új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Áthúzta a románok húsvéti utazási számításait a koronavírus-fertőzések ütemének csökkenése, ugyanis Bukarest járványügyi szempontból magas kockázatú sárga zónába sorolta az érintett országok többségét, így mind a hazalátogató vendégmunkásoknak, mind a hosszú hétvégét a bolgár vagy görög tengerparton töltő turistáknak azzal kell számolniuk, hogy belépéskor karanténba küldik őket – mutatott rá a Digi 24 hírtelevízió csütörtökön.

    A kéthetes elszigetelés alól azok a sárga zónából érkezők mentesülnek, akik 48 óránál frissebb negatív PCR-tesztet mutatnak fel, vagy igazolni tudják, hogy – a koronavírus elleni oltás mindkét adagját megkapva vagy a betegségen az utóbbi három hónapban átesve – immunitást szereztek.

    Románia lakosságának több mint 85 százaléka ortodox vallású, és idén május 2-án ünnepli Jézus feltámadását. A négynapos ünnepre hagyományosan sok külföldön dolgozó román vendégmunkás látogat haza, illetve ilyenkor a románok előszeretettel kirándulnak a húsvétot szintén most ünneplő balkáni országokba.

    Románia azokat az országokat sorolja a sárga zónába, ahol a megelőző két hétben a romániainál magasabb volt a koronavírussal újonnan fertőzöttek lakosságarányos száma. Az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb adatai alapján csütörtökön frissítette a koronavírus-járvány szempontjából magas kockázati besorolású országok listáját.

    Mivel Romániában az utóbbi hónapban felére (2,75 ezrelékre) csökkent az újonnan diagnosztizált fertőzötteknek a lakossághoz viszonyított kéthetes aránya, csütörtökön egy sor újabb ország – köztük Németország, az Egyesült Államok, Kanada, Görögország és Svájc – került sárga zónába.

    Márciusban a görög turisztikai miniszter Bukarestbe látogatott, hogy bejelentse: országa már április közepétől megnyitja határait az Európai Unióból érkező turisták előtt, a román turisztikai irodáknál pedig meg is nőtt az érdeklődés a görög húsvéti vakáció iránt. Görögország is Romániához hasonló feltételekkel biztosítja a karanténmentességet, de azzal, hogy most Bukarest sárga zónába sorolta, legalábbis megdrágult azoknak a román turistáknak a vakációja, akiknek a görög határon csak negatív ellenanyagtesztet, hazatéréskor viszont egy – újabb és jóval drágább – negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk a karantén elkerüléséhez.

    Moldova kivételével Románia valamennyi szomszédja, valamint a jelentős román közösséget befogadó Olaszország és Franciaország is a sárga zónához tartozik.

  • A BBC összefoglaló cikket közölt arról a koronavírus-variánsról, amely Indiában alakult ki és több országban is terjedni kezdett már.

    Az írás szerint:

    • A vírusmutációt először tavaly októberben mutatták ki Indiában, de mivel az országban kevés alkalommal vizsgálták részletekbe menően a variánsokat, ezért erről még most sincs annyi adatunk, mint a többiről. 
    • Január és március közt egy Indiában végzett vizsgálaton már 361 covidos esetből 220 alkalommal ezt mutatták ki. 
    • Eddig 21 országban regisztrálták a jelenlétét.
    • A tudósok még nem tudják, hogy fertőzőbb vagy veszélyesebb-e más variánsoknál, de nem kizárt, hogy a dél-afrikai és brazil variánsokhoz hasonlóan ez is képes leküzdeni az antitesteket.
    • Elképzelhető, hogy ez a mutáció is felelős azért, hogy Indiában az utóbbi hetekben a fertőzöttek és a halálozások száma is a csúcsra ért.
    • A koronavírus elleni oltóanyagok a variáns által okozott súlyos megbetegedést biztosan segíthetnek elkerülni.
  • A Szputnyik V oltóanyag behozataláról szóló szerződésneka kötelezően nyilvános szerződések közé kellene tartoznia, mondta Mária Kolíková szlovák igazságügyi miniszter. Hozzáfűzte: úgy tudja, hogy az orosz féllel továbbra is zajlik a kommunikáció a közzétételi folyamat befejezése érdekében,  írta  a parameter.sk szlovák nyelvű hírforrásra hivatkozva.

