Megmagyarázta az EU, miért nem hosszabbít szerződést az AstraZenecával

2021.04.18. 16:42

Az Európai Unió csak olyan vakcinagyártókkal szerződik, amelyek a vállalt időben teljesítik a megrendeléseket – indokolta vasárnap Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos, hogy miért nem újíthatja meg szerződését az Európai Bizottság az AstraZenecával.

120 millió dózist rendeltünk az első negyedévre, és 180 milliót a másodikra. De az első fél évben csak 30 milliót szállítottak le, ami a mindenki által látható problémákhoz vezetett

– idézi az MTI az EU-biztos BFMTV francia hírtelevíziónak adott nyilatkozatát. A második negyedévben a gyártó várhatóan 70 millió adag oltóanyagot szállít majd. Még semmi nem dőlt el. Továbbra is tárgyalunk – fűzte hozzá.

Agnes Pannier-Runacher francia ipari miniszter pénteken beszélt arról, hogy az EU valószínűleg nem hosszabbít szerződést a svéd–brit gyógyszeróriással, miután Dánia teljesen elállt az AstraZeneca oltóanyagának használatától.

Dánia az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása ellenére úgy ítélte meg, hogy a vakcina ugyan nagyon ritka, de súlyos mellékhatást okozhat. Az EMA és a WHO egyaránt azon az állásponton van, hogy a vakcina előnyei messze meghaladják a kockázatokat, s ezért minden felnőtt korcsoport számára javasolják az alkalmazását.  • Tippek
  • Babaváró hitel