Gizella
9 °C
14 °C

Ismét ezrek tüntettek Oroszországban, a hatóságok lecsaptak Alekszej Navalnij támogatóira

2021.04.21. 22:24

A hatósági tilalom ellenére tüntetések voltak szerda este számos orosz városban, köztük Moszkvában és Szentpéterváron az elítélt Alekszej Navalnij ellenzéki politikus mellett – számolt be az MTI.

A belügyminisztérium szerint a moszkvai megmozduláson mintegy hatezren, a szentpétervárin pedig négy és fél ezren vesznek részt. Helyszíni jelentések szerint a rendőrség mindkét nagyvárosban elállta a vonulás útját és tüntetőket állít elő.

Moszkvai idő szerint este nyolcig az OVD-Info civil szervezet adatai alapján szerte Oroszországban 459 embert vettek őrizetbe, közülük 82-t Ufában, 42-t Szentpéterváron, 36-ot Kemerovóban, 33-at Barnaulban, 30-at Novokuznyeckben, 23-at Szocsiban, 21-et Tomszkban, 18-at Moszkvában, 14-et Irkutszkban, 9-9-et pedig Tyumenyben és Jekatyerinburgban.

Navalnij sajtótitkárát, Kira Jarmist tíznapi előzetes letartóztatásra ítélték nem engedélyezett tüntetés szervezése címén.

A Euronews információi szerint több mint 200 embert vettek őrizetbe Oroszországban még a megmozdulások előtt. Köztük van Kira Jarmis mellett Ljubov Szobol, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány jogásza is.

Több aktivistát és újságírót is őrizetbe vettek. Számos városban, Szentpéterváron, Kurganban, Nyizsnyij Novgorodban, Pjatyigorszkban és Irkutszkban házkutatásokat is tartottak a hatóságok.

Alekszej Navalnij március 31-e óta éhségsztrájkot folytat a börtönben, mert állítása szerint nem engednek be hozzá olyan orvosokat, akikben megbízik, és nem részesül megfelelő orvosi ellátásban. Orvosa szombaton azt mondta, hogy a 44 éves politikusnak rendkívül rossz a vérképe, és akár a közeli napokban meghalhat.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos közölte, hogy Navalnijt a börtönkórházban kedden az ügyészségi felügyelet keretében felkereste négy olyan orvos, akik nem az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) alkalmazottai. Moszkalkova közölte, hogy egyelőre „nincs komoly ok az aggodalomra” az őrizetes egészségi állapotával kapcsolatban, a szükséges ellátásban részesül és infúziót kap.

Korábban az ellenzéki politikus szimpatizánsai január 23-án, 31-én és február 2-án tartottak tiltakozást Oroszország több városában. Az OVD-Info szerint ezeknek több mint 11 ezer részvevőjét vették őrizetbe a hatóságok.