2024. június 19. 15:00 ÉLŐ
Horvátország 2
Albánia 1
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország
Magyarország
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Bűnösnek találták George Floyd gyilkosát

2021.04.21. 02:52
A volt minneapolisi rendőr, Derek Chauvin több mint hetven évre is börtönbe kerülhet, ha az esküdtszék döntése után megszületik a bíróság ítélete. A George Floyd meggyilkolásának ügyében hozott döntést Joe Biden amerikai elnök az igazság felé tett hatalmas előrelépésként méltatta.

Minden vádpontban bűnösnek mondta ki azt esküdtszék Derek Chauvint, azt a volt minneapolisi rendőrt, aki 2020. május 25-én intézkedés közben végzett egy fekete férfival, George Floyddal. Arról, hogy milyen büntetésre ítélik, a bíróság nyolc hét múlva fog bejelentést tenni.

Derek Chauvint az Egyesült Államokban használt kategóriák szerint másod- és harmadrendbeli gyilkosságban (second-degree unintentional murder, third-degree murder), illetve másodrendbeli emberölés (second-degree manslaughter) elkövetésében találták bűnösnek. A másodrendbeli gyilkosság alatt azt értik, amikor az elkövetőt egyértelműen nem érdekelte, hogy életben fog-e maradni áldozata, de nem gyilkosság volt a célja. A harmadrendbeli gyilkosság (amely három szövetségi államban, Floridában, Minnesotában és Pennsylvaniában létezik) azt jelenti, hogy az elkövető másokat veszélyeztető magatartása vezetett valaki halálához, de nem gyilkosság volt a célja, a másodrendbeli emberölés pedig gondatlanságból elkövetett emberölést jelent.

A másodrendbeli gyilkosság maximális büntetési tétele negyven év börtön, a harmadrendű gyilkosságé huszonöt év, a másodrendbeli emberölésé pedig tíz év és/vagy húszezer dollár pénzbüntetés. 

A 12 tagú, hat fehér és hat fekete esküdtből álló testület kilenc óra gondolkodás után hozta meg a döntést a március 29. óta zajló perben, amelyben összesen 45 tanút hallgattak meg. Kihirdetéskor Derek Chauvin jelen volt a tárgyalóteremben, de néhány pillanattal azután, hogy bűnösnek nyilvánították, már ki is vezették.

Egy folt a nemzet lelkén

A bírósági épület, a minneapolisi Hennepin County Government Center előtt hatalmas tömeg gyűlt össze az esküdtszéki bejelentésre.

Minneapolisban nagy rendőri készültség várta az esküdtszéki bejelentést, a városban most a Nemzeti Gárda háromezer tagja is szolgálatot teljesít. Ha a Floyd-gyilkosság nem lenne elég, a városban hatalmasra nőtt a feszültség egy húszéves fekete férfi, Daunte Wright halála miatt, akit április 11-én szintén egy rendőr lőtt agyon. De felháborodást keltettek politikusi megnyilvánulások is, például Maxine Waters demokrata kongresszusi képviselőé, aki egy szombati tüntetésen azt mondta, hogy a tüntetőknek konfrontatívabban kell fellépniük, ha Derek Chauvint nem találják bűnösnek. Republikánus oldalon emiatt többen is – például Mitch McConnell szenátusi és Kevin McCarthy képviselőházi frakcióvezető – azzal vádolták a politikust, hogy erőszakot szít.

Bár Maxine Waters később helyesbített, mondván, ő csak erőszak nélküli tiltakozásra szólította fel a tüntetőket, miközben a Chauvin-per bírája, Peter Cahill szerint

a demokrata kongresszusi képviselőnő kijelentései akár fellebbezésre is alapot szolgáltathatnak az ügyben.

De feltűnést keltett Joe Biden amerikai elnök is, aki azt mondta, imádkozik, hogy „a helyes ítélet” szülessen meg.

Ami az első reakciókat illeti, George Floyd bátyja, Philonise Floyd úgy nyilatkozott, „ma újra tudunk levegőt venni”, Minneapolisban pedig volt, ahol tánccal ünnepelték Derek Chauvin bűnösnek nyilvánítását.

Politikusi részről az esküdtszéki bejelentést Joe Biden „az igazság felé tett hatalmas előrelépésként” méltatta, hozzáfűzve, hogy a hasonló döntés túlságosan ritka, a rendszerszintű rasszizmus pedig „egy folt a nemzet lelkén”.

Beszédében úgy fogalmazott: a mai ítélet üzenete, hogy senki sem állhat a törvény felett.

De ez nem elég. Itt nem állhatunk meg. A valódi változások és reformok megvalósítása érdekében többet is tehetünk. Többet kell tennünk, hogy az ilyen tragédiák ne ismétlődhessenek meg

– mondta.

Az elnök úgy vélte, az esküdtszék keddi döntése hozzájárul ahhoz, hogy az afroamerikai embereknek ne kelljen félniük attól, ha a rendőrséggel találkoznak. Reményét fejezte ki, hogy

a szülőknek a jövőben nem kell amiatt aggódniuk, hogy a fiaik vagy a lányaik hazajönnek-e egy bevásárlás vagy egy séta után, vagy miután a parkban játszottak.