  • Ezen a héten eddig 55 új fertőzötteknél mutatták ki a koronavírus indiai variánsának jelenlétét – jelentette be az Egyesült Királyság egészségügyi hivatala.

    Ezzel 132-re nőtt az ismert esetek száma. Az 55 új minta abból a szempontból soknak számít, hogy a korábbi 77 esetet február vége óta találták. 

    Indiát egyébként hétfőn a vörös jelzésű országok közé sorolták, ami azt jelenti, hogy az onnan érkezőknek kötelező karanténhotelbe vonulniuk. 

    Az indiai variáns mellett 70 esetben a dél-afrikai mutációt is azonosították. 

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői május 10-én kezdik meg közösen az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakértőivel a Szputnyik V Covid-19 elleni védőoltás gyártási eljárásának vizsgálatát.

    „A megfelelő gyártási gyakorlatra vonatkozó felülvizsgálat május 10-től június első hetéig tart" – közölte az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete.

    A WHO és az EMA közös szakértői csoportja jelenleg az orosz Gamaleja intézet által kifejlesztett Szputnyik V megfelelő klinikai gyakorlatát ellenőrzi – tette hozzá a WHO.

    A WHO szakértői április 26-án tárgyalják a Sinopharm kínai gyógyszergyár védőoltását a sürgősségi felhasználásra jóváhagyott vakcinák listájára történő esetleges felvétel szempontjából. Ezt követi május 3-án a Sinovac kínai gyógyszergyár vakcinájának a vizsgálata.

    A WHO eddig a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca/Oxford és a Johnson and Johnson vakcináját hagyta jóvá, elfogadva azok biztonságosságát és hatásosságát, útmutatót nyújtva ezzel az egyes országok gyógyszerfelügyeleti szerveinek.

  • Két, az ország ellenétes végén lévő ausztrál szövetségi állam - Új-Dél-Wales és Nyugat-Ausztrália - is azonnali tesztelést és teljes izolációt írt elő a karanténhotelek lakói és dolgozói számára, miután vizsgálatot indítottak három olyan eset felderítésére, amelyben más lakókkal kapcsolatba került utazók megfertőződtek. A külföldről hazatérő ausztrál polgárok számára két hetes kötelező karantént ír elő a járványvédelem tavaly március, a járványvédelem kitörése óta, amelyet saját költségen egy kijelölt hotelben kell eltölteniük. Eddig mintegy 200 ezren vették igénybe ezeket a hoteleket.

    A két állam azért adott ki riasztást, mert megfertőződött karanténhotel lakók rutintesztjeit elemezve, a vírus génszekvenálását követően azonos génszekvenciákat mutattak ki Sydney és Perth városában is - írta az Al Jazeera.  Egyelőre nem hiszik, hogy van kapcsolat a két eset között. Amint azt Kerry Chant, az új-dél-walesi egészségügyi szolgálat vezetője elmondta, egyelőre még nincs határozott elképzelésük arról, miként kerülhetett át egyik helyről a másikra a fertőzés. 

    Legutóbb Sydney-ből jelentettek olyan esetet, amelynél egy pozitív tesztet produkáló karanténhotel lakó mintjában azonos vírusszekvenciát mutattak ki, mint egy közeli szobában lakó fertőzöttében. A hatóságok attól tartanak, hogy azok a negatív teszttel útjukra bocsátott utazók, akik már elhagyták ezt a hotelt, mégiscsak hordozzák a vírust, és elterjeszthetik azt a saját közösségükben. 

