelyek, és mindezek mellett a legtöbb helyen már nem kötelező maszkviselés sem.

    Hétfőn lép életbe az a megállapodás, amely szerint az ausztrálok korlátozás nélkül utazhatnak Új-Zélandra, és az új-zélandiak is Ausztráliába.

  • A világon 140 448 459 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 009 025, a gyógyultaké 80 043 779 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 138 890 681 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 2 985 407 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    • A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja a leginkább, ahol 31 627 701 fertőzött volt eddig a napig, és 566 893-an haltak meg.
    • Indiában 14 526 609 fertőzöttet, 175 649 halálos áldozatot és 17 671 220 gyógyultat jegyeztek fel.
    • Brazíliában 13 900 091 fertőzöttről, 371 678 halálos áldozatról és 12 212 890 gyógyultról tudni.
    • Franciaországban 5 321 176 fertőzöttet és 100 752 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 4 640 537-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 103 451-re, a gyógyultaké pedig 4 270 234-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 401 176 fő a fertőzöttek száma, és 127 508-an haltak meg a betegségben.
    • Törökországban 4 212 645 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos közlés szerint 35 608.
    • Olaszországban 3 857 443 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatoké 116 676, és 3 235 459-en gyógyultak fel a Covid–19-ből.
    • Spanyolországban 3 407 283 fertőzöttet és 76 981 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 154 305 a fertőzöttek száma, 79 971 a halottaké, 2 775 520-an meggyógyultak.
    • Argentínában 2 677 477 a fertőzöttek és 59 164 a halottak száma.
    • Lengyelországban 2 675 874 fertőzöttet, 61 825 halálesetet és 2 285 221 gyógyultat tartanak nyilván.
    • Kolumbiában 2 636 076 fertőzöttet és 67 931 halálos áldozatot tartanak nyilván.
    • Mexikóban 2 304 096 az igazolt betegek és 212 228 a halottak száma.
    • Iránban 2 215 445 fertőzöttet, 66 327 halálesetet és 1 772 688 gyógyultat regisztráltak.
    • Ukrajnában 1 989 160 fertőzöttet, 41 278 halálos áldozatot és 1 524 711 gyógyultat tartanak számon.
    • Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 102 201 fertőzéses esetet tartottak nyilván, valamint 4845 halálos áldozatot és 96 855 gyógyultat.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Köszöntjük kedves olvasóinkat az Index koronavírussal kapcsolatos élő hírfolyamában. Ahogy az elmúlt napokban megszokhatták, egész nap nyomon követjük a világjárvány híreit. Tartsanak velünk!