Vége a farkasvadászatnak Szlovákiában

2021.04.22. 14:16 Módosítva: 2021.04.22. 14:19
Védetté nyilvánították a farkast Szlovákiában, így tilossá válik a vadászata, befogása, megölése, de otthoni tartása vagy tenyésztése is – jelentette a TASR szlovák hírügynökség.

A pozsonyi környezetvédelmi tárca vezetője, Ján Budaj jelképesen a Föld napján írta alá a rendeletet, amely a védett élőlények közé sorolja a farkast, és eszmei értékét 3000 euróban szabja meg. A döntés a környezetvédők és a vadásztársaságok közt zajló több évtizedes vita végére tett pontot Szlovákiában. Bár az Európai Unió tagállamainak többségében a farkas kilövése tilos, Szlovákiában az erre vonatkozó szabályozás eddig kevésbé volt szigorú, és szezonális keretek között lehetővé tette a ragadozó vadászatát.

Szlovákia 1995-ben az egész ország területére és az év teljes hosszára vonatkozó tilalmat vezetett be a farkas vadászatára, ám ezt a szabályozást 1999-ben részlegesen feloldották, és azóta az ügyben illetékes szaktárca minden évben kvótában szabta meg a kilőhető farkasok számát. Az engedély az utóbbi időszakban 100 állat kilövését engedélyezte évente. A farkas vadászatának mostani végleges tiltását megelőzően a szlovák hatóságok legutóbb 2015-ben változtattak a farkasok védelmét célzó előírásokon, akkor azoknak a területeknek a számát növelték, ahol tilossá vált a vadászatuk.

A Szlovákia területén élő farkasok létszámáról csak becslések léteznek, s ezek adatai nagyon eltérőek. Míg a vadászegyesületek korábbi statisztikái szerint számuk ezernél is több lehet, a környezetvédők 35-40 falkát, közel négyszáz példányt említenek, az állami természetvédelmi alap pedig 600 példány létezéséről tud.  • Hírek
  • Megtakarítás