    Nyugat-Ausztrália államban pedig azt igyekeznek felderíteni a hatóságok, hogyan produkálhatták ugyanazt a vírusszekvenciát azok az utazók, akik egy Perth-i hotel egymással szemben lévő szobáiban töltötték a karanténjukat, azonban különböző országokból érkeztek és eltérő időpontokban. 

    Andrew Miller, az államban működő Ausztrál Orvosi Szövetség vezetője szerint még mindig nem figyelnek oda eléggé a légkondícionáló és a levegőszűrő, keringető rendszerek szerepére a fertőzés terjesztésében a karanténhotelekben. Holott az új vírusvariánsok terjedése miatt egyre több ausztrál térne haza külföldről, azonban a határzár és a jelenlegi karanténhotel rendszer nem jó megoldás hosszú távon. 

    Victoria államban a legutóbbi, Melbourne lezárásával járó fertőzéslánc legyőzése óta felülvizsgálták és módosították a hotelek ventillációs rendszerét, így most már az ajtónyitásnál a szoba felé áramlik a levegő a folyosókról. A hotelek személyzete pedig nagyobb védelmet adó N95-ös maszkokat kapott, a lakókat pedig gyakrabban tesztelik koronavírusra. Abban bíznak, hogy az új rendszer egy nemzeti karanténhotel standard alapja lehet. 

  • Szombattól 10 napos karantént ír elő Franciaország azoknak, akik Brazíliából, Chiléből, Argentínából, Dél-Afrikából, vagy Indiából érkeznek – közölte Gerald Darmanin belügyminiszter egy csütörtöki sajtókonferencián.  

    Leszögezte azt is, hogy nagyon szigorúan ellenőrzik majd a karanténintézkedések betartását a fenti országokból érkező utazók esetében. 

  • Május 3-tól feloldjuk a belföldi utazási korlátozásokat - közölte az Euronews gyorshíre szerint Jean Castex miniszterelnök. 

    A jelenlegi járványvédelmi előírások szerint a franciák legfeljebb 10 kilométeres sugarú körben hagyhatják el otthonaikat. Franciaország három hete vezetett be nagyon szigorú korlátozásokat, lényegében lezárták az országot a harmadik járványhullám megfékezése érdekében.

    A The Guardian tudósítása szerint ugyanezen a napon nyitnak az általános iskolák is. A miniszterelnök szerint a bárok, éttermek várhatóan május közepén fogadhatnak vendégeket. 

    A harmadik járványhullámot magunk mögött hagytuk - közölte egy csütörtöki sajtókonferencián a miniszterelnök. Megemlítette azt is, hogy jól halad a francia oltási kampány: és várhatóan május közepére 20 millióan már legalább egy oltáshoz hozzájutnak az országban.  

  • 168 trombózisos esetet regisztráltak április közepéig az AstraZeneca-vakcinával beoltottaknál az Egyesült Királyságban.

    A páciensek közt 93 nő és 75 férfi volt. A 168-ból összesen 32-en haltak meg, ami 19 százalékos mortalitást jelent.

    Egy kivétellel az összes eset az első oltás után történt. 

    Az Egyesült Királyságban már több, mint 33 millió embert oltottak be, többségüket az AstraZeneca oltóanyagával. 

  • Az Egyesült Királyságban olyan mértékben nőtt a gazdasági optimizmus az év első három hónapjában, amire közel fél évszázada nem volt példa – derült ki egy új kimutatásból. 

    Az erre vonatkozó kérdőívet 288 vezető ipari cég töltötte. Ennek eredménye szerint szerint utoljára 1973 áprilisában volt példa ilyen mértékű növekedésre. Ebben az oltási kampán előrehaladása is komoly szerepet játszik. 