Biden szólt azokhoz is, akik esetleg azt tervezik, hogy az ítéletet – ahogy fogalmazott – mentségként használják az erőszakra. Azt mondta: vannak agitátorok és szélsőségesek, akiket nem érdekel a társadalmi igazságosság.

Ők a gyűlölet és a megosztottság lángját lobbantják fel. Nem hagyhatjuk, hogy sikerrel járjanak

– tette hozzá az elnök.

Kamala Harris amerikai alelnök a Fehér Házban elmondott beszédében felszólította az amerikaiakat, hogy tegyenek meg mindent a faji igazságtalanságok ellen. Az alelnök szerint a keddi döntés „egy lépéssel közelebb viszi″ az országot az egyenlő igazságszolgáltatáshoz. Hangoztatta:

Még van dolgunk, meg kell reformálnunk a rendszert.

Arról is beszélt, hogy a faji igazságtalanság minden amerikai problémája, mert visszatartja a nemzetet attól, hogy teljes mértékben kiaknázza a lehetőségeit.

Mindannyian részesei vagyunk George Floyd örökségének, és most az a feladatunk, hogy tiszteletben tartsuk ezt, és tiszteljük őt

– jelentette ki Harris.

Barack Obama volt amerikai elnök Twitter-bejegyzésében úgy reagált:

Ma az esküdtszék helyesen cselekedett, de a valódi igazságossághoz sokkal többre van szükség.

Obama közleményében azt írta: tény, hogy az afroamerikaiakat mindennap másképp kezelik, és az emberek félnek attól, hogy rendvédelmi szervekkel találkoznak.

Ez megköveteli tőlünk az olykor hálátlan, gyakran nehéz, de mindig szükséges munkát annak érdekében, hogy az általunk ismert Amerika jobban hasonlítson ahhoz az Amerikához, amelyben hiszünk

– fogalmazott a volt elnök.

Keith Ellison, Minnesota állam legfőbb ügyésze sajtótájékoztatóján a Chauvin-ügyben hozott döntést az igazságosság felé tett első lépésnek nevezte.

A mai ítéletet nem nevezném igazságszolgáltatásnak, mert az igazságosság valódi helyreállítást vonna maga után. Inkább azt mondanám, hogy az elszámoltathatóság az első lépés az igazságosság felé

– fogalmazott.

George igazsága a szabadságot jelenti mindenki számára 

– mondta el a család sajtótájékoztatóján George Floyd testvére. Philonise Floyd hozzátette: megígéri, hogy lankadatlan lesz az igazságért folytatott küzdelme.

Mindennap meg fogom vívni a harcot, mert már nem csak George-ért harcolok, hanem mindenkiért ezen a világon 

– mondta Philonise Floyd, majd megköszönte az ügyvédek munkáját.

Korábban is ismerhették egymást

Derek Chauvin és három másik rendőr 2020. május 25-én este nyolc óra után azzal a gyanúval igazoltatta George Floydot, hogy a fekete férfi hamis bankjeggyel fizetett cigarettáért egy boltban. A rendőröket a bolti eladók hívták, amikor a férfi már a kocsijában ült, és elhajtani készült. Kérték, hogy adja vissza a cigarettát, amire nem volt hajlandó. Rendőri felszólításra szállt ki, megbilincselték. Intézkedés közben szólt, hogy koronavírusos és klausztrofóbiás, így nem akar beülni a rendőrautóba. Amikor mégis be akarták ültetni, arccal a föld felé elesett.

A fekete férfit Derek Chauvin és két társa, J. Alexander Kueng és Thomas Lane fogta le, amíg a harmadik rendőr, Tou Thao biztosította, hogy járókelők ne avatkozhassanak be az intézkedésbe. George Floyd halálát fulladás okozta, Derek Chauvin ugyanis 9 percen és 29 másodpercen át térdelt a nyakán. A rendőr annak ellenére nem enyhített a szorításon, hogy a fekete férfi többször szólt, nem kap levegőt. Floyd erre hivatkozott egyébként akkor is, amikor megtagadta, hogy beüljön a rendőrautóba. A nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyv szerint szívbetegségben szenvedett, a szervezetében kábítószert is találtak. 

Derek Chauvin ügyvédje, Eric J. Nelson a perben mindent az utóbbira tett fel, a védelem háromórás hétfői záróbeszédében is azzal érvelve, hogy George Floyd a cigarettavásárlás előtt fentanilt és metamfetamint vett be, ami már a bolti eladók szerint is látszott a viselkedésén. Szerinte erőszakot kellett alkalmazni vele szemben, a halálához pedig a koszorúér-betegségével és szívnagyobbodásával párosuló kábítószerfogyasztás vezetett. Erre a vád részéről Jerry M. Blackwell ügyész úgy reagált, George Floyd nem azért halt meg, mert túl nagy volt a szíve, hanem mert Derek Chauvin szíve túl kicsi volt.

A két férfi már korábban is ismerhette egymást, egy minneapolisi klub tulajdonosa ugyanis még a gyilkosság után néhány nappal azzal állt elő, hogy a szabadidejében biztonsági őri feladatokat vállaló Derek Chauvin és George Floyd is dolgozott neki az El Nuevo Rodeo nevű helyen. Vállaltak műszakot azonos időpontban is, csak amíg George Floyd a klub előtt állt kidobóként, Derek Chauvin bent vigyázott a rendre.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport