Bonifác
10 °C
16 °C

Litvánia több mint 800 belarusznak adott beutazási engedélyt

2021.04.19. 11:16

Humanitárius megfontolásokból nyolcszázöt belarusz állampolgárnak ajánlották fel a litván hatóságok a beutazás lehetőségét tavaly augusztus óta, közölte hétfőn a litván belügyminisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint 376 belarusz állampolgár élt a lehetőséggel.

Lettországban 133 menedékjogi kérelmet nyújtottak be.

A kormány vonatkozó rendelete értelmében humanitárius, politikai megfontolásokból, a külügyminisztérium közbenjárásával beutazhatnak Litvániába azok a belarusz állampolgárok, akikről egy különbizottság megállapítja, hogy hazájukban veszélyben van a biztonságuk.

Az engedélyt az elnyomás és üldöztetés elszenvedői, belarusz ellenzéki aktivisták kapják meg.

 Ehhez közölniük kell a litván hatóságokkal az erre vonatkozó információkat.

Belaruszban a tavalyi augusztus 9-i elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Alekszandr Lukasenko nyerte meg a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. A valódi győztesnek Szvetlana Tyihanovszkaját elismerő ellenzék szerint meghamisították az eredményeket. A választásokat követően tiltakozó megmozdulások kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek.

Több mint harmincezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsérültek.

A hatóságok több ellenzéki vezető ellen indítottak büntetőjogi eljárást, összeesküvés és a törvényes hatalom megdöntésére irányuló kísérlet címén, többet közülük kitoloncoltak vagy távozásra kényszerítettek az országból, köztük Cihanouszkaját is.

Lukasenkát a nyugat, ezen belül az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek. Az EU három szankciós csomagot is elfogadott olyan belarusz cégekkel és olyan személyekkel szemben, akiket felelősnek tart a választás meghamisításáért, valamint a tüntetőkkel szemben alkalmazott karhatalmi erőszakért.