    A kutatásból az is kiderült, hogy a vállalkozások a következő három hónapban előreláthatóan olyan gyors ütemben fognak új munkavállalókat felvenni, amelyre szintén nem volt példa a '70-es évek gazdasági válsága óta. 

  • Szlovákiában 677 fertőzöttet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában, 6 796 PCR-teszt kiértékelése után. A pozitív tesztek aránya 9,96 százalék.

    A járvány tavaly márciusi kitörése óta több mint 378 ezer ember fertőződött meg, a PCR-tesztek alapján.  Covid-19 kórban és szövődményeiben 53 fertőzött halt meg szerdán.

    A járvány kitörése óta 11 357 beteg életét követelte a koronavírus Szlovákiában,  írta  a korkep.sk.

    MOST 1 731 FERTŐZÖTTET ÁPOLNAK KÓRHÁZBAN, 138 BETEGGEL KEVESEBBET, MINT AZ ELŐZŐ NAP.

    Jelenleg 153 fertőzött szorul intenzív ellátásra, 234 páciens pedig lélegeztetőgépen van, Szlovákiában.

  • Az esetszámok növekedésével és a vírusmutációk megjelenésével egyre kevésbé vezethetők vissza a súlyos lefolyású megbetegedések az életkorra, az életmódra vagy már meglévő alapbetegségekre, ezért a tudósok figyelme mindinkábba genetikai okok felé fordul.

  • A járványügyi mutatók újra meredeken emelkednek Hollandiában, a szerdai nyolcezret is meghaladó új koronavírus-fertőzéses eseteket követően az elmúlt 24 óra alatt több mint kilencezer fertőzöttet regisztráltak az országban – közölte az illetékes holland közegészségügyi intézet csütörtökön.

    A holland hatóság beszámolója szerint a regisztrált új fertőzöttek száma közel 1130 esettel haladta meg az előző napi adatokat csütörtökön 9648 volt, ez közel két hete folytatódóan emelkedő tendenciáról árulkodik.

    A szerdai adat 13 százalékkal magasabb az egy hete feljegyzett számoknál.

  • Május 3-án számos üzlet és szolgáltatóhely kinyithat Csehországban, amennyiben a jelenlegi „kedvező tendenciák” fennmaradnak a járványhelyzetben – jelentette be Karel Havlíček ipari és kereskedelmi miniszter.

    Hozzátette: ha kedvezőek lesznek a számok, akkor az iskolák újranyitása is folytatódhat majd.

    Csehország egyébként május első hetében kap majd 40 ezer Pfizer vagy Moderna vakcinát Magyarországtól. 

  • A legfrissebb statisztikai felmérés szerint már nem a koronavírus-fertőzésből kialakuló Covid-19 betegség az első számú halálozási ok Angliában – írja az MTI. 

    A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett heti vizsgálata kimutatta, hogy Angliában – az Egyesült Királyság messze legnagyobb, 56 milliós népességű országában – márciusban 45 567 halálesetet regisztráltak a hatóságok, és ezek közül 4198-nak – a halálozások 9,2 százalékának – közvetlen okaként szerepel a Covid-19 a halotti bizonylatokban.

    Az ONS hangsúlyozta, hogy egyetlen hónap alatt 72 százalékkal csökkent a Covid-19 okozta halálozások száma, és

    ez a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdete óta az eddigi legnagyobb havi visszaesés.

    A Covid-19-hez közvetlenül köthető halálozások rátája az év eleje óta meredek ívben csökken.

    A statisztikai hivatal csütörtöki grafikonos kimutatása alapján százezer lakosonként – a korosztályok alapján súlyozott számítási módszerrel mérve – januárban 549,6, februárban 392,3, márciusban 89,3 halálesetet okozott a Covid-19 betegség Angliában.

    Ez azt jelenti, hogy januárban – a nagy-britanniai koronavírus-járvány most lecsengő második hullámának tetőpontján – még 27 ezer halálos áldozata volt a Covid-19-nek, és erről a szintről csökkent 4200 alá a halálesetek száma a múlt hónapban.

