Washington törvénnyel korlátozná a fegyvereladást Szaúd-Arábiának

2021.04.22. 17:52

Az amerikai képviselőház elfogadta azt a törvénytervezetet, amely korlátozza a fegyvereladást Szaúd-Arábia számára, a szaúdi másként gondolkodók védelméről szóló 2021-es törvény nevű kezdeményezést 350-71 arányban fogadták el – adta hírül az MTI. 

Mivel a javaslat több mint kétharmados támogatást kapott, lehetővé vált annak gyorsított eljárásban történő megvitatása, de jogerőre emelkedéséhez még szükséges a szenátus jóváhagyása és Joe Biden elnök aláírása.

A kezdeményezést benyújtó Gerald Connolly alsóházi demokrata képviselő a szavazás után a Twitteren üdvözölte a döntést.

Nem felejtjük Dzsamál Hasogdzsi brutális meggyilkolását. A képviselőház világosan közölte: Szaúd-Arábiát felelősségre kell vonni.

A kormánykritikus szaúdi újságírót, Hasogdzsit 2018 októberében gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. Török tisztségviselők szerint Hasogdzsit egy szaúdi halálosztag ölte meg, holttestét pedig feldarabolták. Szaúd-Arábiában nyolc embert ítéltek börtönbüntetésre Hasogdzsi halálával kapcsolatban.

A javaslat előírja, hogy az elnök nem hagyhatja jóvá védelmi szolgáltatások, illetve eszközök exportját Szaúd-Arábiának a törvénytervezet elfogadását követő 120 napban. A rendelkezést abban az esetben oldják fel, ha az elnök arról számol be a kongresszusnak, hogy Szaúd-Arábia nem üldözött el, nem hallgattatott el vagy nem gyilkolt meg újabb másként gondolkodókat, nem börtönzött be igazságtalanul amerikai vagy egyéb külföldi állampolgárokat és nem kínzott meg őrizetben tartott embereket.

Donald Trump előző amerikai elnök 2019 júliusában vétót emelt több olyan határozat ellen, amelyekkel a kongresszus meg akarta akadályozni, hogy a Fehér Ház fegyvereket adjon el Szaúd-Arábiának a törvényhozás előzetes jóváhagyása nélkül.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport