Ármin, Pálma
8 °C
28 °C

Nem jutottak dűlőre a koalíciós pártok Bukarestben

2021.04.20. 10:30 Módosítva: 2021.04.20. 10:38

A romániai kormánypártok csak abban állapodtak meg, hogy kedden délután folytatják a tárgyalásokat a Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter leváltása miatt kirobbant koalíciós válság elsimításáról, derült ki hétfőn este. Az USR-PLUS a kormányfő lecserélését követelte, a miniszterelnököt adó Nemzeti Liberális Párt (PNL) azonban erről hallani sem akar, kitart Florin Cîțu mellett. A hétfő estébe torkollt megbeszélések után Dan Barna miniszterelnök-helyettes, az USR–PLUS társelnöke azt mondta: a pártok felsorakoztatták az érveiket, de a pártszövetség továbbra is kitart amellett, hogy megvonja a politikai támogatást Florin Cîțu kormányfőtől, mert nem egyeztetett az USR–PLUS-szal Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter menesztéséről.

Kapcsolódó

Az RMDSZ kiáll Citu mellett

Kelemen Hunor szerint félre kell tenni a sértődöttséget, és mielőbb megoldani a kormányválságot.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke azt mondta, hogy „valamennyi forgatókönyvet megvizsgáltak”, és konstruktívnak értékelte a tárgyalást. Szerinte ennek a kormánykoalíciónak nincs alternatívája.

Az RMDSZ elnöke arra utalt, hogy sajtóértesülések szerint az USR-PLUS már azzal is megelégedne, ha elérné, hogy a miniszterelnök csak a koalíció jóváhagyásával alakíthassa át kormányát. A PNL és az RMDSZ a jelek szerint nem fogadja el a miniszterelnök jogkörének korlátozását, mondván, hogy a kormányfő alkotmányos joga a miniszterek visszahívásáról dönteni, írta a maszol.ro.

Florin Cîțu a Digi24-nek jelezte: még mindig várja, hogy az USR-PLUS új egészségügyi minisztert javasoljon. Hozzáfűzte: nyitott arra, hogy javuljon a koalíció működése, kész tárgyalni új szabályokról is, ha ezek nem sértik az alkotmányos jogkörét. 
A PNL elnöke, Ludovic Orban hétfőn megerősítette: Florin Cîţu miniszterelnök továbbra is élvezi a Nemzeti Liberális Párt támogatását.