    Hasonló dinamikájú csökkenést mértek az ONS szakértői Walesben is, ahol százezer lakosonként 541,7, 272,2, illetve 65,2 volt a Covid-19 okozta halálesetek száma az idei első három hónapban.

    Az ONS csütörtöki ismertetése szerint a múlt hónapban a Covid-19-nél már több halálesetet okoztak Angliában és Walesben a demenciás betegségek – köztük az Alzheimer-kór -, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az emésztőszervi daganatok.

    November és február között folyamatosan a Covid-19 betegség volt a vezető halálozási ok Angliában és Walesben – áll a brit statisztikai hivatal csütörtöki elemzésében.

    A brit állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) kontaktkutató és tesztelő szolgálatának ugyancsak csütörtökön ismertetett friss kimutatása szerint az április 14-én zárult egyheti időszakban 18 050 koronavírusszűrés eredménye lett pozitív Angliában. Ez 9,2 százalékos csökkenés az egy héttel korábbi időszakban azonosított új fertőződéses esetek számához képest, és tavaly szeptember 2. óta a legalacsonyabb heti koronavírus-fertőződési adat.

    A brit egészségügyi minisztérium legutóbbi adatai szerint a szerda este zárult hét napban 168-an haltak meg Covid-19 betegség miatt az Egyesült Királyság egészében. Ez 28,2 százalékos csökkenés az egy héttel korábbi azonos időszakhoz képest.

    A januári tetőzés idején volt olyan időszak, amikor naponta több mint 1800-an haltak meg Covid-19 betegségben országszerte.

  • Május 15-én kezdődik a turistaszezon Görögországban, emiatt a szigetek lakossága előnyt élvez az oltási kampányban – írja a Reuters.

    Vaszilisz Kikiliasz egészségügyi miniszter csütörtöki, Irakleia szigetén tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a szigetek nagy fontosságot, és egyben felelősséget is jelentenek számukra a gazdaságban játszott szerepük miatt. 

    Görögországra nagy csapást mért a koronavírus-járvány, az ország gazdaságában ugyanis kiemelkedő szerepet játszik a turizmus. A járvány előtt minden ötödik ember ebben az ágazatban dolgozott. 

    A hatóságok közlése szerint május végére a szigeteken élők többségét sikerülhet beoltani, és ezáltal védetté tehetik a turistaparadicsomokat. 

  • Szerbiában 2719 fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. Összesen 14 544 vírustesztet végeztek el. Szerdán 35 beteg hunyt el a koronavírus szövődményei miatt. A járvány kezdete óta 6130 fertőzött életét követelte a Covid–19, írta a Magyar Szó.

  • Romániában a koronavírus-járvány hatására 21 százalékkal volt nagyobb a készpénzforgalom februárban a tavalyi második hónaphoz mérten – adta hírül a Ziarul Financiar román pénzügyi-gazdasági lap csütörtökön.

    A Román Nemzeti Bank adatai szerint a forgalomban lévő készpénz újabb csúcsot ért el az idei második hónapban, amikor 91,3 milliárd lej (1 lej=73,73 forint) készpénz volt a román gazdaságban a tavaly februári 75,5 milliárd lejhez képest, ami 21 százalékos növekedés.

    December végéhez képest 3,6 százalékos növekedést jegyeztek fel.

  • A 3. fázisú klinikai vizsgálatokon 100 százalékosra mérték a Bharat Biotech oltóanyagának a hatékonyságát a súlyos megbetegedések megelőzésében.

    A cég által gyártott COVAXIN nevű vakcinát összesen 25 800, 18 és 98 év közti alanyon tesztelték. Az oltóanyag inaktivált vírust juttat be a páciensek szervezetébe, ezáltal alakítja ki a védettséget.

    Az oltóanyaggal egyébként Indiában már tömegesen oltják az embereket, amire szükség is van, mivel az utóbbi két hétben az új fertőzöttek és a halálozások száma is exponenciálisan növekedett az országban. 

  • Norvégia 126 ezer dózis, koronavírus elleni vakcinát adna át Svédországnak és Dániának – jelentette be csütörtökön az ország egészségügyi minisztere.

    Örülök, hogy a raktárainkban lévő vakcinákat fel tudják használni, noha Norvégiában felfüggesztették a használatukat

    – közölte Bent Höie az általa jegyzett sajtóközleményben.

    A bejelentés szerint 200 ezer dózist küldenének Svédországnak, 16 ezret pedig Izlandnak.

    A norvég egészségügyi hatóságok március elején 11-én függesztették fel az AstraZeneca-vakcina használatát, majd ezt a döntést meghosszabbították azért, hogy jobban kivizsgálják az oltás követően ritka esetekben fellépő trombózisos eseteket.

  • Egy nap alatt több mint négyszázan haltak meg Ukrajnában, ahol a fertőzések száma is drasztikusan emelkedik: 16 ezer új beteget jegyeztek fel, ez négyezerrel több, mint tegnap. A járvány kezdete óta 41 ezren haltak meg. A legtöbb fertőzött Kijevben van – írta az MTI. 

    Viktor Ljasko országos tiszti főorvos csütörtökön a Facebookon közölte, hogy mostantól a vállalatok dolgozói is feliratkozhatnak csoportosan koronavírus elleni védőoltásra, ha a jelentkezők létszáma egy cégnél eléri legalább az ötvenet. Az oltások beadásához mobil oltócsapatok fognak kimenni a vállalatokhoz. Egy oltócsapat egy nap alatt mintegy száz embert tud beoltani. 

  • Németország 30 millió adagot vásárol a koronavírus ellen kifejlesztett Szputnyik vakcinából – írta az MTI. A beszerzésről Michael Kretschmer szászországi tartományi kormányfő tájékoztatott Moszkvában, miután tárgyalt Mihail Murasko egészségügyi miniszterrel.

    Elmondta, hogy a tervezett menetrend szerint júniusban, júliusban és augusztusban egyaránt tízmillió adagot vásárolnak. A beszerzés feltétele, hogy az orosz készítmény rendelkezzék EU-s forgalmazási engedéllyel.

    Michael Kretschmer kiemelte, hogy az orosz vakcina beadatására minden bizonnyal nagy hajlandóság mutatkozik majd a Németország keleti részén, az egykori NDK területén fekvő tartományában.

  • A „Mindenki gargalizál” akció keretében az osztrák fővárosban naponta több tízezren alkalmazzák otthonukban a gargalizálós koronavírustesztet – derül ki a Bécs Külképviseleti Irodájának közleményéből.

    Az akció elindítása óta vizsgált több mint nyolcszázharmincezer mintából eddig négyezer-ötszáz volt pozitív. Az osztrák fővárosban élőknek maximum öt percet kell autózniuk, hogy laborba adhassák az otthon levett mintát. 

    A külképviselet részletezi, hogy március vége óta minden bécsi részt vehet az akcióban, amelynek keretében

    eleinte csak az egészségügyi és szociális szférában dolgozó bécsi cégek munkatársai és családtagjaik tesztelhették magukat heti rendszerességgel koronavírus-fertőzésre.

    A kedvező fogadtatása miatt az ingyenes otthoni tesztelési lehetőséget először más ágazatok dolgozóira, majd minden bécsi lakosra kiterjesztették. 

  • Oroszország elfogadta Thaiföld kérését, és Szputnyik V vakcinát juttat a délkelet-ázsiai országba – mondta Anucha Burapachaisri thai kormányszóvivő.

    Az oltóanyag mennyiségéről, az árról és a szállítás pontos határidejéről a későbbi megbeszélések során döntenek – írja a The Guardian a Reuters hírére hivatkozva.

  • A turizmusért felelős spanyol miniszter azt mondta, Spanyolország „készen áll fogadni” az Egyesült Királyságból érkező turistákat a nyáron. A spanyol kormány úgy véli, jól halad az oltás a szigetországban, ezzel indokolják a döntést. 

    A politikus a Sky News televízióban arról is beszélt, hogy a vakcinaútlevél, amit az Egyesült Királyság következő hónapban dob piacra, nagyban segíteni fogja a turizmus újbóli fellendülését. 

  • Szerdán legalább 24 indiai koronavírusos beteg halt meg, mert az őket életben tartó lélegeztetőgépek kifogytak az oxigénből. A mesterségesoxigén-ellátásból amúgy is hiányt szenved az ország, ami miatt rengeteg koronavírusos beteg nem kapja meg a megfelelő ellátást, írja a Reuters. Újdelhi fő minisztere, Arvind Kejriwal is megerősítette, hogy az utóbbi napokban több kórház is jelezte, hogy nincs elég oxigénpalackjuk a betegek ellátáshoz.

    Újdelhi legfelsőbb bírósága pedig nyilvánosan kimondta, hogy az indiai kormányt tartja felelősnek az indiai állapotokért és az oxigénellátás hiányáért is. 

  • Egészségügyi veszélyhelyzetet vezetett be négy prefektúrában (Tokió, Oszaka, Kiotó és Hijogó) a japán kormány csütörtökön. A döntést pénteken fogják bejelenteni. A 126 milliós országban a lakosság csaknem negyedét érinti – közölte az MTI, hozzátéve, hogy Japánban egyre súlyosabb a helyzet.

    Japánban egyébként január 7-én vezettek be több prefektúrában egészségügyi vészhelyzetet. A legtovább (március 22-ig) Tokióban és a vele szomszédos Kanagava, Szaitama és Csiba prefektúrában volt érvényben. A veszélyhelyzet feloldása után azonban azonnal újra nőni kezdett ott a fertőzöttek száma.

    A legfrissebb adatok szerint a szigetországban a fertőzöttek száma meghaladja az 548 ezret, és több mint 9,7 ezren haltak meg. Japánban egyelőre csak a Pfizer-vakcinát engedélyezték, a Moderna várhatóan jövő hónapban kap engedélyt.

  • Tetőzik a koronavírus-járvány harmadik hulláma Horvátországban. Az ország közegészségügyi intézetének a vezetője azonban arra számít, hogy a következő hetekben csökken az új fertőzöttek száma – közölte az MTI.

    Ennek feltétele, mint mondta, az, hogy mindenki betartsa a járványügyi előírásokat. Hozzátette, hogy az oltási folyamat is gyorsulhat, mert májusban és júniusban nagyobb mennyiségű vakcina érkezik az országba.

  • Heten haltak meg koronavírusban az elmúlt 24 órában Thaiföldön, ez rekordnak számít, ugyanis még sosem haltak meg ennyien a járvány kezdete óta – közölték az illetékes hatóságok.

    A The Guardian azt írja, eddig 117 ember vesztette életét. Csütörtökre 1470 új fertőzöttet regisztráltak, összesen 48 113-an kapták el a kórt.

  • Öt, neve elhallgatását kérő diplomata azt nyilatkozta a Politicónak, hogy az Európai Bizottság már készül egy perre a brit–svéd gyártó, az AstraZeneca ellen. 

    A portál információi szerint a bizottság már egy szerdai nagyköveti megbeszélésen felvette az említett jogi lépés lehetőségét, amelyet a tagországok többsége támogatna. Az Európai Bizottság szállítási anomáliák miatt követel jogi elégtételt, vagyis azért, mert a cég csak jelentős hiánnyal teljesíti a vakcinabeszállítási szerződéseiben vállalt kötelezettségeit.